Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Thumbs down d300 plus sb-900

Mam pytanie dotyczące właśnie tych dwóch urządzeń. Chodzi o to czy można wyzwalać lampę sb-900 bezprzewodowo, bez użycia lampy wbudowanej w korpus?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 31-05-2010 o 21:11 Powód: pis.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilowjk Zobacz posta
    Mam pytanie dotyczące właśnie tych dwóch urządzeń. Chodzi o to czy można wyzwalać lampę sb-900 bez przewodowo, bez użycia lampy wbudowanej w korpus?
    Nie. Body i lampa komunikują się w paśmie podczerwieni ( za pomocą lampy wbudowanej). Oczywiście można użyć urządzeń zewnętrznych (radio, SU 800, PW itd.)

Domyślnie

Bardzo proszę o spokój i powstrzymanie się od wycieczek osobistych.
    Jacek

Domyślnie

dziekuję za odopowiedź. A jeśli chodzi o ostatnie posty to tylko jeszcze jedno zdanie:
    Właśnie ja prosiłem o pomoc a nie o robienie czegoś za mnie a Pan Panie Marcinie oblałeś mnie zimną wodą i uświadomiłeś że nie mogę liczyć na doświadczenie innych. Myślałem że osoby posiadające Nikona są skorzy do pomocy myliłem się ale rozumiem to, choć zdziwiłem się że pisząc pierwszy post dostaję odpowiedź typu: Użyj mózgu.

Ktoś kiedyś powiedział " Wiedza zdobyta przez samego siebie jest cenniejsza niż ta podana na tacy" i miał racje więc zamierzam przeczytać jeszcze tę instrukcje którą pan Marcin mi wysłał i szczerze dziękuję za nią.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 31-05-2010 o 21:04 Powód: orto. ("sczesze")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Nie. Body i lampa komunikują się w paśmie podczerwieni
    No chyba, że sb900 ustawić w su-4, wtedy sb900 działa sterowana fotocelą.
    Jednak do jej wyzwolenie wziąż potrzebny jest zsynchronizowany błysk z innej lampy.

W podczerwieni działa CLS.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilowjk Zobacz posta
    Mam pytanie dotyczące właśnie tych dwóch urządzeń. Chodzi o to czy można wyzwalać lampę sb-900 bez przewodowo, bez użycia lampy wbudowanej w korpus?
    zależy od trybu pracy lampy sb900.
    Jeśli ci zależy na TTL to musisz użyć wbudowanej lub su800 lub innego sterownika na body.
    Jesli sb900 może być w manualu to dasz rady radiowo. Tylko musisz kupic radio - nadajnik i odbiornik. Ceny nieco powyżej 100 zł.
    Na ten temat szukacj w dziale lampy błyskowe.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z Wielkie dzięki

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    No chyba, że sb900 ustawić w su-4, wtedy sb900 działa sterowana fotocelą.
    Jednak do jej wyzwolenie wziąż potrzebny jest zsynchronizowany błysk z innej lampy.

W podczerwieni działa CLS.
    To czy będziesz sterować SB w trybie su-4, lampą wbudowana, czy SU 800, nie ma znaczenia. W każdym przypadku mamy do czynienia z komunikacja w paśmie podczerwieni.
    Pisząc powyżej "radio" i "PW" miałem na myśli tani, chiński wyzwalacz radiowy i PW, oczywiście oba urządzenia działają radiowo

Domyślnie

To czy będziesz sterować SB w trybie su-4, lampą wbudowana, czy SU 800, nie ma znaczenia. W każdym przypadku mamy do czynienia z komunikacja w paśmie podczerwieni.
    Pisząc powyżej "radio" i "PW" miałem na myśli tani, chiński wyzwalacz radiowy i PW, oczywiście oba urządzenia działają radiowo
    Generalnie i dla jasności dokleję jeszcze link opisujący ten tryb (su-4) lampy sb900: http://www.nikoncls.com/SB-900/sb900_su4.html
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Nie. Body i lampa komunikują się w paśmie podczerwieni ( za pomocą lampy wbudowanej).
    To akurat nie jest prawda - w CLS urządzenia komunikują się za pomocą serii błysków widzialnych (do kilkunastu w serii). Gdzie masz w lampie wbudowanej emiter podczerwieni?
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów