Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie D90 Fiolet - problem

Cześć dobrze znalem problem z kolorem Fioletowym w fotografi cyfrowej, ale to co wczoraj wyprawial moj D90 mnie dobilo. Kwiatek wyrażnie fioletowy, nie ważne co bym ustawial, wychodzil przepiekny niebieski.

Generalnie nie przywiazywalem nigdy uwagi na te problemy, i dzisiaj zrobilem jeszcze jedno fotke, kolor produktów Milka jest wszystkim bardzo dobrze znany, oto jak widzi go Nikon.

Napiszcie proszę czy u was tez jest tak wyrażna rożnica i jak sobie z tym radzicie.

Pozdrawiam

Domyślnie

A co z balansem bieli?
    Bo wydaje mi się, że to on ma duży wpływ na ten kolor.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

exif niepełny.....jak wrzuciłem w lightrooma, to program oszalał....dziwne...kwiatka miałem całego czerwonego i jakieś zrypane kolory....robiłeś coś z tym? to raw był?

Domyślnie

Robilem, zaraz dam raw.

pozdro

Domyślnie

Wiesz co to balans bieli? No, to na tych zdjęciach jest źle ustawiony.
    Popatrz na zdjęcia poniżej. Jedyne co z nimi zrobiłem, to zmieniłem balans bieli w Raw Therapee i odrobinę zwiększyłem jasność.

Dużo lepiej prawda?

Mnie i wielu innych ludzi przedstawiony problem nie dotyczy. Dlaczego? Bo używamy formatu RAW, będącego zapisem danych bezpośrednio z matrycy, któremu kolorystykę nadaje się dopiero w procesie wywoływania.

Edit: Jak pisałem tego posta, to nie widziałem jeszcze żadnej z powyższych wypowiedzi. To tak dla jasności.
    Ostatnio edytowane przez FlameRunner ; 30-05-2010 o 11:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    A co z balansem bieli?
    Bo wydaje mi się, że to on ma duży wpływ na ten kolor.
    Zmienialem ale niewie sie zmieniało, odcienie niebieskiego byly bardziej wyrażne, polecam zrobić zdjecie czekoladzie Milka i zobaczysz

Cytat Zamieszczone przez FlameRunner Zobacz posta
    Wiesz co to balans bieli? No, to na tych zdjęciach jest źle ustawiony.
    Popatrz na zdjęcia poniżej. Jedyne co z nimi zrobiłem, to zmieniłem balans bieli w Raw Therapee i odrobinę zwiększyłem jasność.

Dużo lepiej prawda?

Mnie i wielu innych ludzi przedstawiony problem nie dotyczy. Dlaczego? Bo używamy formatu RAW, będącego zapisem danych bezpośrednio z matrycy, któremu kolorystykę nadaje się dopiero w procesie wywoływania.

Edit: Jak pisałem tego posta, to nie widziałem jeszcze żadnej z powyższych wypowiedzi. To tak dla jasności.
    Niestety nie jest lepiej, nadal opakowanie Milki jest niebieskie i to duzo bardziej niz oryginal, chyba ze jestem daltonistą.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 31-05-2010 o 13:05 Powód: PROSZĘ NIE PISAĆ POSTU POD POSTEM!

Domyślnie

Nie wiem jak wygląda opakowanie Milki. Poza tym weź poprawkę, że miałem do dyspozycji tylko nędznego JPEGa. Dalsza zmiana koloru dawała już przekłamania.
    Daj lepiej te RAWy.

Domyślnie

xan.pl

a może monitor do pupy...?
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 30-05-2010 o 12:03

Domyślnie

Zaraz dam, tylko musze sobie FTP konto zalozyc, wiem co to balans bieli i zmieniałem go intensywnie ( ale ciezko z niebieskiego zrobić fiolet zeby nie zniszczyc innych kolorow)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów