przeniosłem do wątku o mamiyach.
Niestety, większość ścianek MF kryje 2xFF
Ja mam do RZ 50 i 110 mm, po cropie będzie (o ile kiedyś wreszcie kupie ściankę) OK, ale "plastyki" MF szkoda.
Szukaj
przeniosłem do wątku o mamiyach.
Niestety, większość ścianek MF kryje 2xFF
Ja mam do RZ 50 i 110 mm, po cropie będzie (o ile kiedyś wreszcie kupie ściankę) OK, ale "plastyki" MF szkoda.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-08-2009 o 13:09
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Problematyczność wyprodukowania matrycy rośnie w postępie logarytmicznym wraz ze zwiększaniem jej powierzchni. Na chwilę obecną Phase wprowadził matrycę x1.0 dla 645 - i to z wielkimi fanfarami, większe są tylko przystawki skanujące BetterLight do LF - upiornie upierdliwe, bo wymagają światła stałego i drogie.
Matrycę 6x9 ma ponoć wprowadzić RED, ale nawet nie chcę myśleć ile będzie kosztowała.
Jeśli o mnie chodzi, to w przypadku wnętrz, architektury itp. zamiast pakować sie w oqrvieńczo drogi cyfrowy MF wolałbym sobie kupić system DSLR z obiektywami Tilt&Shift - jakość lepsza niż ze slajdu 6x7, obsługa bajecznie prosta, cena relatywnie niewielka.
Hm, to może coś więcej niż plotka. Źródełko: www.optyczne.pl/2960-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
fajnie, że do "mojej" RZ, ale sensor niestety cropowy
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-05-2010 o 01:43
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Chcialem tylko dodac (po raz kolejny) ze ten legendarny Hassel nie ma nic wspolnego z obecnym Hasselem ktory zostal opracowany i zrobiony przez Fuji (stad i narzekania na psucie sie i ogolna tandetnosc), oraz sprostowac ze Hassel nigdy nie robil szkiel, kiedys legendarne szkla robil dla nich Zeiss a teraz o wiele tandetniejsze robi dla nich Fuji![]()
Absolutnie, te slawetne rozpadanie sie szkiel w reku podczas pracy, istny HasselbladTa cala seria H to chyba najbardziej chamska jazda na nazwie i marketing jaka mi na mysl przychodzi w fotografi, naprawde sie dziwie jak ludzie sie na to tak pieknie nabieraja
Jako fana prawdziwego/starego Hasselblada dosc mocno mnie to irytuje
![]()
W 2003 Hassel wystawił sobie w Gothenburg taką oto skromniutką siedzibkę:
Dziś stoi toto puste, Hasio będąc na krawędzi bankructwa ciął koszty gdzie się dało i przeniósł się do znacznie skromniejszej chatki. Ewidentnie odbiło się to również na niesławnej serii H. A ludziska kupują je z lenistwa, bo mają AF...
Skontaktuj się z nami