Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Domyślnie

przeniosłem do wątku o mamiyach.

Niestety, większość ścianek MF kryje 2xFF
    Ja mam do RZ 50 i 110 mm, po cropie będzie (o ile kiedyś wreszcie kupie ściankę) OK, ale "plastyki" MF szkoda.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-08-2009 o 13:09
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jchyra Zobacz posta
    Najmilsi, utwierdźcie mnie proszę w przekonaniu, że nadal nic się nie zmieniło, nadal nikt nie produkuje przystawki cyfrowej kryjącej format 6x7. Szukam takiej idealnej do RZ67. Dlaczego idealnej? bo po założeniu ścianki nie chcę słyszeć o jakiś przelicznikach, chcę mieć 1:1, albo prawie 1:1. Nie chodzi mi o jakieś zwariowane ilości pikseli (może być ich 15). Zależy mi na powierzchni zbliżonej do 60x70mm bo krop 56 x 36mm zrobi mi z obiektywu 180mm jakieś zwariowane 360, z 50 - 100, z 127 - 250, ruina w stajni...

Nie chcę przejściówek udających 645, wozić formatu mniejszego o wadze "konia roboczego". Gdybym fotografował 645 to bym nie miał obiekcji. Jednak od dłuższego czasu przekopuję strony producentów i widzę, że tylko udają, że interesuje ich coś większego niż 4x5 cm. Jeśli w najbliższym czasie nic się nie zmieni przechodzę na D3. Do krajobrazu, architektury i wnętrz w zupełności wystarczy.
    Problematyczność wyprodukowania matrycy rośnie w postępie logarytmicznym wraz ze zwiększaniem jej powierzchni. Na chwilę obecną Phase wprowadził matrycę x1.0 dla 645 - i to z wielkimi fanfarami, większe są tylko przystawki skanujące BetterLight do LF - upiornie upierdliwe, bo wymagają światła stałego i drogie.

Matrycę 6x9 ma ponoć wprowadzić RED, ale nawet nie chcę myśleć ile będzie kosztowała.

Jeśli o mnie chodzi, to w przypadku wnętrz, architektury itp. zamiast pakować sie w oqrvieńczo drogi cyfrowy MF wolałbym sobie kupić system DSLR z obiektywami Tilt&Shift - jakość lepsza niż ze slajdu 6x7, obsługa bajecznie prosta, cena relatywnie niewielka.

Domyślnie

Hm, to może coś więcej niż plotka. Źródełko: www.optyczne.pl/2960-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
    fajnie, że do "mojej" RZ, ale sensor niestety cropowy
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-05-2010 o 01:43
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Jakby tego było mało, to Hasel zaczął robić obiektywy, które nie są zgodne wstecz i chodzą tylko z H3.
    Chcialem tylko dodac (po raz kolejny) ze ten legendarny Hassel nie ma nic wspolnego z obecnym Hasselem ktory zostal opracowany i zrobiony przez Fuji (stad i narzekania na psucie sie i ogolna tandetnosc), oraz sprostowac ze Hassel nigdy nie robil szkiel, kiedys legendarne szkla robil dla nich Zeiss a teraz o wiele tandetniejsze robi dla nich Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Hm, to może coś więcej niż plotka. Źródełko: www.optyczne.pl/2960-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
    fajnie, że do "mojej" RZ, ale sensor niestety cropowy
    skąd ta pewność, że cropowy?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Chcialem tylko dodac (po raz kolejny) ze ten legendarny Hassel nie ma nic wspolnego z obecnym Hasselem ktory zostal opracowany i zrobiony przez Fuji (stad i narzekania na psucie sie i ogolna tandetnosc), oraz sprostowac ze Hassel nigdy nie robil szkiel, kiedys legendarne szkla robil dla nich Zeiss a teraz o wiele tandetniejsze robi dla nich Fuji
    Zgadzam się, to był taki skrót myślowy. Swoją drogą tandetność-tandetnością, ale odrywająca się w całości przednia część 50-110 to już był szczyt wszystkiego

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    Bo nikt nie produkuje matryc większych niż 645

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Zgadzam się, to był taki skrót myślowy. Swoją drogą tandetność-tandetnością, ale odrywająca się w całości przednia część 50-110 to już był szczyt wszystkiego

Absolutnie, te slawetne rozpadanie sie szkiel w reku podczas pracy, istny Hasselblad Ta cala seria H to chyba najbardziej chamska jazda na nazwie i marketing jaka mi na mysl przychodzi w fotografi, naprawde sie dziwie jak ludzie sie na to tak pieknie nabieraja Jako fana prawdziwego/starego Hasselblada dosc mocno mnie to irytuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Absolutnie, te slawetne rozpadanie sie szkiel w reku podczas pracy, istny Hasselblad Ta cala seria H to chyba najbardziej chamska jazda na nazwie i marketing jaka mi na mysl przychodzi w fotografi, naprawde sie dziwie jak ludzie sie na to tak pieknie nabieraja Jako fana prawdziwego/starego Hasselblada dosc mocno mnie to irytuje
    W 2003 Hassel wystawił sobie w Gothenburg taką oto skromniutką siedzibkę:
    Dziś stoi toto puste, Hasio będąc na krawędzi bankructwa ciął koszty gdzie się dało i przeniósł się do znacznie skromniejszej chatki. Ewidentnie odbiło się to również na niesławnej serii H. A ludziska kupują je z lenistwa, bo mają AF...

Domyślnie

Hm, to wątek o mamiyi, więc .....
    Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    Popatrz na zdjęcie mamiyi i dupki. Gdyby ścianka miała kryć 6x7 to by musiała być wiele większa niz na zdjęciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Popatrz na zdjęcie mamiyi i dupki. Gdyby ścianka miała kryć 6x7 to by musiała być wiele większa niz na zdjęciu.
    Nikt nie robi matryc, które kryją pełne 6x7, bo koszt takiego usrojstwa byłby zabójczy, a zysk niewielki. Całkiem niedawno z wielkim halo wprowadzono 2 dupki "fulfrejm", które raptem (prawie) kryją pełne 645.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni