Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Domyślnie Laptop do obróbki fotografii.

Witajcie, zaryzykuję, choć niewątliwie zostanę zlinczowana i oskarżona o nieumiejętność przeglądania forum - przeciwnie. Przejrzałam, jednak na swoje pytanie nie znalazłam konkretnej i jasnej odpowiedzi, być może było kilka mniej więcej pasujących postów, aczkolwiek były napisane w 2006 roku, a jak wiadomo sprzęt tj. laptopy, o które mi chodzi, z roku na rok rosną w siłę i to, co wtedy było przynajmniej dobre, teraz okazuje się już tym z niższej półki, ale do rzeczy... Poszukuję laptopa, przede wszystkim do obróbki fotografii, chciałabym głównie, by odzwierciedlenie kolorów było możliwe najbardziej odpowiednie z tym, co zobaczę przy druku bądź na innym komputerze ...
    Z tego, co wyczytałam jest jednak o to trudno, dlatego zwracam się z pytaniem, czy do 5tys jestem w stanie otrzymać laptop, który byłby dobrym kompanem przy pracy, czy lepiej byłoby kupić laptop tzw. neutralny w niższej cenie i po prostu dokupić do tego monitor ?

z góry dziękuję za pomoc,

Ola.
    "Tomorrow... I will start again." The Cure

Domyślnie

Do obróbki foto to tylko taki z matrycą IPS, jeśli bardzo zależy Ci na wiernym oddaniu kolorów pod każdym kątem.
    Albo jakikolwiek, mocny na tyle, żeby pociągnąć fotoszopa, natomiast będziesz musiała nosić do niego monitor wtedy

EDIT: Jedyny problem ze znalezieniem laptopa z matrycą IPS to taki, że już ich nie produkują i trzeba by szukać na rynku wtórnym.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 20-05-2010 o 19:15
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

w takim razie niewiele mi to pomogło.. przeszukiwanie rynku wtórnego jst syzyfową pracą.
    "Tomorrow... I will start again." The Cure

Domyślnie

Hm...no to ten jest fajniutki Tylko ja obiektywnie na ten temat się nie wypowiem, bo jestem wieeeelkim fanem IBM (Lenovo już mniej...)
    http://www.allegro.pl/item1046307444...raty_gw_f.html
    Ten idzie tak tanio, bo był modelem pokazowym. Bo generalnie te W500 są droższe.

I tu jeszcze taki Dell XPS16 - to też taki kombajn do wszystkiego. I ma win 7 już
    http://www.allegro.pl/item1031282197...in7_24nbd.html

Pytanie, czy będziesz go dużo nosić, czy on będzie sobie raczej stał w miejscu. Bo do noszenia potrzeba w miarę małej wagi. 3kg na ramieniu, w przypadku Dell'a, szybko dałyby o sobie znać.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 20-05-2010 o 19:37
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarring Zobacz posta
    ... czy lepiej byłoby kupić laptop tzw. neutralny w niższej cenie i po prostu dokupić do tego monitor ?
    To jest najlepsza opcja, pytanie jednak czy zmnieścisz się w zakładanym przedziale cenowym. Zalezy jakiego rozmiaru laptop chcesz kupić i jak duży monitor.
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Notebook niezależnie od ceny będzie miał ekran TN, czyli beznadziejny. Za jego pomocą bardzo sprawnie można popsuć sobie zdjęcia. Komputer z monitorem potencjalnie jest znacznie lepszym wyjściem. Przy czym minimum jakie trzeba przeznaczyć na w miarę wygodny amatorski monitor to 2-2,5 tys zł, czyli laptop za resztę będzie jakimś chińsko-tajwańskim dziadostwem.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Gdzie się podział mój post z zapytaniem do kolegi Tom1 ? Proszę o przywrócenie wiadomości.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

dobry topic.
    czyli co wszystkie laptopy sa TN i to czy one maja LED czy jakies tam HD to w tej branzy nie ma znaczenia tak?
    a co z apple? (pomijajac cene)
    kiedys widzialem apple i jakiegos della stojacego kolo niego to samo zdjecie na jednym i drugim. porownanie takie jak proszku do prania- zdjecie na dellu wygladalo jak by je ktos dobrze wypral...... ze 600 razy.
    FX

Domyślnie

witam ja kupiłem HP ProBook 6540b mat LCD 1600 x 900 pikseli Intel® Core™ i5 po skalibrowaniu nie narzekam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez novell Zobacz posta
    dobry topic.
    czyli co wszystkie laptopy sa TN i to czy one maja LED czy jakies tam HD to w tej branzy nie ma znaczenia tak?
    HD/LED/itd. TN-ce nie pomoże - i tak będzie gniot i tak

Cytat Zamieszczone przez novell Zobacz posta
    a co z apple? (pomijajac cene)
    kiedys widzialem apple i jakiegos della stojacego kolo niego to samo zdjecie na jednym i drugim. porownanie takie jak proszku do prania- zdjecie na dellu wygladalo jak by je ktos dobrze wypral...... ze 600 razy.
    Pewnie apple było nieoprofilowanym szerokogamutowcem wyświetlającym zdjęcie sRGB, .... a DELL wąskogamutowcem (pewnie też nieprofilowanym - ale to już mało istotne).

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów