Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Paryż.

c-man
    Gość

Domyślnie

No - zdjęcie jest mocno ziarniste i wymaga dużej rozdzielczosci żeby to ziarno pokazać. A pomniejszenie i kompresja do formatu jpeg - formatu stratnego, trochę zepsuła obraz, jak to zwykle bywa przy takich okazjach - pojawiają się "zglutowane" artefakty - zlane skupiska ziarna. Chodzi mi o to, że w pełnym, dużym formacie, to zdjęcie prezentuje się zapewne dużo efektowniej - chciałbym je zobaczyć w wielkoformatowym wydruku na barycie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clostermann Zobacz posta
    No - zdjęcie jest mocno ziarniste i wymaga dużej rozdzielczosci żeby to ziarno pokazać. A pomniejszenie i kompresja do formatu jpeg - formatu stratnego, trochę zepsuła obraz, jak to zwykle bywa przy takich okazjach - pojawiają się "zglutowane" artefakty - zlane skupiska ziarna. Chodzi mi o to, że w pełnym, dużym formacie, to zdjęcie prezentuje się zapewne dużo efektowniej - chciałbym je zobaczyć w wielkoformatowym wydruku na barycie...
    Po pierwsze dzięki za wyjaśnienie - i jeszcze prośba - bo patrzeć a widzieć to dwie różne sprawy - czy mógłbyś się poznęcać na tym jpg i zaznaczyć mi te szczególnie widoczne glutowatości?

Po drugie - prawie mi się lapek stopił tak się zarumieniłem - naprawdę dzięki - lepszego wyrażenia uznania nie mógłbym sobie wymarzyć.

c-man
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_G Zobacz posta
    ...czy mógłbyś się poznęcać na tym jpg i zaznaczyć mi te szczególnie widoczne glutowatości?...
    No ale jak? Flamastrem?
    Tu nie chodzi o jakieś konkretne wady w konkretnym miejscu, tylko o ogólne wrażenie jakie sprawia zdjęcie.
    Porównaj je z tym niżej, ostatnim w serii. Wydaje się w tym towarzystwie być dużo mniej ostre. I wydaje mi się że to właśnie przez pomniejszenie i kompresję bardzo ziarnistego pliku.
    Ale to ty masz oryginalnego NEF-a i wiesz jakie wrażenie sprawia oryginał.
    Zresztą - to nie ze mną powinieneś rozmawiać na takie tematy - nie jestem żadnym specjalistą od obróbki...

Domyślnie

No ale jak? Flamastrem?
    Tu nie chodzi o jakieś konkretne wady w konkretnym miejscu, tylko o ogólne wrażenie jakie sprawia zdjęcie.
    Porównaj je z tym niżej, ostatnim w serii. Wydaje się w tym towarzystwie być dużo mniej ostre. I wydaje mi się że to właśnie przez pomniejszenie i kompresję bardzo ziarnistego pliku.
    aaaa. teraz rozumiem dzięki

Zresztą - to nie ze mną powinieneś rozmawiać na takie tematy - nie jestem żadnym specjalistą od obróbki...
    Proszę Cię, ja wiem że trzeba być skromnym i kurturarnym, ale bez przesady. Bardzo mi pomogłeś, dzięki.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów