Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj.Łódzkie

Angry D700 skopany NEF ?

Siadłem dziś do LR i odpaliem nowy katalog do roboty a tu niespodzianka - wcześniej zmieniłem nazwę jpg a nie zrobiłem tego w nef i LR pokazał mi dwa zdjęcia... (foty poniżej...) Zamurowało mnie Surowy jpg lepszy niż nef... Myślę że doskonale widać to na zdjęciach. JPG jest dużżżżo lepszy niż nef. Na nefie brak szczegółów i widac duży szum... niebieski to jedna wielka plama...itp...
    Co mogłem zrobić źle? Gdzie popełniam błąd?
    Ustawienia aparatu: Nef 14bit, skompresowany, d-lighting wyłączony, redukcja szumów dł naświetlania wyłączona... JPG - normal
    Jeżeli podpowiecie gdzie wrzucić nef do puszczę link do oryginału...
    Zdjęcia to screen z LR 1:1, ustawień LR nie zmnieniałem - zawsze tak miałem tyle że dziś zauważyłem ta różnicę.
    Ostatnio edytowane przez Klatka ; 18-05-2010 o 12:54
    F, D, SB i conieco do nich

Domyślnie

Powyżej bodaj 3200 ISO automatycznie isę włącza odszumairka - co widać.

Na jakim profilu robiłes ?

Po co Ci 14bit raw ?

Jpg jest obrobiony RAWem,poobrabiaj RAWy to bedziesz miał minimum takie same efekty jak jpgi.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj.Łódzkie

Domyślnie

Profil standard czyli SD. No właśnie obrabiam sobie tego nef i nie idzie mi to nie mogę wyciągnąć tych szczegółów... 14 bit to właśnie na szczegóły w cieniach.

Muszę się ulotnić do pracy... wieczorkiem odpowiem na wszystkie dodatkowe pytania... i jeszcze pokombinuję
    Ostatnio edytowane przez Klatka ; 18-05-2010 o 13:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Kania Zobacz posta
    Po co Ci 14bit raw ?
    to prawie jak pytanie po co Ci ProPhoto albo AdobeRGB...

Cytat Zamieszczone przez Klatka Zobacz posta
    Profil standard czyli SD. No właśnie obrabiam sobie tego nef i nie idzie mi to nie mogę wyciągnąć tych szczegółów... 14 bit to właśnie na szczegóły w cieniach.
    cierpliwosci ... JPG masz taki jaki bys mial z Capture NX2, w lightroomie trzeba pewnie sie troszke pogimnastykowac.
    http://ishootshows.com/2010/01/22/li...-capture-nx-2/
    tu chociazby link pokazujacy, ze bywaja rozne problemy.

pzdr.
    A.
    Ostatnio edytowane przez sejmajnejm ; 18-05-2010 o 13:08

Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj.Łódzkie

Domyślnie

Podejrzewam też o to LR. Ale żeby tak dramatycznie potraktował obrazek? Przez chwilę pomyślałem o kompresji nefa... ale to chyba nie to.
    Kurcze zabił mnie temat... po co nef obrabiać skoro pucha tak dobrze sobie radzi
    Jeszcze przez chwilę myślałem że może coś się z aparatem złego dzieje... softu nie aktualizowałem (wersja 1.01)ponieważ nie miałem żadnego problemu z sprzętem a jestem zwolennikiem metody że sokro jest ok to po co grzebać - może to jest przyczyną?

Domyślnie

A sprawdz sobie na szybkiego jak to wygląda właśnie w Capture, albo chociaż w View NX?
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

"Po co Ci 14bit raw ? " a po co d700 jak sie używa 12 bitów? To tak jakby porsche wozić piasek

co do jpg vs nef, masz odszumione jpg. stad różnica.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    http://ishootshows.com/2010/01/22/li...-capture-nx-2/
    tu chociazby link pokazujacy, ze bywaja rozne problemy.

A.
    Co do LR3 to jestem w szoku jak zobaczyłem to co tam się dzieje. Myślałem, że CNX to najlepsze co może być dla nikonowskich RAWów.

Sorki, taki mały OT.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj.Łódzkie

Domyślnie

Chmmmm... NX muszę poszukać. Od początku używam LR2 i bardzo mi odpowiada
    Bardziej skłaniam się do odszumiania. Kolega przysłał mi plik który właśnie po odszumianiu zbliżył się jakościa do jpg ale zaznaczam ZBLIŻYŁ się.
    Przychodzi mi na myśl jeszcze kolor niebieski - zdaje się że d któryśtam miał problem właśnie z tym kolorem... może...
    Echhh... trzeba będzie się przyzwyczaić.. albo nie zaglądać do jpg

Domyślnie

A nie mogłbyś pokazać całych tych klatek ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów