Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Światłomierz Electra

Szukam czegoś do amatorskiego studia, powoli mi się nudzi ustawianie światl metodą prób i błędów.
    Natrafiłem na światłomierz Elektra;
    http://www.funsports.pl/p,pl,545,swi...z+electra.html

Spotkał się ktoś może z tym urządzeniem, warto zakupić?

Ew. Dostanę coś lepszego do światla błyskowego? w podobnej cenie?
    Ostatnio edytowane przez siwyyy77 ; 11-05-2010 o 03:22

Domyślnie

moim zdaniem dużo lepiej minimalnie dołożyć i upolować na allegro używaną Minoltę FlashMeter IV lub V (używki można kupić za ok. 440-550 zł)

właśnie spojrzałem na allegro
    jest teraz Minolta FM V za 515 zł - http://allegro.pl/item1022869693_min...h_meter_v.html
    jak za drogo to poczekać aż ktoś wystawi FM IV (będzie ze stówkę taniej)
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

bartos dobrze prawi, lepiej poluj na cos lepszego na allegro lub ebay
    minolta, sekonic, gossen

Domyślnie

A mógłbym prosić o konkretne modele na jakie polować (interesuje mnie światło błyskowe), bo nie zawsze sprzedawca umieszcza to w opisie na allegro nie mówiąc o ebayu gdy u mnie kiepsko z angielskim

Domyślnie

Natrafiłem na ebayu na aukcje;
    http://cgi.ebay.pl/SEKONIC-FLASHMATE...item588787af6b
    Warto, bo translator kuleje

Domyślnie

o wiele lepszy niz ten z pierwszego posta
    ale przy takiej cenie to chyba lepiej ta minolte z posta Bartosa

Domyślnie

No dobra to może zanim jeszcze kupię to dowiem się jak to mniej więcej działa... bo nie miałem nigdy z tym do czynienia...

Domyslam się, że następująco.
    -ustawiam ISO takie jak w aparacie
    -czas chyba nieistotny w przypadku studio (czas synchro 1/250)
    -wyzwalam lampe/lampy i światłomierz mówi mi jaką mam ustawic przysłone.

Chyba dobrze myslę ale mi zależy na stałej przysłonie powiedzmy F8 więc skoro blysk był "optymalny" dla F4 to znaczy, ze mam podnieść moc lampy.
    Teraz w moim konkretnym przypadku mam lampe Quantuum PT-200 (6 przysłon 1/32 do 1/1 płynnie od 1.0-6.0) robię to na czuja czy podnoszę wartość na lampie o 2 (vide chcę mieć światło dla F8 mam dla F4) przykładowo z 2.8 na 4.8

Drugie pytanko... powiedzmy, ze mam dwie lampy, jedna na modela (pod pewnym kątem) druga na tło.
    Co robię: ustawiam światłomierz raz w miejscu modela i ustawiam lampe skierowaną na niego, a następnie na tle i ustawiam drugą czy może zupełnie inaczej ?

Wiem banalne pytania ale raczkuję w temacie i do tej pory kilka razy bawiłem się w domowym (rozkładanym) studio z ustawianiem na "oko"

conik
    Gość

Domyślnie

polecam minolte iV....od lat uzywam i nie mam zamiaru zamieniac na cokolwiek innego....bardzo poradny i zaawansowany (nawet jak na swoj wiek) swiatlomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    ale przy takiej cenie to chyba lepiej ta minolte z posta Bartosa
    bardzo polecam te minolte V, robiłem na niej ładnych pare lat. Idealna powtarzalność pomiarów itd. Ma same zalety (poza spotem i brakiem dedykowanej współpracy z PW).
    Cytat Zamieszczone przez siwyyy77 Zobacz posta
    No dobra to może zanim jeszcze kupię to dowiem się jak to mniej więcej działa... bo nie miałem nigdy z tym do czynienia...

Domyslam się, że następująco.
    -ustawiam ISO takie jak w aparacie
    -czas chyba nieistotny w przypadku studio (czas synchro 1/250)
    -wyzwalam lampe/lampy i światłomierz mówi mi jaką mam ustawic przysłone.

Chyba dobrze myslę ale mi zależy na stałej przysłonie powiedzmy F8 więc skoro blysk był "optymalny" dla F4 to znaczy, ze mam podnieść moc lampy.
    Teraz w moim konkretnym przypadku mam lampe Quantuum PT-200 (6 przysłon 1/32 do 1/1 płynnie od 1.0-6.0) robię to na czuja czy podnoszę wartość na lampie o 2 (vide chcę mieć światło dla F8 mam dla F4) przykładowo z 2.8 na 4.8
    W sytuacji idealnej tak to wygląda. Ale bym nie liczył na to by zmiana z 2.8 na 4.8 to było dokładnie 2 EV.
    Z utrzymaniem synchro na radiu 1/250 też będzie problem, ale taki czas możesz miec ustawiony w światłomierzu.

Cytat Zamieszczone przez siwyyy77 Zobacz posta
    Drugie pytanko... powiedzmy, ze mam dwie lampy, jedna na modela (pod pewnym kątem) druga na tło.
    Co robię: ustawiam światłomierz raz w miejscu modela i ustawiam lampe skierowaną na niego, a następnie na tle i ustawiam drugą czy może zupełnie inaczej ?
    tak, ale to prosta sytuacja. Gorzej jak kilka lamp będziesz miał skierowanych na modela, wtedy trzeba ciut bardziej główkować.
    Ale naukę zaczynaj od 1 - 2 lamp, dopiero potem używaj więcej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale bym nie liczył na to by zmiana z 2.8 na 4.8 to było dokładnie 2 EV.
    W sumie logiczne, bo mocniejsza lampa np PT-300 ma taką samą regulacje i zmiana 2.8-4.8 oznacza analogicznie większą zmiane.
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale naukę zaczynaj od 1 - 2 lamp, dopiero potem używaj więcej.
    Wiem, jako poczatkującemu trudno mi dwie ogarnąć

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów