Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Kłopot z osłona hb-32

Witam!
    Posiadam nikona d90 z n18-70 i osłona przeciwsłoneczną hb-32. Podczas robienia zdjęć z wbudowaną lampą w okolicach 18mm na zdjęciach (w ich dolnej części) pojawia się niewielki cień. Wydaje mi się że jest to wina tulipana. Czy mieliście też taki kłopot czy coś jest nie tak z moim hb-32?

Domyślnie

Przecież to normalne: poprowadź w myśli linię prostą od lampy do tego cienia...
    Jak kupisz zewnętrzną lampę, to tego nie będzie.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Ok dzięki
    Tak sądziłem, ale wolałem zapytać. Troszeczkę mnie to denerwuje, no cóż zrobić. Myślałem tylko, że producenci tego sprzętu jakoś lepiej to wyliczyli i wszystko powinno być w porządku, trudno. Miałem cichą nadzieję że coś da się z tym zrobić.

Domyślnie

Da się. Zdejmij tulipan.
    Idź zdjęcia robić. Już.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lemur126 Zobacz posta
    Ok dzięki
    Tak sądziłem, ale wolałem zapytać. Troszeczkę mnie to denerwuje, no cóż zrobić. Myślałem tylko, że producenci tego sprzętu jakoś lepiej to wyliczyli i wszystko powinno być w porządku, trudno. Miałem cichą nadzieję że coś da się z tym zrobić.
    Producent sprzętu przewidział używanie tej lampy w ostatecznym warunku, lub np. do uruchamiania innych lamp.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach to spokojnie osłonę możesz zdjąć. Jeśli dokupisz lampę i będziesz ją zdalnie wyzwalał to też nie powinno być cienia na zdjęciach.

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shakin Zobacz posta
    Jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach to spokojnie osłonę możesz zdjąć. Jeśli dokupisz lampę i będziesz ją zdalnie wyzwalał to też nie powinno być cienia na zdjęciach.
    Po co ma ją zdalnie wyzwalać? Lampa zewnętrzna ma żarnik dużo wyzej od wbudowanej i nie będzie światło kolidowało z tulipanem. Inna sprawa, że w warunkach, w których używa sie lampy rzadko słońce przeszkadza i tulipan można zdjąć.

Uprawnienia umieszczania postów