Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Korekta af D300

Domyślnie

ludziska a jest jakaś możliwość zrobienia makro miejsca tych imbusków? Jak by ktoś mógł wykonać takie fotki i wrzucić do tematu byl bym dozgonnie wdzięczny. Osobiście nic bym nie ruszał gdyby ta korekta wynosiła chociaż 15 ale skoro szkło 17-55 było w serwisie i na jednej puszce jest ok na 0 a na mojej jest -20 to chciał bym temu jakoś zaradzić. Przy takiej korekcie jest na prawdę ostro od 2.8 ale wole mieć wszystko jak należy

Domyślnie

Chodzi o zdjęcie tych imbusowych śrubek?

TYLKO że:
    1. To jest d50
    2. Śrubka zaznaczona jest odpowiedzialna za manual focus, a ta ROZJEŻDŻONA NA ZŁOTO jest od AFa. Oczywiście lustro podniesione jak do czyszczenia, więc to jest dodatkowy thrillllll
    Pozdr
    Dodam jeszcze że jeżeli mamy taki układ jak w d50, czyli śruba od Afa jest głęboko, to warto mieć ze 3 imbusiki, każdy minimalnie się różni układem i w praktyce łatwiej jest kręcić. Nie potrafię tego składniej wyjaśnić, ale jak się ktoś za to weźmie to szybko pojmie o co mi chodzi.

Dodam też jeszcze że w D300/s/700/3/3x/3s nie ma możliwości kręcenia śrubkami AFa. W moim d300 jest tylko śruba MFa.
    Ostatnio edytowane przez maki ; 06-05-2010 o 20:13
    D800

Domyślnie

Dodam też jeszcze że w D300/s/700/3/3x/3s nie ma możliwości kręcenia śrubkami AFa. W moim d300 jest tylko śruba MFa.
    No i dupa Znow nas N zrobil w balona
    Avatar nie jest aktualny - już nie palę.

Domyślnie

Czemu w balona? Tam gdzie nie ma śrubki, jest opcja AF Fine Tuning w menu. To lepsze.
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Czemu w balona? Tam gdzie nie ma śrubki, jest opcja AF Fine Tuning w menu. To lepsze.
    ee tam, śrubka, to jest śrubka.

Domyślnie

je...tyle że AF FT daje Ci 12 komórek pamięci, a śrubką musisz sobie kręcić po każdej zmianie szkła. Jeżeli ktoś jest wyznawcą stałek, to na takim weselu...no ile razy niech ktoś napisze?
    D800

Domyślnie

je...tyle że AF FT daje Ci 12 komórek pamięci, a śrubką musisz sobie kręcić po każdej zmianie szkła. Jeżeli ktoś jest wyznawcą stałek, to na takim weselu...no ile razy niech ktoś napisze?
    ale wszystko się zaczęło od tego, że kolega napisał, że na każdym szkle ma korekcję 14-20. Chciałby ruszyć w body, żeby zmenić te nastawy. Jakby mu się udało trafić, to miałby 0-6. I to nie tylko dla 12 szkieł

Domyślnie

OK, jak ma śrubkę to niech kręci (gorzej gdy jedne szkło Ok a inne -15), jak nie ma to ma menu. Tak czy inaczej można sobie pomóc.
    Ja nie do końca rozumiem jego problem: ma możliwość samemu skorygować (rozumiem że to d300), a szuka po necie tutoriali. Jak trafi na szkło któremu nie starcza korekty, to niech szkło koryguje albo się go pozbędzie czemprędzej.
    Ostatnio edytowane przez maki ; 07-05-2010 o 16:40
    D800

Domyślnie

Jak trafi na szkło któremu nie starcza korekty...albo się go pozbędzie czemprędzej.
    i to jest najlepsze rozwiązanie

Domyślnie

A ja wolalbym srubke i Fine Tuning do tuningu srubki bo w menu to jakos tak bez dodatkowych emocji sie dostraja

A powaznie - maki przeczytales moja odpowiedz na poczatku watku? jesli NS bierze pieniadze za dostrajanie puszki to znaczy, ze sytuacja korekty puszki jest sytuacja normalna a nie z powietrza wzieta. Nie widzialbym wiec bedac na miejscu osoby zainteresowanej zadnego powodu przeciwko temu, by samemu zrobic to co serwis robi w Warszawie. Tym bardziej, ze z tego co mi wiadomo - efekt krecenia imbusem jest latwy do cofniecia.
    Avatar nie jest aktualny - już nie palę.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów