Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Korekta af D300

Domyślnie

Ale zamiast kręcić ręcznie imbusem, w nowych korpusach kręcisz przy pomocy softu. A jeżeli dla wszystkich szkieł jest duża wada, to można przecież sobie ustawić tę wartość domyślnie dla korpusu. Wtedy dla szkieł będzie wartość zero, albo minimalna. Nie widzę problemu. Serwis zrobiłby dokładnie to samo zapewne. Efekt kręcenia softem łatwiejszy do cofnięcia niż imbusem!

Domyślnie

Mnie zawsze kreci zeby gdzies pogrzebac
    Dobra! Ja juz nie marudze - moze zalozyciel watku tez nie bedzie
    Avatar nie jest aktualny - już nie palę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JohnnyB Zobacz posta
    A ja wolalbym srubke i Fine Tuning do tuningu srubki bo w menu to jakos tak bez dodatkowych emocji sie dostraja

A powaznie - maki przeczytales moja odpowiedz na poczatku watku? jesli NS bierze pieniadze za dostrajanie puszki to znaczy, ze sytuacja korekty puszki jest sytuacja normalna a nie z powietrza wzieta. Nie widzialbym wiec bedac na miejscu osoby zainteresowanej zadnego powodu przeciwko temu, by samemu zrobic to co serwis robi w Warszawie. Tym bardziej, ze z tego co mi wiadomo - efekt krecenia imbusem jest latwy do cofniecia.
    W d300 nie masz śrubki od AFa. A efekt kręcenia wcale nie jest taki łatwy do cofnięcia. Tak jak nowe ustawienie uzyskasz tylko metodą prób i błędów, tak powrót do starego też może kilka tych prób kosztować.
    Ostatnio edytowane przez maki ; 07-05-2010 o 20:12
    D800

Domyślnie

W podobny sposób w zasadzie zrezygnowałem z wysłania puszki do serwisu. Dzięki. Mimo wszystko powiem Wam, że jeśli chodzi o AF w D300 to po używaniu go przez 2 lata i ponad 130tys klatek nie jestem zadowolony. Największy problem z ostrością mam w szkle które kocham - 80-200 AF-S. I nie wiem sam do końca czy to BF czy FF ...zdjęcia są po prostu mało ostre....a to samo szkło kiedy podpinam do niedawno kupionego D2H - produkuje żyletki
    Wczoraj odebrałem z naprawy (urwana taśma) tamrona 28-75. To 4 letnie szkiełko kupione u Cichego teraz przemówiło po raz drugi.... Ma lekki FF (-6) ale teraz zdjęcia z niego przy 2,8 wyglądają jak przy f5 z 80-200.
    A w D2H wszystkie 5 szkieł jakie mam ostrzy prawidłowo....i kupuj tu człowieku nowości
    Avatar nie jest aktualny - już nie palę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JohnnyB Zobacz posta
    Największy problem z ostrością mam w szkle które kocham - 80-200 AF-S. I nie wiem sam do końca czy to BF czy FF ...zdjęcia są po prostu mało ostre....a to samo szkło kiedy podpinam do niedawno kupionego D2H - produkuje żyletki
    D2H ma jeżeli dobrze pamiętam O WIELE mniejszą rozdzielczość. Być może to nie kwestia BF/FF, tylko po prostu na D300 wychodzi już limit możliwości tego obiektywu? Teleobiektywy to są wredne dranie i czasem ciężkie do okiełznania. Ale przy tylu strzałach, to powinny jakieś wnioski już się nasunąć. BF/FF łatwo w sumie wykryć. A jeżeli "coś jest nie tak", to albo czasy, albo jakieś mikrodrgania się przenoszą, albo coś jeszcze. Ja na przykład stwierdziłem, że 1/250s była kiepska w połączeniu z moim D80 (albo to jeszcze było D70? - nie pamiętam). Jakoś przy tym czasie zdjęcia nie za bardzo chciały wychodzić ostre z tele. Może masz coś podobnego. Zmień najczęściej używane czasy może.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów