czyli M65, M66 i NGC 3628. To grupa galaktyk (zwana również jako grupa M66) znajdująca się w gwiazdozbiorze Lwa. Galaktyki te znajdują się od Ziemi o jakieś 20-30 mln lat świetlnych.
Ufff… zdążyłem. Bałem się, że zawirowania ze sprzętem (pogoda, serwis, modernizacja częściowo opisana w wątku o aparacie czarno-białym) spowodują, że nie zdążę tej wiosny skierować teleskop w kierunku gwiazdozbioru Lwa. Udało się. Ale niestety za wiele materiału nie uzbierałem. Zaledwie 11 klatek po 240 sek. Niestety chmury zniweczyły plan. Ale jest też i postęp. W końcu po dodaniu guidera (szczegółowy opis we wspomnianym wyżej wątku) mogę zejść z ISO a wydłużyć czas naświetlania. Oto i efekt:
Opis dla chętnych:
I tak wygląda zestaw do astrofotografii, którym wykonałem powyższe zdjęcie:
Ten mały teleskop to refraktor achromatyczny Sky Watcher 80/400 do którego podpięta jest kamerka mono. To właśnie zestaw do guidowania. Duży teleskop to Sky Watcher 150/750, do którego montuję Nikona D700 (tzw. projekcja w zwierciadle głównym). To wszystko zamontowane jest na montażu paralaktycznym HEQ5 - to najważniejsza rzecz z całego układu. I całość sterowania z laptopa. Tak to w skrócie wygląda.
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami