Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Lightroom NEFy

Domyślnie Lightroom NEFy

Witam

Od jakiegos czasu zastanawiam sie i mnie to troche denerwuje.
    Mianowicie kiedy importuje zdjecia .NEF do lightrooma to po kliknieciu na niego na filmslipie (pasek miniatur) po ok. 1-2sek. zdjecie to blaknie, tak jakby znikały jego ustawienia. Rozumiem ze .NEF to surowe zdjecie ale chciałbym zachowac jego kolory tak jak importowałem a nie wyblakniete. Czy da sie to jakos wyłączyć?
    W jpg kiedy importuje nie ma takiego efektu kolory sa takie jakie importuje.
    Moze to jest dla kogos banalne ale nie moge tego znalezc w necie.

Domyślnie

Blaknie bo ginie podgląd pliku JPG zaszytego w NEF i przełącza się sam na właśnie surowy NEF.
    Jest to bardzo słuszne rozwiązanie, załóżmy że zdjęcie już wywołałeś, wolałbyś mieć podgląd zdjęcia wywołanego czy JPG z puszki?
    Niestety nie widzę by można to było gdzieś ustawić na stałe.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    Blaknie bo ginie podgląd pliku JPG zaszytego w NEF i przełącza się sam na właśnie surowy NEF.
    Jest to bardzo słuszne rozwiązanie, załóżmy że zdjęcie już wywołałeś, wolałbyś mieć podgląd zdjęcia wywołanego czy JPG z puszki?
    Niestety nie widzę by można to było gdzieś ustawić na stałe.
    Tak myslałem. Pytanie czy ktoś zna sposób aby uzyskać z NEFa to co w JPG?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    Nie na "surowy NEF" tylko na defaultowe ustawienie LR.
    Pomijajac juz, ze "surowy NEF" to maslo maslane. NEF to RAW, a RAW znaczy "surowy".

Cytat Zamieszczone przez kubamisiura
    Tak myslałem. Pytanie czy ktoś zna sposób aby uzyskać z NEFa to co w JPG?
    Tak. Wywolywac w Nikon Capture (NX-NX2) (ktory jako jedyny potrafi w taki sam sposob zdekodowac NEFa, jak widac to na podgladzie JPG), albo np. RAWextractorem wyciagnac zaszytego w nim JPGa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Pomijajac juz, ze "surowy NEF" to maslo maslane. NEF to RAW, a RAW znaczy "surowy".
    Kolejny raz muszę przyznać Ci rację przy nazewnictwie pewnych rzeczy
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Tak. Wywolywac w Nikon Capture (NX-NX2) (ktory jako jedyny potrafi w taki sam sposob zdekodowac NEFa, jak widac to na podgladzie JPG), albo np. RAWextractorem wyciagnac zaszytego w nim JPGa.
    dzieki a wiesz jak te defoultowe ustawienia lithrooma zmienic?

oraz czy nikon capture NX ma powiazanie z lithroomem? chodzi mi o dosc plynne wymienianie zdjec. czy trzeba eksportowac z jednego i importowac w drugim?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubamisiura Zobacz posta
    dzieki a wiesz jak te defoultowe ustawienia lithrooma zmienic?
    Ustawic po swojemu, a pozniej zapisac jako defaultowe. Nie wiem dokladnie jak, bo nie uzywam LR, ale skoro ACR ma taka mozliwosc, to LR raczej takze powinien.

Cytat Zamieszczone przez kubamisiura Zobacz posta
    oraz czy nikon capture NX ma powiazanie z lithroomem? chodzi mi o dosc plynne wymienianie zdjec. czy trzeba eksportowac z jednego i importowac w drugim?
    To sa dwa rozne narzedzia roznych producentow. Nie ma czegos takiego jak polaczenie miedzy nimi. Mozesz jedynie wywolac w NXie, a potem zaimportowac TIFFy do LR i dalej rzezbic. Tylko z drugiej strony -- po co, skoro wlasciwie wszystkie normalne operacje zwiazane z obrobka, mozna zrobic w NXie?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ustawic po swojemu, a pozniej zapisac jako defaultowe. Nie wiem dokladnie jak, bo nie uzywam LR, ale skoro ACR ma taka mozliwosc, to LR raczej takze powinien.
    Zapisujesz swoje ustawienia jako preset, później podczas importowania zdjęć wybierasz go z menu "develop settings".
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorcik Zobacz posta
    Zapisujesz swoje ustawienia jako preset, później podczas importowania zdjęć wybierasz go z menu "develop settings".
    Ale mi nie odpowiadaj -- mi to nic nie da, bo i tak LR nie uzywam.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ale mi nie odpowiadaj -- mi to nic nie da, bo i tak LR nie uzywam.
    Wiem, że nie używasz ;oD Chodziło tylko o doprecyzowanie tego, jak zrobić to, o czym napisałeś.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów