Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: D90 i SB600

Domyślnie D90 i SB600

Zakupiłem sobie lampę, i na razie wsadziłem do niej zwykłe paluszki
    ale to co mnie zastanawia to po wykonaniu kilku zdjęć w krótkim odstępie czasu trzeba chwile czekać zanim będzie READY, chociaż jak zrobie foto to błyśnie
    i czy ona musi tak piszczeć?
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie

Zwykłe paluszki, czyli jakie? Nie alkaliczne?
    Zmień przynajmniej na alkaliczne a będzie dobrze lub akumulatorki np Sanyo Eneloop. Jeśli baterie są kiepskiej jakości, to po wykonaniu kilku błysków z dużą mocą, energia pozostająca w ogniwach będzie zbyt mała do ładowania kondensatora w krótkim czasie do pełna. Lampa błyśnie, jednak w wielu przypadkach może to być siła światła niewystarczająca do prawidłowego naświetlenia. Większy/mniejszy pisk przetwornicy podczas ładowania jest raczej normalny. Twój przypadek trudno ocenić.
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie

Mam ten zestaw i jeżeli błyskam w trybie TTL lub i-TTL to mogę przy Sanyo Eneloop błyskać wiele razy i nie mam takich problemów .
    Być może masz lampę daną na pełną moc lub robisz zdjęcia w bardzo ciemnych warunkach z większej odległości.
    D 500 D 600 D 750
    S 14 2,8 HSM / N 24-70 2,8 / N 28 1,8 / N 60 2,8D / N 105 1,4 E ED / S 70-200 2,8 OS / S 150 - 600C OS /SB900

Domyślnie

Fotografuje na TTL , TTL BL, da się ustawić moc?

Domyślnie

Moc możesz ustawić w trybie M. W TTL możesz ewentualnie korygować moc błysku zmierzonego przez aparat +/-3EV.
    D90 N24 | N35 | N10-24 | N18-105 | N80-200 | SB-600 x2

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czyżowice

Domyślnie

BC-700 bardziej zaawansowana, zależy jak często będziesz używał lampy i czy masz inne akumulatorki do ładowania.
    Zobacz ofertę w http://www.hurt.com.pl . Chyba mają najlepszą cenowo ofertę (ja tam kupowałem zestaw z BC700 i później dodatkowe akumulatorki, było bez najmniejszych problemów).
    X-E2, 18/2 ; benro 550EX-BH-1

Domyślnie

Lampę używam raz na miesiąc

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czyżowice

Domyślnie

to myślę że te prostsze (tańsze ładowarki) wystarczą. Choć jak budżet nie napięty to polecam bc-700.
    X-E2, 18/2 ; benro 550EX-BH-1

Uprawnienia umieszczania postów