Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj.Łódzkie

Domyślnie Numer kolejny pliku

Ostatnio bawiliśmy się a właściwie testowaliśmy obiektywy Nikkor 80-200/2.0 i Canon 70-200/2.8 is analogicznie d700 i 5dmII i przekładaliśmy kartę z jednej puchy do drugiej. Canon mnie zaskoczył :
    1. zmienił moją numerację plików (jakoś dziwnie nadał im numer)
    2. synchronizacja w Canonie z lampą od 1/200 a potem już FP...
    3. TEN obiektyw z TĄ puchą nie dawały takiego obrazka na jaki liczył właściciel... mydlany (pojechały do serwisu)

Ale chciałem zapytać jak można zmienić numerację plików? Aby nie było niejasności np z DSC_9987 na DSC_5644? Próbowałem różnych rzeczy łącznie z formatowanie i nadaniem nr innego pliku i nie wiem... lub powrotem do poprzedniej numeracji... A może nie da się tego zrobić? Zmiana katalogu i nazwy na spokojnie...
    Dla mnie ma to duże znaczenie ze względu na archiwum które przy tej numeracji pomerdało się
    Pomożecie...
    F, D, SB i conieco do nich

Domyślnie

Witam,

to już było parę razy. KIedyś to robiłem, bo też namieszałem. Załóżmy, że masz np. DSC_7858, a chcesz aby było DSC_1560. Nie możesz tak po prostu zmienić nazwy, bo bucha pamięta ostatnio wykonaną fotkę i przy opcji : pamiętaj numerację zdjęć numeruje fotki dalej, aż do DSC_9999.

Zrób więc tak:

1. Sformatuj kartę w puszce.
    2. Zrób fotkę.
    3. Wejdź do folderu, w której ona jest ( 100N... ) i w kompie zmień jej nazwę na DSC_9999.
    4. Zrób fotkę. Pucha założy nowy folder ( 101N... ) w której będzie już fotka DSC_0001.
    5. Zmień jej nazwę na DSC_1559. W Menu Fotografowania w pozycji Uaktywnij Folder, zmień jego nr na 100.
    6. To wszystko. Następna fotka będzie w folderze 100N... i będzie miała nazwę DSC_1560, co chcieliśmy zrobić. Kartę najlepiej sformatować ponownie, albo wywalić folder 101N...

Uwaga: Tak się dzieje zawsze, jeśli zamieniasz karty między puchami ( nawet Nikona ), dlatego ja zawsze formatuję kartę w puszce przed użyciem, jeśli nie pamiętam w której puszce wcześniej jej używałem.

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie numerowanie plików

na stronie 300 instrukcji do D700 są opisane opcje dotyczące numerowania plików....
    Ustaw opcje "Resetowanie"
    Na karcie ( w katalogu w którym są zapisywane zdjęcia ) zostaw jedno zdjęcie ( np. ostatnie zrobione )...Można to zrobić poprzez czytnik kart pamięci z poziomu komputera...Potem zmień nazwę tego pliku na taki jaki chciałbyś aby był...
    Zrób jedno zdjęcie ....nazwa pliku powinna być o jeden większa od zmienionej...a potem zmień w/w dotycząca numerowania plików w aparacie na "włączone"...
    Aparat będzie nadawał nazwy jak wcześniej...przed włożeniem innej karty pamięci na której był plik o wyższym numerze pliku niż dotychczasowy

Pozdrawiam....
    D850, F70, N 20-35/2.8, N 105/2.8, N 85/1.8, N 50/1.4, N 35/2, N 28-70/2.8, N 80-200/2.8, N 24-120/4, SB900, SB600, Manfrotto 055CB + 141RC

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez bragjure Zobacz posta
    na stronie 300 instrukcji do D700 są opisane opcje dotyczące numerowania plików....
    Ustaw opcje "Resetowanie"
    Na karcie ( w katalogu w którym są zapisywane zdjęcia ) zostaw jedno zdjęcie ( np. ostatnie zrobione )...Można to zrobić poprzez czytnik kart pamięci z poziomu komputera...Potem zmień nazwę tego pliku na taki jaki chciałbyś aby był...
    Zrób jedno zdjęcie ....nazwa pliku powinna być o jeden większa od zmienionej...a potem zmień w/w dotycząca numerowania plików w aparacie na "włączone"...
    Aparat będzie nadawał nazwy jak wcześniej...przed włożeniem innej karty pamięci na której był plik o wyższym numerze pliku niż dotychczasowy

Pozdrawiam....
    jeszcze prościej, pewnie też się tak da.

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj.Łódzkie

Domyślnie

Dzięki
    A się nad problemem nasiedziałem....
    Kłania się mi czytanie ze zrozumieniem byłem na 300 str i nie załapałem (a właściwie nie zerknąłem na RESET ) i znów przez Canona Byłem z kumplami zobaczyć jak się kręci ślub aparatami Canon. W sumie to nawet nieźle wyglądało Trzy canony (filmowały) i D3s (robił zdjęcia).
    Jeszcze raz dzięki...
    F, D, SB i conieco do nich

Uprawnienia umieszczania postów