Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Sabina + studyjne - wyzwalanie

Witam forumowiczow.
    Zastanawiam sie czy da sie wyzwolic lampę studyją taką ktora eliminuje przedblysk (np. powerlux) za pomoca SB 900 wyzwalanej zdalnie.
    Jak wiadomo sb900 wyzwala sie po błysku wysyłanym do niej z wbudowanego flesza. Czy ten przykładowy powerlux zignoruje przedbłysk z wbudowanego flesza, czy bedzie prawidłowa synchronizacja?
    Dziekuje za odpowiedzi.

Domyślnie

Teoretycznie żadnego problemu z synchro nie powinno być, chyba że mówimy o sytuacji, gdy sterujesz sabiną za pomocą błysków CLS. Za którymś "mrygnięciem" wbudowanej może się za wcześnie odpalić lampa studyjna.

Domyślnie

Za pomocą CLS nie będzie to dobrze grało.
    Jedyna opcja to wszystko w manual. Lampy w fotoceli.
    Pozdro
    Nikon FX Tamron Tokina Nikkor Sigma Lowepro Panagor

Domyślnie

Możesz spróbować następującej kombinacji w CLS:
    palnik wbudowany ustaw na wyłączony
    Grupa A, B, C - w trybie manualnym i ustawiony wybrany przedział mocy.
    Wbudowana lampa powinna błysnąć bez przebłysków, możesz też ją ustawić w trybie manualnym. Sama komunikacja pomiędzy lampami odbywa się w podczerwieni.
    Wadą tego rozwiązania może być niepożądane światło od lampy wbudowanej w aparacie przy portretach etc - polecam nasadkę SG3IR, albo coś do zmiękczenia i osłabienia palnika aparatu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scottbiker Zobacz posta
    Wbudowana lampa powinna błysnąć bez przebłysków, możesz też ją ustawić w trybie manualnym. Sama komunikacja pomiędzy lampami odbywa się w podczerwieni.
    Wadą tego rozwiązania może być niepożądane światło od lampy wbudowanej w aparacie przy portretach etc - polecam nasadkę SG3IR, albo coś do zmiękczenia i osłabienia palnika aparatu.
    Nie będzie przedbłysków pomiarowych, ale błysk sterujący CLS może wyzwolić fotocele. Pewnie nasadka na podczerwień by to wyeliminowała.
    Można też przestawić SB-900 w tryb SU-4 i zastosować zwykłe fotocele do lamp.
    Wtedy lampa na body musi błyskać. Jak obniżenie mocy nie wystarczy, to można przed nią zamocować kawałek folii aluminiowej i skierować błysk w górę.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Nie za dużo kombinacji? I tak wszystko będzie na "M". To chyba najprościej radyjko jakieś podłączyć.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Ten pomysł nie wypali.
    1. i tak masz przedbłyski (i to w widzialnym, nie w IR), skoro sterujesz lampami. Sorry ale jak lampa wbudowana w body ma błyskać podczerwienią???
    2. fotocele lamp studyjnych sa czułe zarówno na podczerwień jak i na błysk w świetle widzialnym. Więc gdyby się działo tak wszystko tak jak to nieprawidłowo opisujesz to i tak by to nic nie dało.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Czy ja napisałem, że błyska podczerwienią?? Nie, jak zauważyłeś: "Sama komunikacja pomiędzy lampami odbywa się w podczerwieni." To są moje słowa. Jakoś SU-800 lampą błyskową nie jest, a może wyzwalać inne lampy. W momencie kiedy lampa w body jest wyłączona (w menu) i podniesiona, albo ustawiona w trybie manualnym jest tylko jeden błysk. Powinien w zupełności wystarczyć do wyzwolenia lampy studyjnej, a różnica w synchronizacji powinna być pomijalna. A co do fotoceli - to zależy od jej rodzaju, bo może reagować na światło widzialne (w tym wypadku najlepsza), na podczerwień, albo na oba. Przy czym te na podczerwień zwykle mają większy zasięg.

Domyślnie

W lampach studyjnych nie spotkalem sie z dwoma rodzajami fotoceli
    sa po prostu fotocele ktore reaguja i na swiatlo i na podczerwien
    chyba ze pisales o fotocelach podlaczonych zewnetrznie do lamp
    ale z takich to nie korzystalem

Domyślnie

Czy ja napisałem, że błyska podczerwienią?? Nie, jak zauważyłeś: "Sama komunikacja pomiędzy lampami odbywa się w podczerwieni." To są moje słowa. Jakoś SU-800 ...
    SU-800 jest wyjątkiem, cała reszta komunikacji między lampami nie jest oparta na podczerwieni. Do tego jest używany normalny palnik lampy, a więc światło widzialne (z podczerwienią, bo w błysku też jest reprezentowany ten fragment widma).
    . Jakoś SU-800 lampą błyskową nie jest, a może wyzwalać inne lampy. .
    Przy opkazji: to nieistotne dla naszych rozważań, ale SU-800 jest lampa błyskową, z nałożonym filtrem IR.
    W momencie kiedy lampa w body jest wyłączona (w menu) i podniesiona, albo ustawiona w trybie manualnym jest tylko jeden błysk.
    No niestety ale to nie jest prawda. Przedbłysków pomiarowych i komunikacyjnych może byc w sumie klika. Niestety to zmienna ilość, zależy od funkcji, ilości grup lamp itd.
    . a różnica w synchronizacji powinna być pomijalna...
    Każda różnica nie jest pomijalna, a praktycznie dyskwalifikująca takie pomysły.

Czy ty sprawdzałeś to co piszesz? Jesli tak - masz blisko, przyjdź i mi to pokaż.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-04-2010 o 00:14
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów