Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie d40 problem z autofokusem obiektywu

Witam,
    dzisiaj podczas robienia zdjęć moim d40+ af-s 18-55 GII ED w pewnym momencie aparat zamiast ostrzyć automatycznie zaczął terkotać (jakby silnik z obiektywu próbował ale nie mógł załapać) pomogło przełączenie na ręczne ostrzenie na obiektywie i ponowne włączenie trybu auto (obiektyw potem działał normalnie) po przyjechaniu do domu sytuacja się powtórzyła.
    Pytanie czy to oznacza koniec silnika w obiektywie czy problemy z aparatem?

Domyślnie

Spróbuj odłączyć obiektyw, przeczyścić styki i ponownie zapiąć, może będzie lepiej.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

mam podobnie z tym obiektywem, ale wersja vr..przy skrajnych punktach ostrzenia z bliska i na nieskończoność..wydaje mi się że to coś stawia opór w mechanizmie, niż miałby to być koniec żywotu..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojteksw Zobacz posta
    Spróbuj odłączyć obiektyw, przeczyścić styki i ponownie zapiąć, może będzie lepiej.
    a czym to przeczyścić są do tego celu specjalne środki czy np. spirytus, denaturat etc?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smrolu Zobacz posta
    a czym to przeczyścić są do tego celu specjalne środki czy np. spirytus, denaturat etc?
    Np. izopropanol. Choć ja go nie miałem to kiedyś, jak mi się obiektyw postawił, to go właśnie odkręciłem i przeczyściłem styki - przejechałem po nich palcem. Pomogło.
    N

Domyślnie

Wyglada na mechaniczne uszkodzenie. Kawalek jakies zebatki sie wytarl lub odlamal. Naprawa nie oplacalna. Taniej kupic nowy (uzywany).
    D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
    Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
    http://picasaweb.google.com/mt.mostowski

Uprawnienia umieszczania postów