Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Drukarka Epson, PS i profile

Szukam i nie moge znalezc jak prawidlowo poustawiac aby wydrukowac. Mam od niedawna Epsona R2880 i do tego kupilem papier Epson Traditional Photo Paper. Ze strony Epsona sciagnelem profil papieru i zainstalowalem:

okno z zainstalowanymi profilami

W PS CS3 mam zdjecie, ktore chce wydrukowac, klikam na Plik -> Drukuj i dostaje okno:

okno drukuj

I teraz rozumiem, ze w polu "Obsluga kolorow" ustawiam wartosc "Kolory zarzadzane w programie Photoshop", a w polu "Profil drukarki" powinienem miec mozliwosc wyboru profilu: SPR2880 Traditional Photo Paper_PK (jest zainstalowany).

Tylko dlaczego go tam nie ma? Co robie zle, albo czego nie zrobilem?

Wzorowalem sie na dokumencie http://www.perfectproof.com.pl/instr...PHighGloss.pdf , zreszta podobne instrukcje sa przy profilach do papierow, tylko ze tam okno jest inne i po zainstalowaniu profilu, jest on widoczny na liscie.

Z gory dzieki za pomoc.

Domyślnie

Kliknij na pliku z profilem prawym przyciskiem myszy i upewnij się, że jest on zainstalowany. Profile powinny pojawić się pod dot gainami.

Domyślnie

Ale jestem glupi!!!
    Dzieki, ze utwierdziles mnie w przekonaniu, ze te profile musza tam byc.

Po prostu okno z lista profili tak nieszczesliwie sie otwieralo, ze scrollbar byl poza ekranem. Rozwijalem liste, nie widzialem scroll bara wiec wyawalo mi sie, ze to kompletna lista.

Oczywiscie profile sa

Jeszcze jedno pytanie, przy papierze barytowym uzywam kartridża Photo Black i ustawiam rodzaj nosnika na Epson Premium Luster?

Mam tez papier Epson Archival Matte i tu do tej pory uzywalem profilu sRGB, zastanawiam sie czy profil Epson Archival Matte ze strony http://pixelgenius.com/epson/ moze cos znaczaco poprawic?

I przpraszam, za moze dziwne pytania, drukarke mam od kilku dni, a juz jestem posikany jesli chodzi o jakosc wydrukow
    Ostatnio edytowane przez alekw ; 17-04-2010 o 14:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alekw Zobacz posta
    Tylko dlaczego go tam nie ma? Co robie zle, albo czego nie zrobilem?
    A wyżej albo niżej w liście?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Jeśli mogę, to podepnę się pod temat.

Co robić w wypadku, gdy używa się papieru innej marki?
    Mam drukarkę Epson RX585 i papier Agfa Premium Glossy.

Ostatnio próbowałem drukować zdjęcie, otworzyłem PS, drukuj, profil drukarki sRGB, zarządzanie w PS'ie itp. i zdjęcie wyszło mi takie jakby brudno-czarne, tzn. kolor skóry zrobił się tak jakby brązowy, choć na monitorze jest zupełnie inny.
    Wiem, że powinienem mieć skalibrowany monitor, bo w tym może tkwić problem, ale może ktoś mógłby poradzić mi, jak najlepiej drukować zdjęcia w domowych warunkach.

Czy używać dołączonego programu typu Easy Photo Print, czy drukować za pomocą PS'a i jak radzić sobie z papierem innych firm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Co robić w wypadku, gdy używa się papieru innej marki?
    Zrobić do niego profil.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    eee, a jak to zrobić?
    Pogadać z Czornym lub ze mną na PW.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alekw Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanie, przy papierze barytowym uzywam kartridża Photo Black i ustawiam rodzaj nosnika na Epson Premium Luster?

Mam tez papier Epson Archival Matte i tu do tej pory uzywalem profilu sRGB, zastanawiam sie czy profil Epson Archival Matte ze strony http://pixelgenius.com/epson/ moze cos znaczaco poprawic?

I przpraszam, za moze dziwne pytania, drukarke mam od kilku dni, a juz jestem posikany jesli chodzi o jakosc wydrukow
    Profil dla Barytu FineArt Hahnemuehle jest ukręcony na linearyzacji dla Lustera - więc jeśli mowa o tym Barycie, to i owszem. Zawsze jednak należy sobie zassać profil producenta i przeczytać, jakie jest jego zdanie na ten temat.

Chłopaki z PixelGenius są starymi wyjadaczami, mają przepiękną i kosztowną kolekcję najlepszych spektrofotometrów i oprogramowania do kręcenia profili, więc bardzo to być może, że profil będzie lepszy - choć generalnie profile Epsona są niczego sobie, więc raczej nie będzie to przepaść. Ostatecznym kryterium dla jakości profilu jest nasza subiektywna ocena i nie ma sensu pytać o to, czy będzie lepiej - trzeba sprawdzić.

Epson R2880 to ultymatywna broń fotograficzna - jej jakość jest topowa i urywa łeb z płucami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Profil dla Barytu FineArt Hahnemuehle jest ukręcony na linearyzacji dla Lustera - więc jeśli mowa o tym Barycie, to i owszem. Zawsze jednak należy sobie zassać profil producenta i przeczytać, jakie jest jego zdanie na ten temat.
    Chodzi o baryt Epsona: Epson Traditional Photo Paper
    Na razie Hahnemuhle jest poza moimi mozliwosciami cenowymi z tego co widze.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Epson R2880 to ultymatywna broń fotograficzna - jej jakość jest topowa i urywa łeb z płucami.
    Tak, szczegolnie w porownaniu z "zielonymi" czestokroc odbitkami z labu. Jesli zalezalo mi na jakosci to do tej pory drukowalem w Studio QbA, ale fakt ze w tej chwili moge chcociazby do woli wybierac rodzaj papieru i drukowac w kazdej chwili majac od razu efekt w reku, jest nie do przecenienia Chociaz koszty sa spore, wstepnie wyliczylem, ze drukujac jedynie BW na srednim papierze Epson Archival Matte, koszt A3+ wynosi 17 zl.

Jeszcze raz dzieki za pomoc.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów