Close

Strona 1 z 23 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 227

Question D90 czy D5000 - rozterka kupującego :-( - HELP.

Witam Szanownych Kolegów,
    Pewnie dla niektórych wybór wyda się dziwny...ale... dłuższy czas przymierzałem się do kupienia niedrogiej, dobrze wykonanej i niewielkiej lustrzanki raczej z opcją stosowania obiektywu kitowego 18-105, ewentualnie rozbudowie systemu o dedykowana lampę (kiedyś bardzo mnie bawiła fotografia, teraz już rzadziej ale lubię dobre jakościowo fotki). Jako, że poprzednio miałem niewielką lustrzankę analogową Minolta Dynax 5, która dokonała żywota a dodatkowo mam niewielkie dłonie () myślałem raczej o D5000, początkowo z obiektywem 18-55 (kaska . Wydawał mi się niezłym wyborem zwłaszcza, że ja zwykle używam wyłącznie trybów A lub S, natomiast dla moich kobiet (które nie lubią dużych aparatów) jest tryb automatyczny i programy tematyczne. Dodatkowo waga nie jest duża. Tak było do czasu do póki nie zaczęto mnie przekonywać do D90 (różnica 500zł) bo ponoć ergonomia jego obsługi bije na głowę D5000. I tu pytania (miał być niedrogi aparat) zważywszy na moje przyzwyczajenia:

- czy na co dzień ta różnica w ergonomii jest aż tak widoczna?
    - nie chcę aparatu ciężkiego więc D90 to chyba spora różnica?
    - nie zamierzam rozbudowywać systemu o nowe obiektywy,
    - aparat musi byc tez prosty w obsłudze dla płci pięknej niezorientowanej w arkanach fotografii
    - musi świetnie leżeć w dłoni i być trwały

Serdecznie proszę o poradę...robiw

Domyślnie

132x103x77 620g kontra 127x104x80 560g - nie jest to chyba roznica gabarytow warta glebszych rozwazan.

Na Twoim miejscu przymierzylbym sie do obu body i sam ocenil jakie znaczenie maja dla Ciebie roznice w ergonomii. Naprawde dla wielu amatorow fotografii nawet takie D5000, to za duzo. No ale zawsze znajdzie sie grupka nagorliwcow polecajacych drozsze\bardziej zaawansowne sprzety, nawet jesli i tak nie ma cienia szansy na praktyczne wykorzystanie tej przewagi. D5000 pomimo kilku ulomnosci spelnia nadrzedny cel kazdego aparatu - produkuje wysokiej jakosci obrazek, bardzo podobny do swoich drozszych braci. Jesli pasuje Ci ten model, smialo go nabywaj i ciesz sie fotografia.
    Ostatnio edytowane przez Sin ; 13-04-2010 o 18:49

Question

Cytat Zamieszczone przez Sin Zobacz posta
    132x103x77 620g kontra 127x104x80 560g - nie jest to chyba roznica gabarytow warta glebszych rozwazan.

Na Twoim miejscu przymierzylbym sie do obu body i sam ocenil jakie znaczenie maja dla Ciebie roznice w ergonomii. Naprawde dla wielu amatorow fotografii nawet takie D5000, to za duzo. No ale zawsze znajdzie sie grupka nagorliwcow polecajacych drozsze\bardziej zaawansowne sprzety, nawet jesli i tak nie ma cienia szansy na praktyczne wykorzystanie tej przewagi. D5000 pomimo kilku ulomnosci wypluwa obrazek bardzo podobny do swoich drozszych braci. Jesli pasuje Ci ten model, smialo go nabywaj i ciesz sie fotografia.
    Lubię focić ale jak sobie pomyślę że aby zmienić WB albo ISO (zwykle to zmieniam w kompakcie Canona, którego tez mam) to w D5000 trzeba chyba przebrnąć przez Menu to nie wiem czy mnie to nie w kurzy. Swoją Minoltę wykorzystywałem całkiem sporo w trybach A, S i M a kobitki w P i Auto . Ma byc prosto, lekko i przyjemnie. D5000 z 18-105 kosztuje tyle samo co D90 z 18-55. Początkowo myślałem nawet od D3000 (bo miało być tanio) ale brak CMOSa go raczej wykluczył... robiw

PS.
    Jakie to ułomności ma D5000 w porównainiu do D90 oprócz dużo gorszego LCD. Ergonomię trudno ocenić nie mając pojęcia o obsłudze - nie znam systemu Nikona.
    Ostatnio edytowane przez robiw ; 13-04-2010 o 18:51 Powód: rozszerzenie opisu

Domyślnie

Wiec jesli masz taka mozliwosc sprawdz w praktyce jak dokonuje sie zmian poszczegolnych parametrow i czy taki wlasnie sposob Ci odpowiada. Nie sadze, zeby pomimo braku dedykowanych przyciskow, zmiana tak podstawowych funkcji byla jakos mocno utrudniona. No ale poczekajmy, az wypowie sie jakis wlasciciel D5000.

EDIT: Juz widze, ze zmiane WB, ISO lub innego parametru mozna przyporzadkowac przyciskowi funkcyjnemu (Fn) z boku obudowy.

Cytat Zamieszczone przez robiw Zobacz posta
    Jakie to ułomności ma D5000 w porównainiu do D90 oprócz dużo gorszego LCD. Ergonomię trudno ocenić nie mając pojęcia o obsłudze - nie znam systemu Nikona.
    Glownie chodzi o brak silnika AF, co wymusza stosowanie obiektywow z wbudowanym silnkiem (oczywiscie jesli zalezy nam na AF). Inne kwestie to np. brak drugiego kolka nastaw.
    Ostatnio edytowane przez Sin ; 13-04-2010 o 19:05

Domyślnie

D5000 jest prostrzy i ładnie pokazuje np. otwartą przesłonę czy podpowiedzi. Jest lżejszy i mniejszy - bardzo dobry wybór dla kobiety.
    http://s.blomedia.pl/fotoblogia.pl/7...18-55vr_04.jpg

Domyślnie

Tak jak pisał jeden z poprzedników, D5000 ma jeden przycisk, którego przeznaczenie można określiś samemu. Ja np. przypisałem sobie do niego zmianę ISO, bo stwierdziłęm, że to jest parametr, który najczęściej zmieniam.
    Jeśli masz określony swój stosunek to fotografowania i stwierdzasz, że nie będziesz rozwijał tej pasji, to wydaje mi się, że pozostanie przy D5000. nie będzie dla ciebie "męczarnią". W obiektywy nie zamierzasz inwestować więc brak śrubokręta (cecha określana często jako główne "zło" D5000) nie będzi ci przeszkadzał. Fotografując głównie na trybach A i S brak górnago wyświetlacza też nie powinien ci znacząco przeszadzać. Warto przemyśleć pod tym kątem inne wady D5000.
    Nie ma wątpliwości, że D90 to lepsza puszka od D5000. Jest jednak różnica tych kilku stówek (czy to dużo czy mało będzie to zależało od punktu widzenia i łatwości w pozyskiwaniu tychże stówek ) i można przemyśleć czy nie wolisz ich wydać choćby na jakiś weekendowy wypad aby poczuć przyjemość z posiadania nowego sprzętu.
    NIKON & NIKKOR

Oszczędny w słowach Awatar abiele
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

polecam D90 + N35/1,8 - naprawdę cudny zestawik. Może poszukaj sprzętu z "drugiej ręki", jeżeli sklepowa cena Cię odstrasza.
    D90, N55-300VR, N18-105VR, N35/1,8, sb-600

Domyślnie

1-tak,ogromna różnica
    2-różnica niecałe 100 gram.....
    3-
    4-oba mają auto, choć interfejs d5000 jest dla początkującego przystępniejszy
    5-d90 bezapelacyjnie lepiej się trzyma

jak dla mnie proponował bym ci d5000, będzie to rozsądniejsza propozycja

a co do różnic, to użyj opcji szukaj.....ZNAJDZIESZ WSZYSTKO......nie ma sensu pisać od nowa.....

Domyślnie

kolego nie ma sie nad czym zastanawiać mało czytasz forum bierz d90

Domyślnie

Jak jest jak piszesz i aparat ma być nie tylko dla Ciebie (jakieś doświadczenie masz) ale i dla Twych dziewczyn to Ci powiadam zaprawdę D5000 bo po prostu więcej w kieszeni Ci zostanie a i zadania swoje spełni jak należy
    Ostatnio edytowane przez brunnerius ; 13-04-2010 o 22:22
    błystki, puszka i wydmuszki

Strona 1 z 23 12311 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów