Szukaj
W uzupełnieniu: mój F80 naświetla 37 klatek, dopiero potem film się zwija. Też tak macie?
Mam Full Frame. A co 36 zdjęć nową matrycę i kartę pamięci w jednym.
U mnie też tak było. To zależy od tego jak nawijasz film. Jak Ci się uda oszczędniej, to i klatka ekstra się pojawi![]()
Wysuwam kawałek filmu z kasetki jak instrukcja przykazała, do czerwonego znaczka. Inaczej się nie da założyć filmu.
Hm... Dostajesz bonusową klatkę, gdzie problem?
Nigdzie nie napisałem, że to problem.Zdziwienie tylko. Myślałem, że soft odlicza do 36-ciu i zwija film. Jedna klatka więcej zawsze się przydaje.
Nie chce mi się teraz szukać instrukcji do F80, ale czy masz włączony odczyt kodu DX? One oprócz wartości ISO zawierają także informację o ilości klatek. Głowy nie dam, ale coś mi się kołacze po niej że w przypadku kiedy aparat nie ma włączonego odczytywania kodu DX, to przewija kolejne klatki "do oporu" dzięki czemu dostaje się czasem tą 1 klatkę więcej.
Moj kolega z pracy chwalil sie ze robi 39 klatek z filmu 36, poprostu film laduje w ciemni a aparat to Zenitwiec sie da.
D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE
Na Ektarze miałem 39 lub 40 klatek nie pamiętam dokładnie, ostatniego skończyłem w lutym. Fakt że odczyt kodu DX mam wyłączony.
Jak pamięcią sięgam to na filmach Konica był napis 36+4 więc to raczej standard bo zawsze i na każdym filmie jaki miałem wychodziło więcej klatek.
D200 | FM3a | C645
Skontaktuj się z nami