Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: D3000

Domyślnie D3000

witam,
    pstryknąłem już około 1 tys fotek od zakupu tego aparatu i stwierdzam że jest OK jak na swoją cenę.
    Mam tylko pytanie czy są jakieś sposoby aby jeszcze bardziej wyostrzyć zdjęcia ?
    w ustawieniach mam ostrość na +8 i wydaje mi się że jeszcze nie ostrzy ma maxa jak np. Canon,
    czy jest możliwy np. upgrade firmware lub coś podobnego?
    Zrobiłem sobie dla sprawdzenia kilkanaście odbitek 15x21 i ostrość uzyskana jest na poziomie dobrym średnim.
    Może to wina obiektywu kitowego?

----------
    D3000 + 18-55 VR

Domyślnie

Może być wina obiektywu. Otwórz zdjęcia w dowolnym sofcie do obróbki, wyostrz i będzie Ci ostro. Najlepiej pokaż jakieś zdjęcie, to zobaczymy.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Mam juz tego nikona od kilku miesięcy
    Wiadomo obiektyw kit nie będzie robił takich zdj jak z 50-tką lub innymi obiektywami do tego korpusu (nie jest ich wiele)
    Poprostu to obiektyw
    masz do wyboru dużo programów, nawet te najprostrze jak photoshop i tam wyosztrzasz i jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemcio_bar1 Zobacz posta
    masz do wyboru dużo programów, nawet te najprostrze jak photoshop i tam wyosztrzasz i jest

Ciekawe spostrzeżenie - Photoshop = najprostszy program do obróbki zdjęć
    NIKON & NIKKOR

Domyślnie

Mam juz tego nikona od kilku miesięcy
    Wiadomo obiektyw kit nie będzie robił takich zdj jak z 50-tką lub innymi obiektywami do tego korpusu (nie jest ich wiele)
    Poprostu to obiektyw
    W zasadzie to większośc z wypuszczanych przez nikkor'a i np Sigmę, czy też Tamron'a obiektywów posiada AF, tym samym nadają się do D3000, który jest pozbawiony śrubokręta.

Poza tym wiele czy nie jest pojęciem względnym, ale w ofercie samego nikkora pasuje do D3000 ponad 30 modeli (ja naliczyłem 36szt w/g nowej oferty), które mają własny silnik AF. Moim zdaniem jest to dosyc bogata oferta (dodaj do tego tamrony i sigmy to uzbiera sie pewnie blisko 100 modeli)

A co Photoshopa to Cię trochę poniosło.... Moi znajomi, którzy zawodowo pracują na Photoshopie CS4, uważają go za jedno z najpotężniejszych narzędzi tego typu. Nie zrozum mnie źle, ale IMHO twoja opinia wynika pewnie z niewiedzy....

Osobiście zachęcam do bliższego zapoznania się z PS. Program zaskoczy Cię pewnie nie raz;]
    Sometimes You have to run, before You can walk...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baldessarini Zobacz posta
    A co Photoshopa to Cię trochę poniosło.... Moi znajomi, którzy zawodowo pracują na Photoshopie CS4, uważają go za jedno z najpotężniejszych narzędzi tego typu. Nie zrozum mnie źle, ale IMHO twoja opinia wynika pewnie z niewiedzy....

Osobiście zachęcam do bliższego zapoznania się z PS. Program zaskoczy Cię pewnie nie raz;]
    Zdecydowanie warto zapoznać się z PS. Tylko, że taka legalna przyjemność niestety najbardziej zaskoczy stan jego konta.

Ja mam D3000 z kitem też już kilka miesięcy i nie zauważyłem problemów z ostrością. (Choć to fakt, odbitek tylko kilka zrobiłem 10x15. Ale z ciekawości zrobię większe).
    A wyostrzanie mam prawdopodobnie standardowe, bo nie zmieniałem. Chyba, że podczas pierwszych prób "zapoznawczych".

Z czym jest problem w tej ostrości? Tak ogólnie "na całości"? Bo zakładam, że wiesz co to GO i z czym to się je, i tego nie mylisz z problemem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baldessarini Zobacz posta
    W zasadzie to większośc z wypuszczanych przez nikkor'a i np Sigmę, czy też Tamron'a obiektywów posiada AF, tym samym nadają się do D3000, który jest pozbawiony śrubokręta.

Poza tym wiele czy nie jest pojęciem względnym, ale w ofercie samego nikkora pasuje do D3000 ponad 30 modeli (ja naliczyłem 36szt w/g nowej oferty), które mają własny silnik AF. Moim zdaniem jest to dosyc bogata oferta (dodaj do tego tamrony i sigmy to uzbiera sie pewnie blisko 100 modeli)

Zgadzam się co do tego PS , poprostu dla mnie jest on juz znany
    Ale obiektywy uwazam ze jak tylko Nikon to sam Nikon, nie mam zaufania do innych marek

Domyślnie

Zgadzam się co do tego PS , poprostu dla mnie jest on juz znany
    Ale obiektywy uwazam ze jak tylko Nikon to sam Nikon, nie mam zaufania do innych marek
    Głupi przesąd. Poza tym zawężasz sobie tylko pole zakupu. Tu masz spis szkieł tylko nikona z cenami w USD. I patrz tylko na szkła AF-S, bo one mają silnik. Najtańsze masz 18-55, 35 i 55-200, a potem cena jest 450USD i więcej...x
    I pomijając już wszystko, do cen USD przeliczonych na złotówki dodaj tak z 10-20% (lub więcej...)
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Uprawnienia umieszczania postów