Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Domyślnie Podnoszenie lustra w D80.

Czy ktoś może napisać dokładnie jak wyglada wstępne podnoszenie lustra w D80. Czy odbywa się to przez naciśnięcie 2x spustu migawki, czy też następuje przerwa między podniesieniem lustra a wyzwoleniem migawki? Bardzo proszę o precyzyjne wyjasnienie tej kwestii.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Wygląda to tak - naciskasz migawkę, słyszysz jeden "trzask" - podniesienie lustra, potem za nim drugi trzask - "migawkę" i to wszystko, czyli
    - naciskasz 1 raz
    - masz mały interwał czasowy pomiędzy trzepnięciem lustra w górę (uniesieniem) a odpaleniem migawki
    - czas pomiędzy pierwszym a drugim etapem jest dość krótki (0,1s? - gdzieś to było opisane w instrukcji), ale na tyle, że raczej już ręka zdąży ustabilizować aparat po pierwszym drgnięciu, czyli po uniesieniu lustra.

Czy jasno?
    POzdr!
    D80 | 18-70 3.5-4.5 | 50 1.8 | 70-300 4.5-5.6 VR | Marumi CPL DHG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_wu Zobacz posta
    Wygląda to tak - naciskasz migawkę, słyszysz jeden "trzask" - podniesienie lustra, potem za nim drugi trzask - "migawkę" i to wszystko, czyli
    - naciskasz 1 raz
    - masz mały interwał czasowy pomiędzy trzepnięciem lustra w górę (uniesieniem) a odpaleniem migawki
    - czas pomiędzy pierwszym a drugim etapem jest dość krótki (0,1s? - gdzieś to było opisane w instrukcji), ale na tyle, że raczej już ręka zdąży ustabilizować aparat po pierwszym drgnięciu, czyli po uniesieniu lustra.

Czy jasno?
    POzdr!
    Dzięki za odpowiedź. Oczywiście że wyraziłeś się jasno Trochę to rozwiazanie na pół gwizdka, miałem nadzieję, że jest jak w D200.

Domyślnie

(0,1s? - gdzieś to było opisane w instrukcji),
    0.4s
    podpis nieczytelny

Domyślnie

- naciskasz 1 raz

Czy jasno?
    POzdr!
    D80 ma tylko elektroniczną migawkę, więc cięzko jej uzyskać trzask...
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Tyle ze kolega MICHAL napisal slowo TRZASK w cudzyslowiu..... to chyba cos znaczy prawda????

Domyślnie

W pelnym slowa znaczeniu "wstepne podniesienie lustra" to D80 nie ma. Ja raczej bym nazwal ta opcje opoznieniem migawki. No to mnie zaskoczyliscie. Bylem przekonany ze D80 posiada migwke hybrydowa a tu koledzy uswiadomili mnie ze jest tylko elektroniczna. No to minus, minus...
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + Epson R2880 i inne duperele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty1237 Zobacz posta
    W pelnym slowa znaczeniu "wstepne podniesienie lustra" to D80 nie ma. Ja raczej bym nazwal ta opcje opoznieniem migawki. No to mnie zaskoczyliscie. Bylem przekonany ze D80 posiada migwke hybrydowa a tu koledzy uswiadomili mnie ze jest tylko elektroniczna. No to minus, minus...
    Zatem gierek slownych ciag dalszy.... nie USWIADOMILI tylko uswiadomil o tym kolega RSZ bo ja tylko wytknalem mu czepianie sie slowa "trzask" ktore bylo w cudzyslowie... a czy jest taka czy siaka migawka osobiscie sie nie wypowiadam bo nie mam tego korpusu...

A tak notabene czy D80 nie podnosi lustra przy fotkach z samowyzwalaczem....?
    Tak to czynily niektore manualne korpusy, gdzie po uruchomieniu samowyzwalacza lustro bylo unoszone do gory. Tu zas opisywana sytuacja wyglada troszke podobnie.
    Ostatnio edytowane przez slaw74 ; 30-12-2006 o 17:40

Domyślnie

Chyba mylicie się. D80 ma ponoć migawkę w pełni mechaniczną, ani elektroniczną, ani hybrydową. Stąd m.in. dłuższy czas synchronizacji z lampą niż w D70, który ma właśnie migawkę hybrydową.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    D80 ma tylko elektroniczną migawkę, więc cięzko jej uzyskać trzask...
    COOOOOOO??? TO NIEMOZLIWE.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów