Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: F80- kupić?

Oszczędny w słowach Awatar grzesiok
    Miasto
    Kłodzko/Wrocław

Domyślnie

ja też sie wypowiem że f80 to naprawdę warta uwagi puszka przyjemna w obsłudze i jest mniej kombinowania niż przy f90 bo jest bardziej zbliżona do współczesnych puszek cyfrowych nikona tyle że warto ją mieć z gripem bo zasilanie bateriami cr123 wychodzi dość kosztownie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wist Zobacz posta
    F80 to całkiem solidna puszka, pomimo jej plastikowego wyglądu. Nie kupujesz aparatu w celach obronnych tylko do fotografii. Z 50/1.8 całkiem fajny lekki zestaw.
    Mam taki zestaw i sobie chwalę (dzięki forumowemu koledze, którego pozdrawiam )
    Mnie akurat nie potrzeba mechanizmów AF. Nie po to kupiłem "analoga" by strzelać nim zdjęcia jak z karabinu, od tego mam cyfrę. Cała frajda żeby choć trochę ręcznie coś poustawiać i poczuć dreszczyk przy wywoływaniu.
    red light, dark room...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    F80 fajny klamocik, szczegolnie z batterypackiem,zasilanko na palusie super spraweczka, fajne trzymanko, mieciutkie klapanko lusterkiem, ustawianko 18 funkcyjek, super atofokusik, dla pozytywkow super sprawusia
    mięciutkie klapanko lustereczkiem

a swoją drogą - miałem pół roku - przesiadłem się na F100 bez żalu, gdy zmieniałem F100 na D70 (te finanse ...) - płakałem z żalu ...
    ale : F80 - dobry, prosty sprzęt - lepiej kup F90 lub jeszcze lepiej - F100
    D300s D70 N12-24 N28-105 N70-300 SB900 DIIV8-4,6

Domyślnie

no i grip (F80, F90 czy F100) konieczny
    D300s D70 N12-24 N28-105 N70-300 SB900 DIIV8-4,6

Domyślnie

jak waszym zdaniem lepiej dołożyć do f90x czy f80? mam F3.

Domyślnie

Jak masz do tego F3 kolekcje manualnych szkieł to F80 raczej odpada, nie mierzy światła z takimi szkłami.
    D200 | FM3a | C645

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amadeusz Zobacz posta
    Mam taki zestaw i sobie chwalę (dzięki forumowemu koledze, którego pozdrawiam )
    Mnie akurat nie potrzeba mechanizmów AF. Nie po to kupiłem "analoga" by strzelać nim zdjęcia jak z karabinu, od tego mam cyfrę. Cała frajda żeby choć trochę ręcznie coś poustawiać i poczuć dreszczyk przy wywoływaniu.
    Również pozdrawiam
    Gdyby nie brak pomiaru światła z manualnymi szkłami, to byłaby puszka którą polecałbym każdemu. Prosta, bez zbędnych bajerów, wygodna (zwłaszcza z MB-16). Wymiana na F100 ma sens tylko i wyłącznie z 2 powodów:
    - pomiar z manualami
    - naświetlanie parametrów zdjęcia między klatkami (głowy nie dam, czy przypadkiem tylko wybrane ścianki do F100 obsługują tą funkcję. Teoretycznie taką funkcjonalność miał F80S, ale jego to ze świecą szukać).
    Jeśli nie potrzebujesz ww. bajerów, brać od ręki i się nie zastanawiać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    - naświetlanie parametrów zdjęcia między klatkami (głowy nie dam, czy przypadkiem tylko wybrane ścianki do F100 obsługują tą funkcję.
    Które ścianki do F100 naświetlają parametry pomiędzy klatkami?
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Które ścianki do F100 naświetlają parametry pomiędzy klatkami?
    ZTCW nie ma ścianki do F100 z tą funkcją, ku6i coś pomylił. Jest ścianka MF-29 ale ona naświetla tylko datę na zdjęciu. Tą funkcję ma wspomniany F80S, nota bene posiadam ten aparat i bardzo sobie chwalę to naświetlanie parametrów między klatkami.
    Ostatnio edytowane przez eRJot ; 05-04-2010 o 17:42
    Mam Full Frame. A co 36 zdjęć nową matrycę i kartę pamięci w jednym.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Przeryłem internet niczym dzik szukający żołędzi i mogę ze spokojem duszy powiedzieć: Panowie, macie rację!
    Nie ma ścianki do F100 o takiej funkcjonalności.

A, że przeryłem sporo (oczywiście pomógł mi szalony Malezyjczyk: http://www.mir.com.my/rb/photography/entry.htm), to może pozostawię tą wiedzę dla potomności. Ad rem:

Poniższe ścianki naświetlają parametry ekspozycji między klatkami:
    - MF-21 - F801(s) i N8008(s)
    - MF-23, MF-24 - F4
    - MF-28 - F5. Tutaj ciekawostka: F5 sam z siebie (bez specjalnych dodatków) zapisuje parametry ekspozycji z ostatnich ilośtam rolek. Z wykorzystaniem kabla MC-33/MC-44 oraz programu Nikon Photo Secretary możemy sobie te dane obejrzeć i przerzucić do kompa. Dodatkowo posiadając kabel i program możemy sterować aparatem z poziomu komputera. F100 i F90 też mają taką funkcję. Swoją drogą, wie ktoś ile rolek filmów pamiętają te puszki?

I na koniec ciekawostka:
    3 ciekawostki:
    - http://www.holymoose.com/ccstart.html (tylko do F100)
    - http://www.cocoon-creations.com/COCO...tTALK-98.shtml (F90, F90X, F100, F5)
    - http://www.schneordesign.com/Avi/F100/diy_01.htm czyli jak samemu zrobić kable do transferu danych

Cytat Zamieszczone przez eRJot Zobacz posta
    ZTCW nie ma ścianki do F100 z tą funkcją, ku6i coś pomylił. Jest ścianka MF-29 ale ona naświetla tylko datę na zdjęciu. Tą funkcję ma wspomniany F80S, nota bene posiadam ten aparat i bardzo sobie chwalę to naświetlanie parametrów między klatkami.
    To ustrzeliłeś białego kruka, niech Ci dobrze służy

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów