Szukaj
Dzieki za info poszedlem sobie z ciekawosci wlaczyc zmywarke:P To naprawde bardzo cicho.
Z tym ze z tego co sie dowiedzialem to KIPOR jest znacznie cichszy od HONDY (opinie z for budowlanych i kampingowych). Wiec moze sie chinczyk nie pomylil.
Sorry za milczenie - wyjazd. Hałas - powiem tak - nie odniosę się do opinii tych, którzy tylko teoretyzują. W praktyce osduwając generator od sceny na długość ogrodowego przedłużacza (ok 30 m) jest naprawdę dobrze. Jak uda się schować generator za drzewo jest dość cicho. Początkowo miałem obawy co do chałasu. Okazało się, że nawet umieszczenie generatorka za samochodem daje duże wyciszenie. Jeśli ktoś z niedowiarków ma blisko do Opola to zapraszam - można sprawdzić.
Tak "organoleptycznie" dane Hondy są bliższe prawdy chyba? - ale hałas nie jest dużym problemem w praktyce
wożę w plener płytę styropianu 100 x 50 działa cuda jeśli o hałas chodzi
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-12-2009 o 01:17
Piter
A'propos zasilania lamp poprzez UPS.
Najwyrażniej małym UPS'om brakuje wydajności prądowej by naładować lampy studyjne, gdyż te wymagają dużej ilości energii w krótkim czasie.
Przyszedł mi do głowy pomysł, aby komorę UPS;a przeznaczoną na akumulatory wypełnić kondensatorami na napięcie 300-400V (kondensatory "rozruchowe" stosowane w silnikach prądu zmiennego) i w ten sposób zmagazynować i szybko oddać lampom dużą ilość energii w krótkim czasie.
W innym wątku uzyskałem taką informację na zadane pytanie:
By nie zaśmiecać tamtego tematu, moje rozmyślenia przenoszę tutaj
Z tego co jestem w stanie wyczytać ze schematów, pojemność kondensatorów stosowanych w lampach studyjnych nie jest extremalnie duża i można je ładować ( tak mi się wydaje) w sposób opisany wyżej.
Jako totalny laik w elektronice, sądzę że dla pełnego naładowania lampy studyjnej należy zastosować w UPS'sie kondensatory o pojemności 100% większej w stosunku do tej jaka zastosowana jest w lampie (lampach).
Do tego dla bezpieczeństwa układ rozładowania kondensatorów po zakończeniu pracy na przykład przez żarówkę i powinno być OK.
Pytanie do kolegów mających pojęcie o elektronice: czy to co napisałem ma sens ??
Wg moich obliczen i testow trzeba miec co najmniej 1200-1600VA UPS aby zasilic dwie lampy 250 Ws. Problem tkwi w duzym pradzie szczytowym pobieranym przez lampy powodujacym przeciazenie lub wylaczenie UPS. Jesli lampa pobieralaby prad o stalej wartosci to wystarczylby UPS o mocy powiedzmy 250VA. A wiec bardzo duza moc UPS-a nie jest wykorzystywana a trzeba UPS-a nosic (15-30kg).
Przetwornice DC/AC nie dajace czystego sinusa nie nadaja sie do zasilania lamp blyskowych. Przekonalem sie o tym zalaczjac lampe ELFO 250 do przetwornicy 1000VA. Poszedl dym z lampy i testy sie zakonczyly (lampa cala). Przetwornice czysty sinus o mocy 1000-1500VA sa drogie 2-3,5 tys. Tak jak w UPS duza moc potrzebujemy tylko do zaspokojenia szpilki pradowej przy ladowaniu kondensatorow lampy.
Generatory z silnikiem spalinowym maja sporo zalet, ale rowniez wad: duzy ciezar, duze gabaryty, trzeba lac paliwo olej i wykonywac przeglady oraz sa glosne. W niektorych miejscach ciezko bedzie zabrac ze soba generator np. starówka, plaza miejska, park narodowe i miejskie. W te miejsca bedzie trzeba uzyskac prawdopodobnie z urzedu miasta pozwolenie.
Ostatnio wyszly dosc tanie baterypacki uniwersalne FOMEI, waza pare kilogramow i mozna dolaczyc dodatkowy akumulator.
Ostatnio
Pracowałem na Hondzie dokładnie tej i jej odgłosy nie są upierdliwe, nie zwraca na siebie uwagi zbytnio. A jak ten KIPOR jest cichszy to....prawie bezgłośny??
Widziałem KIPOR'a w akcji, jest naprawdę cichy, a częstotliwość dżwięków jakie wydaje nie jest drażliwa dla uszu. Niestety nie wiem pod jakim obciążeniem pracował.
Mam Lampy CY200K i CY400K, podpinałem pod APC Back-UPS 650 i nie działa. Lampy ładują się następuje samoczynny błysk i kolejne ładowanie - tak w kółko![]()
Skontaktuj się z nami