Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Domyślnie

w jednym z magazynów fotograficznych jakieś 3-4 miesiące temu był dość obszerny artykuł o używaniu UPS'ów do zasilania lamp. Nie pamiętam szczegółów, ale:
    1. ogólnie da się jak najbardziej używać UPS'ów do takich celów
    2. Różne UPSy dają bardzo różne wyniki i nie ma tutaj znaczenia ich pojemność, a raczej "skłonność" to zasilania lamp. Porównywane były UPSy o podobnej pojemności, a wynik był taki, że jedne wcale nie działały, a inne dawały sporo sporo błysków.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

UPS tak, przetwornice nie (w pewnym uproszczeniu). To już wywnioskowałem z kilku wątków na forum. Ten problem zasilania w terenie był podnoszony kilka razy i takie wnioski można wyciągnąć.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Gdzies jeszcze czytalem albo uslyszalem ze jesli chodzi o przetwornice to mozna pomiedzy nia a lampe wmontowac jakis inny odbiornik pradu ktory zlagodzilby chwilowy pobor i przetwornica teotetycznie by nie "myslalaby " , ze jest zwarcie i sie nie wylaczala. Podobno jakis duzy, odpowiedni kondensator, taki jak mozna znalesc przy silnikach w niektorych pralkach. Kondensator ladowalby sie caly czas a gdy lampa potrzebowalaby duzo pradu podczas jej ladowania to kondensator blyskawicznie by sie rozladowal dajac jej to czego potrzebuje (duzo pradu na raz) . Oczywiscie to tylko teoria, ktorej nie sprawdzilem, ale polecam jak ktos ma troche wolnego czasu, tylko uwaga z tym kondensatorem bo bydle sie potrafi niezle naladowac i komus krzywde moze zrobic.
    Jak miezylem to moja 400ws w czasie ladowania pobierala 7-9A ale bylo to chwilowe.
    S5 d70s n35 1.8 n50 1.8 n85 1.8 s10-20 n18-70 s70-200

Domyślnie

Nie testowałem szerzej takich rozwiązań, ale tak patrząc "na surowo" to UPS ma przetwornice dostosowana do zasilania innych zasilaczy impulsowych (vide może zasilać PCta itp) zaś przetwornica może być skrojona pod zasilanie urządzeń o bardziej "analogowych" obwodach zasilania.
    Czyli na wyjściu przetwornicy mamy jakieś prostokątne napięcie o zmiennym wypełnieniu a układ regulacji stara się nam dać sinusoidalny przebieg prądu. I to się świetnie sprawdza w urządzeniach o indukcyjnym charakterze takich jak wspomniana wiertarka lub inne silniki itp. Tam ważny jest przebieg prądu.

W przypadku lamp, jak mniemam następuje przetwarzanie napięcia na zasadzie powielacza, czyli prostujemy i potem tniemy zasilanie w jakiś tam prostokąt pewno o dość dużej f i podnosimy sobie napięcie do poziomu ładowania kondensatorów lampy jakimś typem powielacza/boostera (najprościej trafo jak TV).

Dodawanie pojemności w obwodzie odbiorczym, jak to zasugerował kolega, wydaje mi się nie być dobrym pomysłem. Już prędzej szeregowe wpięcie jakiejś indukcyjności mogło by mieć dobry wpływ, bo poprawiło by warunki pracy przetwornicy (mogła by pracować kształtując prąd tak jak to zwykłą robić i do czego jest zaprojektowana) i zmniejszyło pik prądu ładowania.

Kondensator pozwala na większe uderzenia prądowe (minimalizuje spadek napięcia oddając zgromadzoną energię), na taki pikowy pobór, ale w obwodach prądu stałego.

Wydaje się, że głównym problemem jest to, że napięcie na wyjściu przetwornicy nie jest sinusoidalne bo nie jest to potrzebne urządzeniom typu wiertarka (odbiornikom o charakterze indukcyjnym) gdyż tam istotny jest przebieg prądu nie napięcia. Zaś w przypadku takiej lampy zasilamy zasilacz impulsowy pokiereszowanym przebiegiem napięcia wyjściowego przetwornicy.

To takie moje wnioski w temacie, podobnie jest jak z przetwornicy zasilimy żarówki energooszczędne, i to nawet słychać że się dwa układy impulsowe ze sobą "kłócą".

pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Na podstawie tego, oraz innych wątków zaryzykuję postawienie kilku tez:
    1. Istotna jest jakość sinusoidy generowanej przez UPS
    2. Ważna jest max. moc chwilowa jaką może udostępnić UPS
    3. Nie wszystkie lampy (ich układy elektroniczne) będą akceptować "uproszczoną" sinusoidę i/lub niską moc chwilową zasilania.
    4. Zgodnie z pkt 3. należy rozpatrywać dobór zarówno UPS, jak i lamp.

EDIT

Zastanawiam, czy nie prościej rozebrać lampę i wyprowadzić z niej na obudowę gniazdo do zasilania prądem stałym. Wtedy w dość prosty sposób można dobrać odpowiednie napięcie i natężenie prądu do ładowania lampy w plenerze.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 03-12-2009 o 12:11
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Agregat waży 22kg - to niemało. Ale muszę przyznać, że sprwuje się świetnie. Trzeba co prawda pamiętać o wymianie oleju po 10 godzinach pracy. No ale nie ma wygód bez kłopotów
    Piter

Domyślnie

Ja mam jescze pytanie dotyczace KIPORA (w zwiazku z jego cena pomysly o UPS sa bez sensensowne) jak daleko trzeba go odstawic zeby nie bylo go slychac, wogole interesuje mnie poziom halasu tego urzadzenia?

Domyślnie

200, 300 błysków? - można mieć 1000, 5000, 10000. Zapomnijcie o baterypackach. Są agregaty prądotwórcze.
    Piter

Domyślnie

Piotr.S a moglbys cos napisac o tym halasie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr.S Zobacz posta
    200, 300 błysków? - można mieć 1000, 5000, 10000. Zapomnijcie o baterypackach. Są agregaty prądotwórcze.
    150, 200, 300 to jest ilość błysków dla pełnej mocy. Na 1/8 jest ich kilka razy więcej. Wszystko zalezy od potrzeb. Na pewno nikomu nie potrzeba 10.000 błysków jednego dnia
    Sesja modowa przy warczącym agregacie to nic fajnego.
    Co ty fotografujesz w tych kamieniołomach?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów