Co jest na tak, a co na nie? Prosiłbym o konstruktywne uwagi
(mam nadzieję, że wklejam dobry link)
Szukaj
Co jest na tak, a co na nie? Prosiłbym o konstruktywne uwagi
(mam nadzieję, że wklejam dobry link)
F90X, D600
Na tak to ..hmm...
Na nie kolorystyka, kadr, światło, mina modelki (modela? sorki ale tak sfotografowałeś że ja nie odróżniam), tłuste włosy oraz tło.
Czyli w zasadzie wszystko.
Szary, cichy człowiek.
Jeżeli chodzi o modela czy modelkę, to w tytule jest podpowiedź. Co do trafności oceny reszty, to zastanawiam się, co jest nie tak w kadrze, w świetle, w kolorystyce i w tle?![]()
![]()
F90X, D600
Dobry portret to nie tylko zdjęcie twarzy. Ważne jest, żeby poczekać na właściwy moment, ewentualnie wybrać z kilkunastu to najlepsze zdjęcie. Czasami mam tak, że robię zdjęcia i nic mi sie nie podoba (wszystko do kosza). Wazne jest, by miec dystans do swoich prac. Istotna jest także pora dnia (światło) i dbałośc o detale.
W przypadku tego zdjęcia było "pstryk" i już niestety. Ucieczka w odcienie brązu nic nie dała. Zdjęcie jest, ale czy ciekawe? dla mnie niestety nie.
Nie ma się co zrażać , tak jak napisał wyżej Yoz trzeba mieć dystans do swoich prac i po prostu ćwiczyć , a co do zdjęcia to największy miałeś problem przez porę dnia i ostre ostre światło jakie towarzyszyło wtedy ci przy fotografowaniu.
D700 x2 14mm/2.8 N28/1.8 S 50mm/1.4 N70-200/2.8 vrII SB-600, SB-910/ Eizo
zgadzam się z tym światłem, było ostre, ale chciałem to wykorzystać właśnie, a co do przypadkowego pstryku, to rzeczywiście był to przypadkowy moment, mimo to zdjecie mi się podoba, bo modelka to moja córka (może dlatego nie umiem spojrzeć obiektywnie
)
F90X, D600
I tu mamy odpowiedź. Fotografować bliskich mozemy ile nam się podoba. Jednak kiedy zamierzamy takie zdjęcia pokazywać to nalezy się dwa razy zastanowić. Nam spodoba się każde (pochodzimy do tematu z uczuciem). Odbiorca patrzy na chłodno i ocenia to co widzi. Źle dobrane zdjecie do publikacji (nie mówie o tym przypadku), moze takze spotkac się z niestoswnymi komentarzami odnośnie wyglądu i sprawic wiele przykrości.
Tym samym radzę starannie dobierać zdjęcia, szczególnie bliskich nam osób. Pozdrawiam![]()
Poległeś w walce ze światłem, zdecydowanie za duże kontrasty na twarzy
Skontaktuj się z nami