Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Exclamation Dyfuzor do SB-600

Na allegro widze stofen i tumax. czy te 'urządzenia' różnią się czyms od siebie. Widaje sie ze nie powinny, bo to chyba nie jest zbyt wysoka technika (odwrotnie proporcjonalna do ceny). Czy stofen jest lepszy w czyms od tumaxa, bo jest duzo tanszy.

i przy okazji pytanie - ile swiatła zabiera taki dyfuzorek?

Domyślnie

Jeszcze niedawno miałem taki sam dylemat i bazujac na opiniach uzytkownikow wybralem stofena, co do roznic to nie wiem nie porownywalem z tumaxem, zreszta byl juz taki watek na forum.
    ot pstrykam....

Domyślnie

Od dyfuzora Tumaxa 100 razy lepiej działa lepiej wbudowana "klapka" w SB-600, przerabiałem temat. Dziadowski dyfuzor będzie wymuszał na tobie ręczna korekcję naświetlania przy iTTL bo zabiera za dużo swiatła lub je źle rozprasza.

pozdrawiam rsz
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

kupiłem stofena, droższy, ale b. dobry, zdaje się niby nic, a efekty super.

Domyślnie

Wczoraj kurier przwwiózł mi moją SB-600 i mam w związku z tym pytanie. W instrukcji pisze że nie należy wraz z tą lampą używać dyfuzora. Wieć pytanie brzmi dlaczego?? Czy jedynym powodem jest to że nikon takiego nie produkuje i woli tak napisać w instrukcji żeby nie nabijać kieszeni konkurencji?? Może wychodzą z założenia że SB-600 jest do amatorskiego użytku i nie ma potrzeby korzystania z dyfuzora?? Możecie odpowiedzieć bo ja jakoś niemoge się doszukać logicznych technicznych argumentów które by mówiły że używanie dyfuzora z tą lapmą jest niewskazane

Smile

Cytat Zamieszczone przez arturjb Zobacz posta
    Na allegro widze stofen i tumax. czy te 'urządzenia' różnią się czyms od siebie. Widaje sie ze nie powinny, bo to chyba nie jest zbyt wysoka technika (odwrotnie proporcjonalna do ceny). Czy stofen jest lepszy w czyms od tumaxa, bo jest duzo tanszy.

i przy okazji pytanie - ile swiatła zabiera taki dyfuzorek?
    trochę stary temat, ale stałem sie posiadaczem takiego dyfuzora niedawno, i dopiszę coś os siebie, choć juz pisałem o tym, ja miałem do swojej poprzedniej lampy chińskiego dyfuzora jakiegoś srednio spasowanego, ale golnie myślałem ze jest ok, poki nie pożyczyłem stofen od koleszki, dla mnie roznica duza, wiecej światła bez porównania puszcza, i jest lepiej spasowany od innych podróbek, ja swojego zakupiłem kolega mi polecił sklep www.stofen.pl za 70zł, tani on ni jest jak za kawałek plastiku, ale patrzyłem że w usa chcą za niego czsami 19.95$ wiec po kursie z dzis 3.6 to kurcze 71.82 , to dziwne ale jest drozej, troche sie na poczatku zdziwiłem nawet, zadzwoniłem do tych gości od tego sklepu ze stofenami, ale okazało się , że oni kupowali za euro jak stało dużo mniej z stad ta dobra cena, zreszto to nie wazne, teraz wszytko wariuje , codziennie inna cena, nasza waluta nic nie jest warta, nikt sie z nia nie lczy, przykre ale prawdziwe

pozdrawiam

Domyślnie

a co powiecie o takim dyf..: http://www.henrys.com/webapp/wcs/sto...&itemID=230565
    ja posiadam taki i jestem zadowolony
    D700 +mb-d10 | D300 | D80 +mb-d80 | n24-70/2.8 | n85/1.8 | n70-300 VR | n18-135| sb900 +Pro flash bracket | 3x sb600 +dyf. lightsphere || Manfrotto190xprob & 804rc2||

Uprawnienia umieszczania postów