Close

Strona 13 z 36 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 351

Wątek: Metz 58 AF-1

Domyślnie

To ja teraz wprowadze troche zametu. Było pełno tematow Metz vs Sabina. Teraz Metz vs Metz:
    54 Mz4i czy 58af1. Cena ta sama, parametry prawie identyczne tylko mz54i ma wiecej akcesoriów i jest bardziej uniwersalna. 58af1 z kolei na pewno bedzie bardziej przyszlosciowa jezeli chodzi i pozniejsza zmiane bodu bo aktualizacje softu zrobie sam. Mz41i juz tak latwo nie bedzie. Af1 juz nie ma wymiennyk kostek sca. Kolejne problemy przed nami

Domyślnie

ale ma współpracowac z CLS, czyli mozna miec i sabinki i metza. Co jest OK, bo jak sie chce mieć i CLS i lampę dwupalnikową - to nie ma wyjścia - tylko Metz 58AF1. Bardzo dobry zestaw - ten metz i sabinka.
    Tylko że dwupalnikowa lampa wędruje najlepiej na body. A czy ten 58AF1 może sterowac grupami sabinek?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-12-2006 o 17:07
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

W związku z tym, że jutro prawdopodobnie kupię Metz'a, chciałbym rozwiać ostatnie wątpliwości!
    Wiem, że SB-800 i Metz 58... są na równym poziomie jakościowym. Poza tym ALF mówił o bardziej skomplikowanym menu tej pierwszej, ale myślę, że z tym sobie poradzę. Dlatego głównie skupiam się na dwóch palnikach Metz'a i ich przydatności do doświetlania twarzy! Czy ktoś mógłby praktycznie ocenić tę funkcję lampy! Wiem, że można to wyłączyć, ale wtedy... mija się to z celem (chyba, że są jeszcze jakieś poważne różnice praktyczne, a nie teoretyczne)
    Pozdrawiam!
    D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaddixx Zobacz posta
    58af1 z kolei na pewno bedzie bardziej przyszlosciowa jezeli chodzi i pozniejsza zmiane bodu bo aktualizacje softu zrobie sam.
    Z ta aktualizacją to nie jest aż tak różowo - aktualizacja ma być ... płatna.Cena ma być porównywalna z oferowaną obecnie aktualizacją kostek SCA - ok. 30 zł.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Alf - a jak z czasem ladowania Metza (do sabiny jest pojemnik na 5 baterie i odbywa sie to nieco szybciej)??? chodzi mi glownie o reporterke...

Domyślnie

Smurf - piszesz: "Cena ma być porównywalna z oferowaną obecnie aktualizacją kostek SCA - ok. 30 zł."
    Kto i gdzie kostki SCA "aktualizuje"? Na czym to polega?
    Pozdrówka!
    suchanek108

Domyślnie

Producenci aparatów - Nikon, Canon., Olympus... wprowadzając nowe modele aparatów, oraz akualizujac soft do aparatów wprowadzają nieraz nowe funkcje, które nie dzialaja z istniejacymi lampami Metza, ktory jest zmuszony do opracowania nowych kości SCA, bardzo czesto wystarcza aktualizacja ich oprogramowania - w ten sposob mozna np zaktualizować kostke SCA 3402M3 wymaganą przy Nikonie D70 do wersji 3402M5 wymaganej przy D50 lub 3402M6 wymaganej przy D80 lub D200. Oczywiscie im wyższy nr M tym lepiej - komatybilność w dół jest zachowana tj M6 jest dobra zarowno do D80/200 jak i pozostalych, wczesniejszych lustrzanek Nikona.
    Oprogramowanie kostek SCA aktualizuje dystrybutor - firma Foto-Technika.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Smurf - dzięki za aż nadto (przynajmniej dla mnie) wyczerpującą odpowiedź.

Hm, już po przeczytaniu Twojego wcześniejszego postu, przeszukałem stronę Foto-techniki i nigdzie się tam nie chwalą aktualizacją kostek.
    Więc tym bardziej dzięki za info - bo 30 czy 40 zł to znacznie mniej niż zakup kostki M6 (ok. 235 zł).
    Pozdrówka!
    suchanek108

Domyślnie

Ponizej masz link do oferty aktualizacji na allegro:
    http://allegro.pl/item151916076_metz...terow_sca.html - koszt 50 zł.
    Jak zadzwonisz do Foto-Techniki i porozmawiasz z Panem Robertem - fachowcem od lamp Metza, albo z wlaścicielem firmy, zrobią Ci za 30 zł.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Smurf, widzę, że jesteś online. Co myślisz o tym Metz'u!? Jutro cos kupię i albo to będzie SB-800, albo Metz 58...
    D90

Strona 13 z 36 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów