Szukaj
D700 , D90 , Sigma 17-35 2.8-4.0 , N85 1.8, N50 1.8, N35 1.8 + SB800
OK! Ale pisząc, że "auto ISO jest rewelacyjne" i że " automat też nigdy nie ustawi wyższego iso niż wymaga tego sytuacja."
Możesz kogoś wprowadzić w błąd, jeśli weżmie to zbyt dosłownie.
D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd
Bo działa rewelacyjnie)))))))
Ale rozumiem o co Ci chodzi, miejmy nadzieje,że XGrzesX ma swój rozum skoro jednak kombinuje jednak żeby się coś więcej dowiedzieć.
D700 , D90 , Sigma 17-35 2.8-4.0 , N85 1.8, N50 1.8, N35 1.8 + SB800
Koledze zaś polecam lekturę tłumaczenia naszego kolegi http://tadgawin.blogspot.com/
Jakoś mi jednak nie pasuje to co piszecie na temat zasady działania Auto ISO z lampą. Wykonałem dzisiaj kilka testów. Włączyłem AutoISO, pstryknąłem zdjęcie i ISO było automatycznie zwiększane. Następnie ustawiłem ISO 200, wyłączyłem AutoISO i zrobiłem zdjęcie (ten sam kadr, te same parametry). Histogram obu zdjęć jest podobny. Gdyby AutoISO podnosiło wartość ISO w sytuacji gdy brakuje mocy lampy to drugie zdjęcie z wyłączoną tą opcją byłoby niedoświetlone a tak nie jest. Zatem zasada działania AutoISO z lampą jest jakaś inna....
Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443
Wszystkie automatyczne i półautomatyczne programy w aparacie mają na celu uzyskanie zdjęcia o optymalnych parametrach naświetlenia i w większości wypadków taki jest efekt końcowy. Schody zaczynają się wtedy, gdy mamy do czynienia z jakąś specyficzną sytuacją, bo wtedy automat ma prawo się zgubić. Jeszcze gorzej jest z momencie gdy fotografując świadomie, chcesz uzyskać z góry zamierzony efekt, najprostszym przykładem będzie światło błyskowe wypełniające lub dominujące inaczej ustawisz parametry ekspozycji, by tło było ciemne, a inaczej gdy chcesz wpuścić więcej światła zastanego by pokazać szczegóły w tle.
W podanym post wyżej linku znajdziesz trzy podstawowe rodzaje światła zastanego i różny sposób użycia lampy; Twoim wyborem jest to, czy zdecydujesz się na przypadek, czy uzyskasz efekt zamierzony.
....
Auto ISO może powodować zmianę wartości góra/dół, do tego dochodzi automatyczny pomiar mocy błysku iTTL - korzystałeś z 2 automatów. Na dodatek użyłeś ISO 200, więc automat mógł tą wartość jedynie podnieść podnieść.
Nie podałeś też zastosowanego pomiaru światła (domyślam się, że matrycowy), tego w jakim trybie pracowała lampa ( TTL-BL? ).
Trudno mi jest wspierać swoje wywody na mojej skromnej praktyce, na dodatek przed chwilą zrobiłem kilka testowych pstryków w trybie Auto ISO ( pierwszy raz w życiu). Zachęcam jednak do lektury tekstu (link wyżej) i świadomego fotografowania, bo to jest ciekawsze, niż rozpatrywanie po fakcie dlaczego aparat ustawił właśnie takie parametry, a nie inne
![]()
Pomiar światła był matrycowy, lampa była w trybie TTL, aparat był w trybie A. Wiem, że lepiej jest ręcznie ustawiać większość parametrów i jak najmniej korzystać z różnych automatów ale lubię wiedzieć jak takie automaty działają![]()
Ostatnio edytowane przez XGrzesX ; 17-03-2010 o 00:53
W wykonanych przeze mnie testach wartość ISO ( przy ustawieniu Auto) pozostaje bez zmian i jego wartośc wynosi 200. Lampa w trybie M, trzy pstryki w nastawach 1/4 i 1/2 mocy błysku, oraz w trybie TTL synchronizacja na 1/30 sekundy.
Z danych zapisanych w exifie parametr Exposure Difference ulega zmianie kompensując moc oświetlenia.
Jeśli masz ochotę zgłębiać temat polecam tą stronkę do czytania exifów http://regex.info/exif.cgi
W trybie M z tego co się orientuje to AutoISO nie działa więc nie dziwne, że ISO pozostało niezmienione.
Coś pokręciłem w poprzednim poście, zarówno z ustawieniami, jak i tekstem
Zrobiłem jeszcze jeden test:
ustawiłem ISO na 640
aparat w trybie A
Auto ISO przy pierwszym zdjęciu włączone, w drugim wyłączone
pomiar światła w pierwszym matrycowy, w drugim centralny
Minimalny czas synchronizacji 1/125
lampa w trybie manualnym, ustawiona na 1/2 mocy
Oczywiście wszystkie zdjęcia wyszły totalnie prześwietlone, natomiast parametry naświetlania nie zostały zmienione (obiektywem celowałem w kąt pokoju), aparat przyjął czas naświetlania 1/30s oraz ISO 640
Dopiero przy następnym zdjęciu, gdy skierowałem obiektyw w stronę okna automat ustawił ISO 200 i czas 1/125s
Wniosek jest prosty aparat w trybie Auto ISO mierzy światło zastane i po wciśnięciu spustu do połowy wartość ta zostaje zafiksowana na stałe, zmieniające się oświetlenie (lampa w trybie M) nie ma wpływu na zmianę parametrów ekspozycji. Natomiast różnicę prześwietlenia/niedoświetlenia zostaje zapisana w exifie Exposure Difference (+/-).
Przy powyższych ustawieniach zrobiłem też zdjęcie (okna) z lampą w trybie iTTL, oczywiście błysk w odpowiednim momencie został wyłączony i zdjęcie zostało w miarę poprawnie naświetlone, wartość Exposure Difference = 0.
Wracając do twojego pierwszego postu Musiałeś mieć w polu widzenia obiektywu jakieś jasne żródło światła, dlatego aparat podniósł wartość ISO, natomiast lampa odpaliła jedynie słaby błysk wypełniający próbując doświetlić scenę w trybie TTL BL.
Skontaktuj się z nami