Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie D90 - AutoISO z lampą

Mam następujące pytanie. Jak działa mechanizm AutoISO w D90 przy zdjęciach z lampą (SB-900) ? Czy aparat powinien zwiększać ISO dopiero przy braku mocy lampy ? Zdziwiłem się ostatnio bo robiąc zdjęcia ustawiane było maksymalne ISO mimo, że lampie nie brakowało mocy.
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

Z tego co wiem to najpierw aparat podnosi moc lampy,a jeśli tej brakuje to posiłkuje się iso. Dlatego auto iso z lampą jest dla mnie bezużyteczne.
    D700 , D90 , Sigma 17-35 2.8-4.0 , N85 1.8, N50 1.8, N35 1.8 + SB800

Domyślnie

Czemu uważasz, że bezużyteczne ? Jeśli ISO podnosi w ostateczności to chyba dobrze. Ja miałem wrażenie że jest na odwrót tzn. wydawało mi się, że lampa ma jeszcze moc w zapasie a on podnosił ISO ....
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

XGrzesX kupiłeś D90 i SB 900 po to by nie mieć żadnej kontroli nad zdjęciami jakie robisz? Za kolegą wyżej - funkcja bezużyteczna (chyba że bawisz się w fotoradar).
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    Czemu uważasz, że bezużyteczne ? Jeśli ISO podnosi w ostateczności to chyba dobrze. Ja miałem wrażenie że jest na odwrót tzn. wydawało mi się, że lampa ma jeszcze moc w zapasie a on podnosił ISO ....
    Temu bezużyteczne, że najlepsze zdjęcie z lampą to takie gdzie nie widać lampy. Po to się podnosi iso żeby złapać jak najwięcej zastanego światła,a lampa ma lekko doświetlić plan, aparat natomiast najpierw napieprza lampą na maxa, a jak tej brakuje to dopiero korzysta z wyższych iso. Auto Iso natomiast jes rewelacyjne bez lampy, potrafi ustawić wartości pośrednie, których użytkownik sam nie ustawi. Automat też nigdy nie ustawi wyższego iso niż wymaga tego sytuacja.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gerpi Zobacz posta
    [...]Auto Iso natomiast jes rewelacyjne bez lampy, potrafi ustawić wartości pośrednie, których użytkownik sam nie ustawi. Automat też nigdy nie ustawi wyższego iso niż wymaga tego sytuacja.
    Ks. Józef Tischner mówił o trzech prawdach, akurat to jest tą trzecia prawdą, gdyż żaden automat nie jest w stanie wiedzieć jakie zdjęcie chcesz zrobić i jaki efekt uzyskać i dotyczy to wszystkich parametrów, jakie można ustawić w aparacie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Ks. Józef Tischner mówił o trzech prawdach, akurat to jest tą trzecia prawdą, gdyż żaden automat nie jest w stanie wiedzieć jakie zdjęcie chcesz zrobić i jaki efekt uzyskać i dotyczy to wszystkich parametrów, jakie można ustawić w aparacie.
    Jeżeli założymy, że iso podnosimy z konieczności i dążymy do najmniejszego możliwego (a tak się zazwyczaj robi) to automat się tu sprawdza lepiej niż człowiek, jeśli dodamy fakt, iż to my programujemy ten automat i mamy nad nim władzę to nie widzę powodów dlaczego z niego nie korzystać.
    Za pomocą preselekcji przysłony sterujesz głębia ostrości - też automat,ale ty rozdajesz karty bo wybierasz przysłonę , podobnie z preselekcją czasu, który sam zadajesz i narzucasz aparaturze tok dalszego postępowania, auto iso nie jest niczym innym. Automat nie musi wiedzieć jakie zdjęcie chcesz zrobić, musi znać twoje wytyczne.
    No,ale może wyznajesz jeszcze inną prawdę, bo niektórzy wszak mawiają, że "moja prawda jest najmojsza"

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Nie ma żadnego uzasadnienia polecanie jakichkolwiek trybów automatycznych, osobom, które dopiero stawiają pierwsze roki w fotografii ( w tym wypadku tak właśnie jest, przynajmniej w kwestii użycia lampy).
    Na początku trzeba opanować tryb manualny i pełną kontrolę nad ekspozycją. Podstawa jest dobranie odpowiedniej głębi ostrości, i czasu naświetlania. By w zależności od tego jaką scenę fotografujemy wydobyć to co jest dla nas istotne.
    Żaden automat nie będzie wiedział, czy chcemy przykładowo ruch zamrozić, czy tez rozmyć; czy głębia ma być duża, czy mała, w jaki sposób korzystasz z pomiaru światła.
    To jaką ogniskową robione jest zdjęcie, czy istnieje możliwość poruszenia, czy fotografujesz ze statywu, czy z jadącego samochodu etc.
    Tryby automatyczne są przeznaczone dla osób, które opanowały ustawienia właściwej ekspozycji i mają jedną zaletę - automat jest szybszy od człowieka i dlatego warto je stosować gdy brak czasu na ustawienia manualne ( lub gdy mamy "lenia" ). Jednak nie zwalnia to nas od kontroli parametrów ustawionych automatycznie i ich ewentualnej korekty, a do tego niezbędny jest pewny zasób wiedzy i praktyki.

Domyślnie

JA zawsze ustawiam iso na zadowalającej mnie wartości i tak drybluję lampą, żeby wsji w parjadkie było. No na leży zaznaczyć, że używam SB-24 co nieco komplikuje sprawę : D
    FX MIKKA GOTUJE ZDJECIA !
    skinny nigga pretty flacko, niggas rippin that choppers

Domyślnie

IMHO przy fotografowaniu z lampą najlepiej sprawdza się aparat w pełnym M a lampa w TTL lub TTL BL zależnie od sytuacji. Gwarantuje że jak kolega nauczy się kilku podstawowych zasad fotografowania z lampą i posługiwania się kompensacją mocy błysku to w tej konfiguracji uzyska najlepsze efekty, bez żadnego auto iso i innych wspomagaczy. Ja np. nie lubię jak ktoś myśli za mnie.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów