Close

Strona 13 z 34 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 332

Wątek: M9 big miszmasz

Domyślnie

ho ho ho, temat zszedł na koncerty to i ja się wypowiem.
    więc to zależy jakie koncerty fotografujesz, jeśli artyści są nieruchomo ustawieni jak kłody i jest jasno - to fajnie, lejka da radę. ale wiadomo że tak się nigdy nie zdarza, więc super lejka jest do bani. nikt mi nie powie że na wysokich czułościach ten wychwalany pod niebiosa aparacik sprawuje się dobrze. i teraz pewnie ktoś powie, od tego masz 1/15 i f/1.0 jedną piętnastą to co najwyżej możesz sobie głośniki na drugim planie zamrozić, a ta ekstra super plastyczna pełna dziura na koncertach jest do niczego. no chyba że na przykład chcesz pokazać różnice w głębi ostrości na poszczególnych strunach gitary przy odległości od muzyka 2 metry - powodzenia.

i płęta: do pracy reporterskiej lejka sie nie nadaje. mówienie że jesteś niewidoczny w tłumie to głupota - i tak jak stajesz przed osobą i robisz jej zdjęcie to z pewnoscią ciebie zauważy. a jak idziesz po ulicy to nie trzymasz aparatu przy oku, tylko masz go albo przy boku, albo gdzieś za 'pazuchą', co by nie było jesteś niewidzialny.
    lejka jest fajna jak ktoś chce sobie robić miłe zdjęcia małym aparatem, klimatycznym i ma duuużo kasy.

miła wojenka się nawiązała

Domyślnie

Wybacz ryszkut, ale mądrzysz się... jeśli chodzi o fotografię na koncertach... aż nadto..
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ovserwator Zobacz posta
    Stig, masz rację, w Twojej ulubionej fotografii artystycznej (koszykówka) - dalmierz lajka jest do bani.
    W jakim celu teraz Ty z kolei praktykujesz te wtrety niezwiazane z tematem? Rozmawiamy o sprzecie i jego zastosowaniach. Tu nie chodzi o zaden artyzm, tylko o calkiem pragmatyczny dobor sprzetu w dwoch zakresach jego uzytecznosci; do "wszystkiego" lub do "jednego konkretnego". I to jest clou tej calej dysputy (ktora zaczela sie w innym watku) -- o ile dSLRem mozna zrobic wlasciwie wszystko co dalmierzem, o tyle odwrotnie juz nie. Jesli wlasciciel M9 nie moze pojac dlaczego nie wszystkim podoba sie ten "cudowny" bokeh, i w ogole cala seria zdjec na jedno kopyto, w postaci przemielonych przez Lightrooma "JPGow prosto z puszki", to wybacz -- nie nazwe siebie durniem, tylko po to, zeby jemu bylo milo. A ze temat ten boli go wrecz opetanczo, to juz zdazylem wykoncypowac po bredniach, ktore wypisuje do mnie na priva. Nie myslalem, ze ktos, kto rzekomo tak odzegnuje się od onanizmu sprzetowego, moze miec jednoczesnie taka szajbe na punkcie metalowego klocka z garscia elektroniki i szkla.

Cytat Zamieszczone przez ovserwator Zobacz posta
    Zresztą i ja bym ją na mecz nie zabrał, poza tym zdecydowanie to nie mój ulubiony temat (mecze). Na koncertach, gdzie lubimy od czasu do czasu fotografować - tam Lajka się sprawdza.
    Bo ludzie na scenie generalnie niewiele sie ruszaja. A przynajmniej nie w osi obiektywu (a jesli juz sie ruszaja, to jednak podczas koncertu latwiej trafic ujecie ktore mozna wyostrzyc, niz np. w sporcie). Czyli znowu potwierdza sie to o "statycznych" zdjeciach.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

a ty musisz w kazdym poscie nawiazywac do mnie i obrazac?
    Road to Manila

Domyślnie

Nie wiem jak wam, pomijajac wszelkie merytoryczne aspekty tej dysputy, to styl wypowiedzi Stiga mi się nie podoba (niezależnie od tego czy ma rację, czy nie).
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Stig

Jak już obrzucasz kogoś gównem powołując się na prywatną korespondencję to przydałoby się byś to korespondencję ujawnił, żeby reszta mogła się do tego odnieść. W przeciwnym razie wpisujesz się w ostatnio bardzo popularny nurt ukrytych haków.

Granica pomiędzy ostrą polemiką a chamstwem jest bardzo cienka. Wydaje mi się, że ją przekroczyłeś.
    Ostatnio edytowane przez acidjazz ; 08-03-2010 o 13:07
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Domyślnie

Coraz ciekawiej. Leica aspiruje obecnie do najbardziej wszechstronnego narzędzia na rynku. Artyści sięgają po Leica M9, a po D3 i inne reporterskie maszynki sięgną Ci, którzy nie dostąpili miana fotografa artysty. Podział jest klarowny i bezdyskusyjny.

Pozdrawiam
    ...jestem arogancki, kłótliwy, zarozumiały oraz próżny... to tylko część moich zalet : )...

...życie, to podróż, nie cel...

Domyślnie

Tak po prostu się zastanawiam - czy Ty Stig masz nas za idiotów? Czy na prawdę uważasz, że wszyscy cieszący się obrazkiem leiki uważają, że jest to najlepszy aparat do wszystkiego? Czy zakładasz również, że kupuje się 50/1 po to, żeby przymykać go do f8? Owszem, leika ma bardzo wąskie spektrum zastosowania, ale tam, gdzie można ją wykorzystać, stoi w czołówce.
    Cytat Zamieszczone przez Stig
    A pewnie, ze tak. Nie po to sie kupuje nowe technologie, zeby sobie zycie utrudniac.
    Skoro leika nie ma nowych technologii, to chyba w takim razie nie jest to temat dla Ciebie.
    Cytat Zamieszczone przez Stig
    Ja nie faworyzuje systemu. Ja dyskutuje z faworyzowaniem.
    w takim razie chyba Ty masz problemy z pisaniem, a nie my z rozumieniem, bo i ja tak Twoich słów nie postrzegam.

Ja rozumiem, że można mieć problemy z zrozumieniem, czemu ktoś wydaje 50 tysięcy na aparat + obiektyw, który na dodatek nie daje ostrych zdjęć, ale skoro tego nie pojmujesz i te kilka tygodni zbierania informacji Ci nic nie dało, więc może lepiej sobie odpuścić?

Pozdrawiam i proszę o wiecej zdjęć
    Naucz się czytać

Domyślnie

mistrzucieczki od samego początku zaznaczał że zarobkowo wykorzystuje body Nikona, natomiast prawdziwą radość daje mu obcowanie z M9 - dlatego bicie piany jakoby wątki dotyczące M9 to próba zdyskredytowania innych systemów są mocno nietrafione !!!

Koledzy Nikuś oraz Strus trafie podsumowali dyskusję !!! jak się komuś nie podoba ten wątek, to ma setki innych !!!
    Pozdrawiam Tomasz

Domyślnie

Ja myślę, że jednak to mistrzucieczki bez sensu ocenił i w ogóle ocenia zdjęcia wykonane czym innym niż leica. A to jakieś płaskie mu się wydają a to drugi plan coś nie gra. O teście porównawczym z Canonem nie wspomnę bo w tym przypadku to akurat trafiła kosa na kamień Brak zachwytów na leicą tak boli czy jak? Bo to nawet nie krytyka tylko właśnie brak zachwytów powoduje jakąś histerię dziwną.
    Widziałem trochę zdjęć wykonywanymi leicą i nigdy nie dostrzegłem w nich żadnej magii. Wielcy fotografowie nie jej nie potrzebują a ich zdjęcia mają po prostu treść i nikt ich nie analizuje pod kątem technicznym.
    Wmawianie zatem komuś, że widocznie nie potrafi TEGO CZEGOŚ dostrzec jest żałosne.
    D750
    flickr

Strona 13 z 34 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów