Close

Strona 322 z 846 PierwszyPierwszy ... 222272312320321322323324332372422822 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 211 do 3 220 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    Posiadam dobrze oświetlone pomieszczenie, (...) główny nacisk kładę na obróbkę zdjęć, w dalszej kolejności grafiki. Praca codzienna to już margines.
    Zatem sprawa prosta. Monitor powinien być graficzny. Kwestia tylko jaki. Niestety trzeba założyć że rozsądny będzie kosztował najmniej ok 5 tys zł. W peletonie znajdują się:

EIZO SX2462W
    NEC 2690WUXi2
    NEC PA241W

Wersję 2490WUXi2 pomijam, osobiście go nie lubię, ma wiele poważnych wad, a i po wprowadzeniu serii PA będzie jeszcze gorzej z znalezieniem dobrego egzemplarza. Jeśli budżet można zwiększyć do prawdziwych kalibrowanych monitorów graficznych można rozważyć:

EIZO CG243W
    NEC SV2690

W ich przypadku odpada problem wyważania otwartych drzwi z kalibracją
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Na razie nie jest wspierany przez żadne oprogramowanie do sprzętowej kalibracji, a od wersji Spectraview na pewno nie będzie działać.
    Co to znaczy że "od wersji Spectraview na pewno nie będzie działać" ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu_Z Zobacz posta
    Co to znaczy że "od wersji Spectraview na pewno nie będzie działać" ?
    PA241W będzie również w wersji Spectraview 241 i bedzie w komplecie dostarczane oprogramowanie do kalibracji. Będzie to zapewne Spectraview Profiler. Jest zapowiedź że z wersjami "cywilnymi" nie będzie współpracować.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-03-2010 o 19:35
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

PA241W będzie również w wersji Spectraview 241 i bedzie w komplecie dostarczane oprogramowanie do kalibracji. Będzie to zapewne Spectraview Profiler. Jest zapowiedź że z wersjami "cywilnymi" nie będzie współpracować.
    Dobra, teraz załapałem - ale ze Spectraview II działać będzie ? Taką zapowiedź widziałem na dpreview, gość wydawał się pracować w Nec US.

Domyślnie

Zatem sprawa prosta. Monitor powinien być graficzny. Kwestia tylko jaki. Niestety trzeba założyć że rozsądny będzie kosztował najmniej ok 5 tys zł. W peletonie znajdują się:

EIZO SX2462W
    NEC 2690WUXi2
    NEC PA241W

Wersję 2490WUXi2 pomijam, osobiście go nie lubię, ma wiele poważnych wad, a i po wprowadzeniu serii PA będzie jeszcze gorzej z znalezieniem dobrego egzemplarza. Jeśli budżet można zwiększyć do prawdziwych kalibrowanych monitorów graficznych można rozważyć:

EIZO CG243W
    NEC SV2690

W ich przypadku odpada problem wyważania otwartych drzwi z kalibracją
    Tak przedstawionych propozycji się obawiałem, niestety dysponuję budżetem w okolicach 3000pln i nie zdołam go przeskoczyć. Stąd skłaniałem się ku 2243W lub NEC 2490WUXi2 o którym słyszę jednak że ma spory rozrzut jakościowy. Zdaję sobie sprawę że nie są to monitory stricto graficzne (a przynajmniej nie 2243W) ale na jakiś kompromis muszę pójść. Monitor chce w końcowej fazie oprofilować i zdaję sobie sprawę że to nie będzie sprzętowa kalibracja. Ponownie kompromis.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu_Z Zobacz posta
    Dobra, teraz załapałem - ale ze Spectraview II działać będzie ? Taką zapowiedź widziałem na dpreview, gość wydawał się pracować w Nec US.
    Nie mam pojęcia. Trzeba zapytać P. Marcina, on tam ma jakieś chody.

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    Tak przedstawionych propozycji się obawiałem, niestety dysponuję budżetem w okolicach 3000pln i nie zdołam go przeskoczyć. Stąd skłaniałem się ku 2243W lub NEC 2490WUXi2 o którym słyszę jednak że ma spory rozrzut jakościowy. Zdaję sobie sprawę że nie są to monitory stricto graficzne (a przynajmniej nie 2243W) ale na jakiś kompromis muszę pójść. Monitor chce w końcowej fazie oprofilować i zdaję sobie sprawę że to nie będzie sprzętowa kalibracja. Ponownie kompromis.
    Proszę może dołożyć do rozważań SX2262W i S2433W. Co prawda nie IPS-owe, ale przynajmniej wiadomo co się dostanie. No i nie są to takie ostatnie monitory. Trzeba się tylko przyzwyczaić do rozjaśniania cieni pod kątem.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-03-2010 o 20:04

Domyślnie

Proszę może dołożyć do rozważań SX2262W i S2433W. Co prawda nie IPS-owe, ale przynajmniej wiadomo co się dostanie. No i nie są to takie ostatnie monitory. Trzeba się tylko przyzwyczaić do rozjaśniania cieni pod kątem.
    Dziękuję za przedstawienie swoich propozycji.
    Postanowiłem się wstrzymać chwilowo z zakupem, poczekam na oficjalną premierę NEC PA241W oraz jego cenę.
    Jeśli oscylowała by w okolicach 4000pln to po uzupełnieniu w tym czasie budżetu możliwe że rozważył bym zakup NEC.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Raczej tak bym tego nie ujął. Eizobójca to zdecydowanie nie jest, a raczej alternatywa jeśli użytkownika nie stać na prawdziwe graficzne Eizo.
    To się okaże, jak wyjdzie nowy Spectraview II Chłopaki z NEC-a poupychali tam sporo ciekawych szpejów, zapowiada się toto bardzo obiecująco!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    To się okaże, jak wyjdzie nowy Spectraview II Chłopaki z NEC-a poupychali tam sporo ciekawych szpejów, zapowiada się toto bardzo obiecująco!
    A wiadomo coś bliżej?

Domyślnie

SX nie jest mierzony, układ DUE sam z czujników na matrycy kombinuje korekcję. Nie ma deklaracji poziomów błędów. Z uwagi na mniejszą dokładność nierównomierność może być większa.
    Panie Tomaszu dlaczego na stronie Alstora (http://www.graficzne-eizo.pl/monitor...oloru-due.html) jest napisane zgoła coś innego cyt. (...) Funkcja DUE (Digital Uniformity Equalizer) w monitorach graficznych EIZO, to wynik całego procesu, wykonywanego indywidualnie dla każdego egzemplarza monitora. Pierwszym jej etapem jest podział panelu na 25 wirtualnych obszarów. W każdym z tych obszarów wykonywanych jest szereg pomiarów uzyskiwanych wartości jasności oraz koloru dla każdej kombinacji temperatury bieli oraz wartości odcienia. Wyniki tych pomiarów – przypomnijmy – przeprowadzanych indywidualnie dla każdego egzemplarza monitora – zapisywane są w elektronice monitora, gdzie powstaje swoista ich mapa (...)

I jeszcze jedno pytanie: czy ów układ DUE kontroluje w czasie rzeczywistym poprzez szereg czujników w matrycy jej równomierność, czy korzysta jedynie z mapy stworzonej i zapisanej w elektronice monitora na etapie produkcji?
    Ostatnio edytowane przez Artur_O ; 09-03-2010 o 14:37

Strona 322 z 846 PierwszyPierwszy ... 222272312320321322323324332372422822 ... OstatniOstatni