Close

Strona 321 z 846 PierwszyPierwszy ... 221271311319320321322323331371421821 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 201 do 3 210 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Tyle że ja z Wordem dużo (bardzo dużo) pracuję i przywykłem do standardowych wymiarów. Serio. No ale spróbuję jak to jest zanim kupię - może rzeczywiście boję się nieznanego
    Dobra, nie będę się p***. Wezmę S2233W. Tak więc po temacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Dobra, nie będę się p***. Wezmę S2233W. Tak więc po temacie
    a jaką toto ma matrycę?, bo się można pogubić w tych oznaczeniach, jedna literka i zmiana matrycy

i w czym jest lepszy/gorszy od S2232W-H ?

ostatnie pytanie, to do naszych ekspertów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    a jaką toto ma matrycę?, bo się można pogubić w tych oznaczeniach, jedna literka i zmiana matrycy i w czym jest lepszy/gorszy od S2232W-H ?
    Matryca PVA. S2233W ma DisplayPort.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Koniecznie muszę podpiąć porządny monitor pod iMaca 24.
    Sporo się ostatnio naczytałem, popracowałem nawet chwilkę na Eizo CG241W (byłem pod wielkim wrażeniem).
    Muszę jednak zejść na ziemię z ceną, wybrałem wstępnie Eizo 2243W ale równocześnie nasunął mi się NEC 2490WUXi2 (proszę mnie poprawić ale zdąrzyłem się zorientować że można go sprzętowo skalibrować czego z Eizo 2243W nie zrobię). Przeznaczenie monitora to Retusz fotografii, grafika 2D. Co na dzień dzisiejszy jest lepszym wyborem?
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Na dzień dzisiejszy warto chwilkę zaczekać - nadchodzi NEC PA241W "eizobójca"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Haha, dobre, eizobójca
    Faktycznie, teraz skojarzyłem że Tom01 ma na testach ów egzemplarz.
    Nie pali mi się więc cierpliwie zaczekam na rozwój wypadków.
    Tom01 śmiało może również napisać jak widzi porównanie Eizo 2243W a NEC PA241W
    Pytanie jednak czy będzie kosztował w okolicach 3000pln
    olender.me

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    Tom01 śmiało może również napisać jak widzi porównanie Eizo 2243W a NEC PA241W
    Ja to z góry widzę jak - za przeproszeniem - porównanie palca z ch...

Domyślnie

Ja to z góry widzę jak - za przeproszeniem - porównanie palca z ch...
    Hehehe, przyznam że na papierze ten nowy NEC to jest kilerem nawet dla serii CG Eizo. Z ogólnego doświadczenia jednak wiem że papier przyjmie wszystko, stąd moja ciekawość
    olender.me

Domyślnie

Muszę jednak zejść na ziemię z ceną, wybrałem wstępnie Eizo 2243W ale równocześnie nasunął mi się NEC 2490WUXi2 (proszę mnie poprawić ale zdąrzyłem się zorientować że można go sprzętowo skalibrować czego z Eizo 2243W nie zrobię). Przeznaczenie monitora to Retusz fotografii, grafika 2D. Co na dzień dzisiejszy jest lepszym wyborem?
    Oferty obu firm w kategorii cena-walory nie "idą" równolegle. EIZO S2243W to monitor uniwersalny szerokiego zastosowania a NEC 2490WUXi2 wąsko specjalizowany graficzny. Zarówno jeden jak i drugi nie ma konkurencji w ofercie przeciwnej w swojej klasie cenowej. W stosunku do EIZO S2243W, w przypadku grafiki bezdyskusyjnie lepszy jest NEC 2490WUXi2, przy czym wszystkie monitory tej rodziny są wybredne co do miejsca pracy i niewłaściwych warunkach objawiają cały repertuar wad, które mogą nawet przesłonić zalety. Wielokrotnie przestrzegałem przez przedobrzeniem w wyborze monitora.

Raczej tak bym tego nie ujął. Eizobójca to zdecydowanie nie jest, a raczej alternatywa jeśli użytkownika nie stać na prawdziwe graficzne Eizo.

W ogólnych wrażeniach PA241W jest taki jakim 2490/2690WUXi2 powinien być od początku. Równiejszy, fabrycznie dobrze zlinearyzowany, ze sporo lepszą charakterystyką kontrastu. Na razie nie jest wspierany przez żadne oprogramowanie do sprzętowej kalibracji, a od wersji Spectraview na pewno nie będzie działać. Regulację ma zdecydowanie zbyt ambitną jak na grupę docelową wynikającą z ceny, nawet zaawansowany amator raczej będzie miał poważne problemy z jego ustawieniem. Do tego nie zapamiętuje korekcji, trącenie w tryby pracy, których jest jak nasrane, powoduje przywrócenie wartości domyślnych. Mam egzemplarz przedprodukcyjny, więc mam nadzieję że zostanie to zmienione w seryjnych.

Pytanie jednak czy będzie kosztował w okolicach 3000pln
    NEC przewiduje sugerowaną ok 5 tys brutto, czyli może szansa na 4 będzie, mniej raczej nie.
    http://mva.pl/viewtopic.php?f=31&t=54
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-03-2010 o 19:05
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Oferty obu firm w kategorii cena-walory nie "idą" równolegle. EIZO S2243W to monitor uniwersalny szerokiego zastosowania a NEC 2490WUXi2 wąsko specjalizowany graficzny. Zarówno jeden jak i drugi nie ma konkurencji w ofercie przeciwnej. W przypadku grafiki bezdyskusyjnie lepszy jest NEC, przy czym wszystkie monitory tej rodziny są wybredne co do miejsca pracy i niewłaściwych warunkach objawiają cały repertuar wad, które mogą nawet przesłonić zalety. Wielokrotnie przestrzegałem przez przedobrzeniem w wyborze monitora.

Raczej tak bym tego nie ujął. Eizobójca to zdecydowanie nie jest, a raczej alternatywa jeśli użytkownika nie stać na prawdziwe graficzne Eizo.

W ogólnych wrażeniach PA241W jest taki jakim 2490/2690WUXi2 powinien być od początku. Równiejszy, fabrycznie dobrze zlinearyzowany, ze sporo lepszą charakterystyką kontrastu. Na razie nie jest wspierany przez żadne oprogramowanie do sprzętowej kalibracji, a od wersji Spectraview na pewno nie będzie działać. Regulację ma zdecydowanie zbyt ambitną jak na grupę docelową wynikającą z ceny, nawet zaawansowany amator raczej będzie miał poważne problemy z jego ustawieniem. Do tego nie zapamiętuje korekcji, trącenie w tryby pracy, których jest jak nasrane, powoduje przywrócenie wartości domyślnych. Mam egzemplarz przedprodukcyjny, więc mam nadzieję że zostanie to zmienione w seryjnych.
    Zdaję sobie sprawę że wybór monitora to składowa wielu czynników.
    Posiadam dobrze oświetlone pomieszczenie, oświetlenie to 5 żarówek Solux 4700k 50W (oświetlenie jednak w jednej linii nie wypełniające całego pomieszczenia a jedynie linię ściany ze stanowiskiem pracy). Monitor w pierwszej kolejności będę chciał skalibrować do tego stanowiska. Jak wspominałem, główny nacisk kładę na obróbkę zdjęć, w dalszej kolejności grafiki. Praca codzienna to już margines.

Ok, cena w okolicach 5000pln skutecznie mnie ostudziła
    Ostatnio edytowane przez Andrzej Olender ; 07-03-2010 o 19:27
    olender.me

Strona 321 z 846 PierwszyPierwszy ... 221271311319320321322323331371421821 ... OstatniOstatni