Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Jaki filtr Cokin rozowy ?

Witam!

Mam maly dylemat, otoz chce zakupic filtr Cokin rozowy.
    I tak do wyboru mam:
    - Gradual Fluo Pink 1 P670,
    - Gradual Fluo Pink 2 P670,
    a takze:
    - Gradual Pink P1 128,
    - Gradual Pink P2 129.
    Wiec troche jest tego, poza tym te dwa ostatnie na stonire Cokina wygladaja raczej jak pomaranczowe.

Chce uzyskac efekt taki jak tutaj: http://212.51.209.43/~fatman/d70/cokin/rozowy.jpg

Czym oprocz ceny roznia sie filtry Fluo od dwoch pozostalych, i zasadnicze pytanie gdzie mozna je kupic ?
    Moze ktos z Was uzywa tego koloru filtrow Cokin i moglby mi doradzic.
    Z gory dzieki

Domyślnie

Użyto filtr Gradual Fluo Pink 2 (671). Dystrybutorem od lutego jest foto-tip. Przy filtrach kolorowych spokojnie można tanie zamienniki stosować gdyż o zafarb się nie ma co obawiać.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Zapytam, jakie waszym zdaniem kolorowe połówki cokina (lub 'zamienniki') warto mieć i w jakiej kolejności (neutralną oczywiście mam). Ten różowy z przykładu jest 'sexy', myślałem o zimnych na ponuro. Co można zasłaniac kolorem oprócz nieba - podrzućcie pomysł? Co wynika z zielonych filtrów (oprócz zielonych ludzików oczywiście)

Czy jest jedna "siła" kolorowych czy są stopniowane?

Mroczek zasłaniał plamę światła na podłodze w jakims mrocznym zabytkowym wnętrzu - ale to szarym.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Zapytam, jakie waszym zdaniem kolorowe połówki cokina (lub 'zamienniki') warto mieć
    Moim zdaniem z kolorów to tylko ten szary (neutralny, co masz). Reszta to już obróbka. Chyba, że mówimy o analogu.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Moim zdaniem z kolorów to tylko ten szary (neutralny, co masz). Reszta to już obróbka. Chyba, że mówimy o analogu.
    O cyfrze.

Jakos lubię zaakcentować proces zdjęciowy (w granicach rozsądku i ekonomii) i potem iść nisko-shopowo. Taki niedzisiejszy. Pewnie przez te prawie 30 lat na wszelkich komputerach
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Zapytam, jakie waszym zdaniem kolorowe połówki cokina (lub 'zamienniki')
    jesli mam wybor to wole np. Hitecha czy Lee zamiast tandetnego francuskiego zamiennika o nazwie Cokin
    chyba, ze przez "zamienniki" masz na mysli chinszczyzne z Allegro.

jesli o mnie chodzi, to kolorow uzywam obecnie bardzo rzadko, a jak mi sie zdarza to:
    niebieski lekki P122
    tabak mocny P125
    rozowy slaby P128

kiedys mialem tego cala sterte (-> http://akustyk.digart.pl/digarty/?p=3 - i wczesniejsze strony to tylko niektore przyklady oczojebnych "grzechow mlodosci"), ale to przechodzi. jesli mnie rachunki nie myla, to na 8000 zdjec w 2009 roku moze 10~20 to byly kolorowe polowki.

jak bylem jeszcze mlody i glupi to popelnialem takie rzeczy. wtedy byly jazzy i czoki, teraz za (bogu dzieki) passe...

jakies tanie chinskie swinstwo rozowe

tanie fioletowe chinskie swinstwo

rozowe swinstwo cokina (A129)

tabakowe swinstwo cokina

jakies tanie chinskie rozowe swinstwo

tanie chinskie brzoskwiniowe swinstwo

tanie chinskie tabakowe swinstwo
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 01-03-2010 o 18:57

Uprawnienia umieszczania postów