Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Router pod modem adsl.

Mam mały problemik. Czy pod modem usb - netia podłącze router bez modemu - oszczędność kasy. Czy i tak muszę adsl wyposażony w modem. Mieszkam w bloku. Z netu będą korzystać 1-2 lapki i mój stacjonarny. Z tym że stacjonarny będzie stał piętro niżej i po drugiej stronie klatki schodowej a więc kilka ścian i strop!?
    Co brać N czy G technologia wystarczy. Przydałby się szybki, nie zamulony transfer - taki jaki mam po przewodzie.
    Czy w routerze można ustawić skuteczną zaporę sieciową?
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pierote Zobacz posta
    Mam mały problemik. Czy pod modem usb - netia podłącze router bez modemu - oszczędność kasy. Czy i tak muszę adsl wyposażony w modem.
    Nawet jeśli są routery umożliwiające skorzystanie z modemu USB (choć nie widziałem), to modem dostarczany przez operatora jest tak kiepskiej jakości, że bez żalu można się z nim pożegnać.

Mieszkam w bloku. Z netu będą korzystać 1-2 lapki i mój stacjonarny. Z tym że stacjonarny będzie stał piętro niżej i po drugiej stronie klatki schodowej a więc kilka ścian i strop!?
    Bezpośrednio marne szanse. Jeśli mieszkania mają wspólną klatkę schodową, proponuję punkt dostępowy umieścić blisko drzwi a u Pana w tym samym miejscu repeater (przedłużacz). Zbytnio tanio nie będzie. Polecane urządzenia G, na N nie ma co się naczapierzać, będzie drożej i bez korzyści w kontekście szybkości łącza internetowego:

Router: http://www.3com.com/prod/pl_PL_EMEA/...=3CRWDR101A-75
    AP z funkcją repeatera: http://www.3com.com/prod/pl_PL_EMEA/...ku=3CRWE454G75
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Urzadzenia z Wireless N obsluguja MIMO, wiec o ile w kontekscie szybkosci lepiej nie bedzie, to w kontekscie zasiegu powinno sie poprawic. Na pewno warto zainwestowac w cos, co ma wymienne anteny i ew. zmienic na silniejsza. Tylko uwaga - na Allegro mozna kupic "patyki" o dosc duzym zysku, ktore sa rzekomo dookolne. Otoz dookolne to one sa, ale tylko w plaszczyznie poziomej - w pionie maja kat widzenia rzedu 1-2 stopnie, wiec jak pecet jest pietro nizej, to sie moze okazac, ze sie w wiazce nie miesci.

IMHO najlepiej by bylo do stacjonarnego kupic karte wifi z wymienna antena i podlaczyc sobie jakas antene panelowa albo sektorowa , po czym wycelowac ja mozliwie dokladnie w strone routera.
    Szczytem luksusu bylaby porzadna yagi, ale to juz jest spore i moze z wystrojem pokoju nie konweniowac

BTW. funkcje repeatera ma prawie kazdy AP, ale wtedy szybkosc lacza wewnatrz wifi spada o polowe (AP uzywa tego samego pasma do odbierania sieci i rozpychania jej dalej).
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Urzadzenia z Wireless N obsluguja MIMO, wiec o ile w kontekscie szybkosci lepiej nie bedzie,
    Przyczyna jest znacznie prostsza. Łącze internetowe, nawet szybkie to powiedzmy 1 do 10Mbit/s, a transmisja 811.2g to 54Mbit/s czyli z conajmniej 5-krotnym nadmiarem.

to w kontekscie zasiegu powinno sie poprawic.
    Zależy od konkretnego nadajnika, jego mocy. Ogólnie zasięg przy wyższej częstotliwość jest mniejszy, bo równocześnie występuje większa podatność na tłumienie przez przeszkody.

Na pewno warto zainwestowac w cos, co ma wymienne anteny i ew. zmienic na silniejsza.
    Nie ma "silniejszych" anten. Są o mniejszym lub większym zysku, który nawiasem mówiąc w opisach jest sufitologią stosowaną. Każdy podany dodatnią liczbą zysk w antenach biurkowych jest bzdurą wierutną. Poprawę można osiągnąć stosując duże anteny kierunkowe, ale "przebijanie" się przez żelbetowe ściany mikrofalowymi rurami jest conajmniej śmieszne. Pamiętajmy, że najskuteczniejszą metodą na problem jest ograniczenie lub likwidacja przyczyn a nie walka ze skutkami.

BTW. funkcje repeatera ma prawie kazdy AP, ale wtedy szybkosc lacza wewnatrz wifi spada o polowe (AP uzywa tego samego pasma do odbierania sieci i rozpychania jej dalej).
    Nie ma to żadnego praktycznego znaczenia dla prędkości łącza internetowego. Tym bardziej, że w zadanych warunkach rozważamy "być albo nie być" sygnału a nie prędkość transmisji.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

2 x 250 koma 300zł + karta sieciowa (nie wiem ile, zaproponujcie) = troche dużo.
    Chyba wykorzystam te dziure którą panowie z Netii wywiercili w stropie i puszcze kabelek na dół.
    D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl

Domyślnie

Chyba wykorzystam te dziure którą panowie z Netii wywiercili w stropie i puszcze kabelek na dół.
    I to jest najlepsze rozwiązanie.

Uprawnienia umieszczania postów