Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: tracz

Domyślnie

również niczego bym nie zmieniał. Zdjęcie jest (powinno) być oddaniem rzeczywistości. Skoro nie było światła to po co na siłę ulepszać coś, czego w realu nie było? Dla mnie zdjęcie jest ok. Potrafię na podstawie tego ujęcia wyobrazić sobie warunki, jakie panowały podczas jego powstawania
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Domyślnie

Dopytam i może czego się nauczę o fotografii ptaków. Doskonale rozumiem, że było pochmurnie i mało światła, ale co to ma wspólnego z ekspozycją? Skoro zdjęcie jest niedoświetlone, to chyba nie będzie grzechem poprawić w post-procesie, prawda? Czy ptaki zawsze fotografuje się na matrycowym i akceptuje tak jak wychodzi? Sam pobrałem ten mały plik już dawno temu, poprawiłem poziomy, żeby zobaczyć różnicę i jest o niebo lepiej, mimo że zdjęcie nadal zachowuje lekko ciężki klimat.
    Pozdrawiam
    Janusz

Thumbs down

Skłonny jestem ,raczej,iść w kierunku propozycji fushiro,tym bardziej,że i WB trochę leży...Sam się przekonałem,że z korzyścią dla przedstawianego gatunku jest,czasami,dobrze coś poprawić...
    Tu jest ekstra moment ,a i gatunek też pikny....
    Deczuńko korekty,poziomu również,nie zawadzi,mz ofc...

http://www.iv.pl/images/47987634785257143450.jpg
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Zobaczyliśmy propozycję borregaarda teraz czekamy na fushiro.
    Pozdrawiam. Krzysiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joksic Zobacz posta
    Zobaczyliśmy propozycję borregaarda teraz czekamy na fushiro.
    To jest kompletna bzdura. Ja swój plik zrobiłem chyba ze dwie godziny temu, ale wyłącznie w celach poglądowych. Osobiście nie chciałbym, żeby ktoś non stop przeklejał i poprawiał zdjęcia z mojego wątku. Nie potrzeba wielkiej wiedzy i dowodów, żeby dostrzec, że zdjęcie jest lekko niedoświetlone. Z resztą skąd ja mam wiedzieć jak powinien wyglądać taki okaz? Czy pióra na jego szyi są rudo-czerwone, czy też żywe i wpadają w ciemny burgund? Jak duży kontrast jest pomiędzy lotkami a piórami na czubie tracza? To do fotografa należy oddanie tego pięknego okazu jak najwierniej i jak najciekawiej jak to tylko możliwe.

P.S Ja na fotografii ptaków nie znam się wcale a wasze zdjęcia przyciągają bardzo. Tak bardzo, że ostatnio odgrzebałem starą książkę "Ptaki polskie" i zacząłem myśleć jakby tu sfinansować zakup teleobiektywu.
    Ostatnio edytowane przez fushiro ; 24-02-2010 o 17:47 Powód: post scriptum
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Fushiro - zapewne masz dużo racji. Podstawowe niedociągnięcia fotek bezwzględnie należy poprawiać. Trzeba jednak to robić rozsądnie i z umiarem tak aby nie tracić poczucia z rzeczywistością. Stąd też rozumiem argumentacje Waldka.
    PS. Propozycja borregaarda bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam. Krzysiek

Domyślnie

Nikt tu nikogo nie poprawia...Przekazujemy obrazem swoje uwagi,które są tylko i wyłącznie naszymi subiektywnymi komentarzami o zdjęciu...
    Nie gadamy bzdur...
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

mało się znam, ale zdjęcie bardzo mi się podoba

Domyślnie

zdjęcie bardzo fajnie, oryginał mz lepszy
    Pozdrawiam
    Adamson

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów