Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Windows 7 i drukarka sieciowa

(cross post)
    12 komputerow w pracy. 10 ma XP. 2 przyszly nowe, z W7. Ok, wszystko gra, oprocz drukarek sieciowych. Wszystko na XP smiga az milo. Mozna drukowal do woli na 4 drukarkach sieciowych. Przychodzi kolej na W7. Dodaje drukarke sieciowa (system wszystkie widzi!), a system za kazdym razem zegna mnie komunikatem, ze trwa wyszukiwanie sterownikow w witrynie Windows Update i... kupa. Nie odnajduje ich. Ok, mysle sobie, to zainstaluje to wszystko recznie. Sciagam i instaluje sterowniki ze stron producentow danej drukarki. Kazda z 4 drukarek ma sterownik zainstalowany. Znowu dodaje drukarke sieciowa i znowu ten komunikat o Windows Update. Juz mnie krew zalewa. Wylaczam zapore sieciowa, konto goscia wlaczone, siec i domena ustawiona jak Bozia kazala. Ni chu chu. Dalej to samo.
    Czy ktos wie, jak na tym wspanialym systemie zaintalowac drukarke sieciowa?
    Wykluczcie wszelkie "normalne" problemy typu: firewall, wirus itp. To juz wszystko zostalo sprawdzone.
    ps. Dodam, ze w koncu przytaszczylem kompa do kazdej drukarki i zainstalowalem je lokalnie. Wszystko ok, ale ja chce drukowac sieciowo!

Domyślnie

Spróbuj dodać drukarkę ręcznie (Urządzenia i drukarki -> dodaj drukarkę -> dodaj drukarkę lokalną ) potem utwórz nowy port standard TCP/IP. Wtedy będziesz mógł znaleźć drukarkę po nazwie bądź IP. Sterowniki lepiej użyć te ściągnięte ze strony producenta.

Domyślnie

Z tym, że drukarka nie jest stricte scieciowa (z karta sieciowa), ale jest udostepniona przez inny komputer. Moge oczywiscie podac IP komputera, ale czy Windows polapie sie i zainstaluje drukarke?

Domyślnie

Jeżeli to jest drukarka udostępniona przez inny komputer, to raczej na pewno się nie połapie. Zobacz w takim razie czy masz dobrze poustawiane opcje udostępniania w centrum sieci i udostępniania. Spróbuj też dodać drukarkę przez otoczenie sieciowe, a nie poleceniem dodaj drukarkę sieciową.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    Jeżeli to jest drukarka udostępniona przez inny komputer, to raczej na pewno się nie połapie. Zobacz w takim razie czy masz dobrze poustawiane opcje udostępniania w centrum sieci i udostępniania. Spróbuj też dodać drukarkę przez otoczenie sieciowe, a nie poleceniem dodaj drukarkę sieciową.
    Phiii, takie rzecz to juz dawno robilem Dalej lipa:/

Domyślnie

Mam ten sam problem (nie mogę podłączyć drukarki udostępnionej na innym komputerze), chętnie posłucham (przeczytam) jak go rozwiązać.

Domyślnie

Czy twój W7 jest 64- czy 32-bitowy? Bo sterowniki 32-bitowe nie zainstalują się na systemie 64-bit.

Domyślnie

W7 jest 64-bitowy, ale takie sterowniki rowniez mu zaaplikowalem.

Domyślnie

Na tych kompach z 7 masz w procesach aktywne spoolsv.exe ?

Próbowałeś dodawać z konsoli z net use ?

net use lpt1 \\Uer\Drukarka /persistent:yes

ltp1 to nazwa portu w komputerze który udostępnia drukarkę,
    User to nazwa w sieci komputera udostępniającego drukarkę,
    Drukaka to Nazwa udostępnionej drukarki ( tylko nie nazwa systemowa a ta która widnieje we właściwościach drukarki w karcie udostępniania),
    /persistent:yes- drukarka będzie mapowana po każdym uruchomieniu komputera

Jeśli to nie pomaga spróbuj odinstalować sprzęt, pousuwać zależności dowiązań, po ponownym zainstalowaniu i powiązaniu, po zalogowaniu się w obu systemach na konto gościa (jeśli konta były aktywne ale nigdy nie używane) dodaj w rejestrze w ścieżce:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\LanmanServer\Parameters

klucz XactMemSize typu Dword 32 o wartości 1000000 wyrażonej w hex i w razie potrzeby zresetuj klilka razy po tym fakcie.

Można też w tym samym kluczu zmieniać wartość IRPStackSize.

Jeśli wartość IRPStackSize jeszcze nie istnieje, użyj następującej procedury, aby ją utworzyć:
    W folderze parameters rejestru kliknij prawym przyciskiem myszy w prawym okienku.
    Wskaż polecenie Nowy i kliknij polecenie Wartość DWord.
    Wpisz tekst IRPStackSize.

WAŻNE: Wpisz tekst „IRPStackSize” dokładnie tak, jak jest wyświetlany, ponieważ w nazwie wartości jest uwzględniana wielkość liter.
    Zmień system na dziesiętny.
    W polu Dane wartości wpisz wartość większą niż wyświetlona wartość.

Jeśli wartość IRPStackSize została utworzona za pomocą procedury opisanej w kroku 4, wartość domyślna będzie równa 15. Zaleca się zwiększenie tej wartości o 3. Tak więc jeśli poprzednia wartość była równa 11, wpisz 14, a następnie kliknij przycisk OK.
    Zamknij Edytor rejestru.

Ponownie uruchom komputer.

Jeśli problem nie zniknie po wykonaniu powyższej procedury, spróbuj jeszcze zwiększyć wartość IRPStackSize. Wartość maksymalna dla systemu Windows jest równa 50 (0x32 szesnastkowo).

Ogólnie wypróbuj dodanie tych dwóch parametrów w tym kluczu.
    Ostatnio edytowane przez Calme ; 24-02-2010 o 15:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    trwa wyszukiwanie sterownikow w witrynie Windows Update i... kupa. Nie odnajduje ich.
    Jak to dokładnie wygląda? Wyświetla komunikat, że nie znalazł i kończy instalację, czy czeka na coś w nieskończoność? Bo jeśli to drugie, to może trzeba po prostu długo poczekać. Jak ja instalowałem drukarkę sieciową na siódemce, to musiałem czekać jakieś 1,5 godziny, zanim w końcu sobie poradził. I tak potem nie chciała drukować, ale to szczegół .
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Uprawnienia umieszczania postów