Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Domyślnie Zestaw młodego fotografa - czyli co kupić aby wyposażyć studio?

Witam wszystkich serdecznie!

Temat nie założyłem po to, by pochwalić się co zrobić by takowe studio założyć tylko po to, byście mogli podzielić się własnym doświadczeniem oraz dali wszelakie wskazówki na ten temat.
    Mój problem polega na wyborze sprzętu studyjnego do kwoty ok 10-12tyś.
    Posiadam D80 z kitem i sigme 70-200/2.8
    mój plan jest taki aby zakupić dodatkowo obiektywy:
    - jasny np. N 50/1.4
    - fisheye
    - zmiennoogniskowy np. N 18-200
    lampy błyskowe (tu chyba przy poniższym punkcie zostanę):
    - SB-900
    - SB-600
    akcesoria studyjne:
    - softboksy
    - statywy
    - strumienice
    - rozpraszacze
    - filtry
    - blendy
    - lampy studyjne
    inne...
    Czekam na wasze propozycje. Mam nadzieję, że pomożecie mi złożyć całkiem fajny zestaw.
    prosiłbym ewentualnie o linki do poszczególnych artykułów lub podania cen (potrzebne do sporządzenia biznesplanu)
    pozdrawiam
    D80 + Nikorr 18-55 VR + Sigma 70-200 2.8

Domyślnie

krotko mowiac, masz aparat z dwoma obiektywami i chcesz dostac dotacje z PUPu, otworzyc mega odkrywcze studio za grosze i nie masz pojecia jak to zrobic? A jeszcze buraki w PUPie [] kazali ci biznes plan napisać i najlepiej poprosiłbyś o podanie Ci na tacy wzoru z wykropkowanym miejscem na nazwe studia? Czy dobrze to rozumiem? Czy odesłanie Cie do kilkunatu/dziesieciu/set podobnych watków będzie nietaktem z mojej strony, czy juz chamstwem? Nie gniewaj sie, ale najpierw poczytaj sobie co juz zostalo napisane, chocby po to, by dowiedziec z czym to sie je, pozniej popytaj co powinienes wybrac, podajac (tak, tak, to Twoja rola) linki do ewentualnych zestawow, jak otrzymasz rady, zdecyduj na co cie stac, a na koncu zastanow sie, czy to przez rok utrzymasz. Nie chce Cie zniechecac, ale zeby to hulalo jak nalezy, to trzeba dość dużo wiedzy, dużo szcześcia, bardzo duzo pracy i cholere pieniedzy.
    Ale ... powodzenia
    t.
    toMash
    boog jest łysy - ma to po mnie
    blog oraz folio

Domyślnie

po pierwsze to nie podałeś nigdzie jakim pomieszczeniem dysponujesz i co zamierzasz z nim zrobić.
    sprzęt który napisałeś... raczej studyjnej zabawy nie da i można go prędzej przyrównać do stanowiska do robienia zdjęć legitymacyjnych i tyle.
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

Piszesz, że "Posiadam D80 z kitem i sigme 70-200/2.8" i od razu niżej chcesz kupić "zmiennoogniskowy np. N 18-200", zastanów się, czy to ma jakikolwiek sens? Do tego dwie lampy - ok, dobry pomysł, jeśli wiesz, co z nimi zrobić, ale skoro chcesz rozpoczynać działalność z jednym jedynym aparatem, mając kit uzupełniony o podobnie "kitowy" superzoom, to nie wróżę powodzenia.
    Żeby nie było zupełnie off-topic: najtańszy początek to Powerlux VE (mocy nigdy za dużo, chyba, że Twoje studio ma 4x5m wielkości), modyfikatory-takie, jakie lubisz używać (jeśli nie wiesz, wynajmij dobrze wyposażone studio na 2-3godz, pobaw się wyposażeniem, sam się przekonasz, co Ci pasuje), tła czarne/szare/białe, chyba, że lokalny gust klientów (i Twoja estetyka) wybiera malowane scenki, wyzwalacz radiowy-naprawdę warto, elektryczne sterowanie teł-także warto.

Domyślnie

Dzięki r_m za radę, a Ty Tomku rzeczywiście chamsko podszedłeś do sprawy (zazdrość?). W odpowiedzi na Twoje "ale" chciałbym Ci powiedzieć, że przestudiowałem sporo wątków dot. fotografii. Niestety nie miałem do czynienia ze sprzętem studyjnym na żywo. Nie wiem co jest lepsze od czego. Nie mówię też, że rokuję sobie przyszłość fotografa na miarę Piotra Sikory. Po prostu chciałem zacząć przygodę z fotografią profesjonalnie, a może mi w tym pomóc właśnie PUP. Jeśli chodzi o kasę to będę miał dodatkowo 2 źródła dochodowe, także firmę utrzymam.
    Wracając do tematu to własne studio będzie miało ok. 6x6m lecz nie będzie wysokiego sufitu ok 3m.
    Co do obiektywów to nie mam zamiaru korzystać z kitowego i tu proszę o radę zakupu. Myślałem o zoomie typu N 14-24/2.8 ale jest deczko zbyt drogi.
    D80 + Nikorr 18-55 VR + Sigma 70-200 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adriano Pinatto Zobacz posta
    Dzięki r_m za radę, a Ty Tomku rzeczywiście chamsko podszedłeś do sprawy (zazdrość?). W odpowiedzi na Twoje "ale" chciałbym Ci powiedzieć, że przestudiowałem sporo wątków dot. fotografii. Niestety nie miałem do czynienia ze sprzętem studyjnym na żywo.
    umarłem po raz pierwszy

Wracając do tematu to własne studio będzie miało ok. 6x6m lecz nie będzie wysokiego sufitu ok 3m.
    Co do obiektywów to nie mam zamiaru korzystać z kitowego i tu proszę o radę zakupu. Myślałem o zoomie typu N 14-24/2.8 ale jest deczko zbyt drogi.
    umarłem po raz drugi

Domyślnie

Poza tym że to studio to będzie klika a nie studio (za mała powierzchnia oraz zbyt nisko) to najlepiej jak wynajmiesz jakieś studio w okolicy, pobawisz się światłem i zdecydujesz co Ci potrzebne.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

1. Fisheye do studia to kiepski pomysł.
    2. Zawsze mi się wydawało, że do studia FF jest lepszy, lepiej pracuje z ładnym portretowym 85mm itp. (Wiem, nie ten budżet)
    3. Pchanie się w lampy reporterskie do niemobilnego studia?
    Na serio coś czytałeś (jakąś książkę o fotografii studyjnej)? Jest taka fajna stara Michael Freeman - Fotografia Studyjna, lecz jest trudno dostępna.
    Jestem leniwy, ale z tym walczę.
    Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.

Domyślnie

Dzięki r_m za radę, a Ty Tomku rzeczywiście chamsko podszedłeś do sprawy (zazdrość?).
    Uwierz na słowo- to Ty źle podchodzisz do sprawy
    Po prostu chciałem zacząć przygodę z fotografią profesjonalnie, a może mi w tym pomóc właśnie PUP.
    PUP wspiera biznes, a nie przygody Nie bez powodu chcą biznesplanu
    Co do obiektywów to nie mam zamiaru korzystać z kitowego i tu proszę o radę zakupu.
    A dlaczego nie masz zamiaru korzystać z kita?
    Myślałem o zoomie typu N 14-24/2.8 ale jest deczko zbyt drogi.
    A myślałeś może, do czego jest ten obiektyw?
    Myślałeś może, że może być deczko szeroki do studio? Do pewnych zastosowań można go oczywiście wykorzystać, ale jako podstawowe szkło do studia?
    A myślałeś może, co chcesz w tym studio fotografować?

Jeśli chcesz rady- to zapisz się na kurs fotografii studyjnej. JAKIKOLWIEK, bo z tego co piszesz, to pojęcia nie masz bladego. Tak oczywiście, piszesz po to, żeby się czegoś dowiedzieć... Ale żeby prowadzić studio "profesjonalne", to trzeba coś już na ten temat wiedzieć...
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    A myślałeś może, do czego jest ten obiektyw?
    Myślałeś może, że może być deczko szeroki do studio?
    W takiej duzej przestrzeni studyjnej moze sie przydac do calych postaci.*

PS ze tez chce wam sie pisac w takich watkach, przeciez w tym dziale byly juz setki (jelsi nie tysiace) porad w podobnych watkach

*

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów