Szukaj
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
No dobrze, to załóżmy że tak jest jak Pan pisze i faktycznie ta czerń/kontrast jest taki jak Pan pokazał. A czy nie jest tak, że kalibracja do zadanych parametrów ucina pewien zakres i przez to mamy gorszą czerń, ale lepsze ( prawidłowe ) odwzorowanie kolorów?
Pytam się, bo nie chcę, żeby zakupiony SX z kalibracją miał gorszą czerń niż mój byle jaki HP/Dell na IPS bez kalibracji z jedynie zjechaną "jasnością" w dół.
Edit.
A może Pan zrobić taki pomiar dla SX:
- zrobić reset ustawień i zmierzyć;
- następnie jasność na 0 i kolejny pomiar;
Bez kalibracji, tylko pomiar.
Ostatnio edytowane przez raptor88 ; 17-02-2010 o 13:28
Wyniki jakie pokazałem dotyczą maksymalnego zakresu dynamiki. Proszę zwrócić uwagę że podany punkt czerni jest minimalny: "Luminance Black - Min, w kolumnie Target". Przy tym monitorze jest możliwe zostawienie czerni tak jak jest i będzie dobrze. Dlatego tyle on kosztuje. Znacznie częściej spotyka się problem kiedy przy minimalnym punkcie czerni monitor siedzi w głębokich krzaczorach i trzeba podnosić. Ciekawostka: Wsparcie techniczne Adobe zaleca w przypadkach ciężko identyfikowalnych cieni kalibrację do punktu czerni aż około 0,5-0,6 nita. Takie ograniczenie rzeczywiście bardzo obetnie znamionową kontrastowość.
Technicznie będzie miał taką samą czerń, ale z racji dwukrotnie lepszego zakresu regulacji jaskrawości rzeczywisty punkt czerni będzie znacznie niższy. Proszę pamiętać o zaleceniu odpowiedniego oświetlenia.
Nie mam teraz SX2462W pod ręką. Swoją drogą ma Pan podany punkt czerni przy 100nitach, przy jaskrawości maksymalnej powiedzmy 250 nitów czerń będzie proporcjonalnie około 2,5 raza wyższa. Wielkich czarów nie ma. Bez kalibracji, tzn przycięcia kanałów RGB dla bieli, kontrast wyjdzie zapewne nieco wyższy niż mówi teoria gdyż wyższy wówczas jest punkt bieli.
BTW, proszę się zastanowić po co miałbym taki pomiar wykonywać? Nie chodzi o to że nie chcę, ale o cel. Wyższa wartość kontrastu, nawet jeśli wyjdzie przypadkowo, ma Pana uspokoić? Nie ważniejsze są walory jakościowe obrazu od nierealnych w normalnym użytkowaniu wyników reżyserowanych pomiarów? To jest wysokiej klasy monitor graficzny. Ścisła światowa czołówka. Jeśli takiego Pan potrzebuje i potrafi go właściwie wykorzystać to wybór jest bardzo dobry.
Druga sprawa, że subiektywne postrzeganie kontrastowości nie zależy od wartości kontrastu a od wykładnika funkcji gamma. Proszę na próbę przestawić w swoim monitorze gammę na 2,4-2,6. Obraz stanie się wyraźnie bardziej "kontrastowy" pomimo pozostawienia w miejscu punktu czerni!
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-02-2010 o 14:12
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
A Panie Tomku, takie jeszcze pytanie. Wiemy już, że w połowie marca ma się pojawić CG303W. A czy są jakieś wieści na temat ewentualnego modelu SX303W? Na stronie Eizo nic o tym nie ma ( strona japońska, bo na naszej to w ogóle nic nie ma ).
Czy można spodziewać się takiego modelu? A może już Pan wie, cenę może zna?![]()
Nic na razie nie wiem. Jeśli ma Pan ochotę można zapytać taką oto nietypową drogą: http://mva.pl/viewforum.php?f=32
Z kilku artykułów na MVA dowiedziałem się, że warto zwrócić uwagę aby monitor miał programowalny LUT. Czy to jednak rozwiąże problem poprawnej kalibracji?
Zastanawiam się czy jeśli nawet kupię taki monitor, pewnie ciężko będzie mi w Łodzi znaleźć czlowieka który poprawnie będzie mógł mi taki monitor skalibrować za jakieś ludzkie pieniądze.
Czy nie lepiej rozejrzeć się za czymś co fabrycznie zostało w miarę dobrze ustawione?
5DII+15mm+24L+35L+851.8+135L+580II
Rozwiązuje w całkowicie problem kalibracji.
Fabrycznie nic nie jest ustawione. Nawet monitory za ciężkie pięciocyfrowe kwoty. Pokutuje pogląd na temat fabrycznej kalibracji niektórych monitorów, ale one nie są skalibrowane tylko zlinearyzowane. Sprzet skalibrować można na kilka sposobów:
1. Zaprosić technika
2. Wypożyczyć czujnik
3. Zamówić monitor już skorygowany
Ad1. Najlepsza metoda, przy odpowiednim poziomie technika dająca 100% gwarancję poprawności. Dodatkową zaletą jest przeszkolenie, następne kalibracje można robić samemu bez wyważania otwartych drzwi.
Ad2. Wymaga sporej wiedzy co się robi.
Ad3. Najmniej dokładna metoda, ale często jedyna możliwa. Prawdopodobieństwo sukcesu jest wprost proporcjonalne do doświadczenia technika który tylko na bazie wywiadu z Panem będzie musiał ustawić sprzęt.
Witam,
Panie Tomaszu na czym polega różnica (jeżeli jest) pomiędzy działaniem DUE w serii SX i CG?
CG jak wiem są indywidualnie mierzone i linearyzowane w fabryce Minoltą. Czy wartości nierównomierności matrycy są także indywidualnie mierzone dla każdej sztuki? Jak ma się sprawa linearyzacji i pomiarów nierównomierności w SX?
CG jest mierzony i korygowany sztuka w sztukę, nierówność w postaci mapy jest wgrywana do układu DUE i na bazie ciągłego monitorowania z czujników monitor utrzymuje jaskrawość i temperaturę. Deklarowany na papierze błąd jest na poziomie dE<3. SX nie jest mierzony, układ DUE sam z czujników na matrycy kombinuje korekcję. Nie ma deklaracji poziomów błędów. Z uwagi na mniejszą dokładność nierównomierność może być większa.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-02-2010 o 16:51
OK, dziękuję za Pańską odpowiedź![]()
Skontaktuj się z nami