Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Akumulator Phottix EN-EL3e D300 - problem

Witam,
    Kilka miesięcy temu kupiłem Akumulator Phottix EN-EL3e 7,4V 1600mAh
    Używałem i ładowałem go może z 5 razy.
    Tydzień temu pojawił się taki problem iż po naładowaniu aparat widział stan baterii sprzed naładowania.
    2 z 4 kresek. Nie przejąłem się tym poszedłem robić kolejne zdjęcia.
    Po kilkunastu zdjęciach pojawiła się jedna kreska. Nie chcąc ryzykować straconych ujęć włożyłem oryginał.
    W domu ponownie naładowałem zamiennik. Ładowanie trwało godzinę może dłużej. Tym razem sprawdziłem w menu:
    Stan naładowania 13% Ilość zdjęć 1420.
    Napięcie 8,24V

Oryginalna bateria wyczerpana do połowy po doładowaniu w aparacie stan 100% ilość zdjęć 0 - czyli OK
    Napięcie oryginału 8,39V

Co za diabeł?
    Co z tym zrobić?

rozładować zamiennik?
    myślałem by podłączyć rezystor np 10W 10Ohm i doprowadzić baterię do rozładowania i ponownie ją naładować - ryzykuję tym, że baterie mogę za bardzo rozładować.
    Takie rozwiązanie działało dla zamienników baterii Sony.

Inna możliwość to próba rozładowania jej w aparacie. W ten weekend ponownie idę robić zdjęcia, ale boje się, ze jak w trakcie imprezy padnie bateria to zazwyczaj w najmniej odpowiednim momencie i stracę ujęcia, a tego nie da się odtworzyć.

Że też mnie podkusiło kupić zamiennik
    Pozdrawiam Krzysiek z Łodzi
    http://www.flickr.com/photos/kzml/sets/

Domyślnie

Sądząc po zmierzonym napięciu to nie wygląda na stan naładowania 13%, raczej walnięty układ odpowiadający za komunikację z body. Jeśli akumulator ma kilka miesięcy to najrozsądniej zareklamować u sprzedawcy.

Domyślnie

Znalazłem paragon oraz opakowanie. Dziś akumulatorek idzie do reklamacji.
    Wczoraj zrobiłem nim przeszło 500 zdjęć z imprezy i akumulatorek się wyładował.
    Co ciekawe aparat cały czas (od 1 do 500 zdjęcia) pokazywał 3%.
    Ładowarka ładowała go około 30 minut.
    Nie ma szans padaczka.

Domyślnie

Znalazłem paragon oraz opakowanie. Dziś akumulatorek idzie do reklamacji.
    Wczoraj zrobiłem nim przeszło 500 zdjęć z imprezy i akumulatorek się wyładował.
    Co ciekawe aparat cały czas (od 1 do 500 zdjęcia) pokazywał 3%.
    Ładowarka ładowała go około 30 minut.
    Nie ma szans padaczka.

Domyślnie

Użytkuję w/w akumulator już ponad rok i w niczym nie ustępuje oryginałowi. W D40x mam również dwa zamienniki i no problem. Zawsze może się trafić walnięta sztuka, po prostu skorzystaj z gwarancji i zamień i po problemie.

Domyślnie

Zostałem bardzo mile zaskoczony, a mianowicie od ręki, bez proszenia otrzymałem nowy egzemplarz.
    Dobrze się składa gdyż w dniu dzisiejszym idę robić zdjęcia.

Domyślnie

Też mogę polecić akumulatory Phottix, niezła cena, dobra jakość. Co prawda nie robiłem, żadnych testów, ale w normalnym użytkowaniu nie zauważyłem różnicy między phottix, a oryginałem.

Domyślnie

Phottix moze i opinie ma niezle, ale mnie najbardziej zdziwilo to ze ma dwie wersje akumulatorow en-el3e. Jedne pasuja do d90 drugie do d200. Phottix do d200 nie dzialal na d90. Troche lipa - no chyba ze w ciagu ostatnich miesiecy cos z tym zrobili.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szopcias Zobacz posta
    Phottix moze i opinie ma niezle, ale mnie najbardziej zdziwilo to ze ma dwie wersje akumulatorow en-el3e. Jedne pasuja do d90 drugie do d200. Phottix do d200 nie dzialal na d90. Troche lipa - no chyba ze w ciagu ostatnich miesiecy cos z tym zrobili.
    Dziwne we wszystkich sklepach aku en-el3e jest wspólny (m.in.) dla d90 i d200...

Domyślnie

Dzwoniłem jakiś czas temu do dystrybutora w tej sprawie. Chciałem nabyć akumulator do d90. Dowiedziałem się właśnie o dwóch wersjach: starszej (niekompatybilna z d90 i d300) oraz nowszej, która działa zarówno z "nowymi" body (90,300) i starszymi (80, 200). Teraz w oficjalnej dystrybucji powinna być tylko "nowsza" wersja, ale warto pytać, żeby nie mieć niemiłej niespodzianki.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów