Close

Strona 314 z 846 PierwszyPierwszy ... 214264304312313314315316324364414814 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 131 do 3 140 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyplomata Zobacz posta
    Czyżbym dostał h-ips zamiast starej s-ips?
    Może to być matryca innej rewizji lub innego producenta. Ciężko powiedzieć.

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Co ma lampka do rzeczy ? Ja wolałbym IPS.
    Z tym się zupełnie nie zgadzam.
    Wszystkie monitory IPS-owe mają dużo wyższy punkt czerni. Praca wieczorna przy lampce powoduje zdemaskowanie wszelkich wad czerni i podświetlenia nawet na monitorach z niskim punktem czerni, nie mówiąc o IPS. Z mojej praktyki wynika że większość ludzi woli równy czarny ekran nawet kosztem pewnych innych wad monitora, niż różowy jeden róg, zielony drugi i do tego świecenie wszystkiego co ciemnie. Monitor IPS-owy to narzędzie i wymaga odpowiedniego podejścia.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Wszystkie monitory IPS-owe mają dużo wyższy punkt czerni.
    Jak mam rozumieć to zdanie ? ... że dowolny model IPS ma zawsze "dużo wyższy punkt czerni" niż dowolny model PVA ?

Proszę jeszcze zdefiniować co to jest dużo wyższy punkt czerni (konkretna wartość/wielokrotność).

Domyślnie

Jak mam rozumieć to zdanie ? ... że dowolny model IPS ma zawsze "dużo wyższy punkt czerni" niż dowolny model PVA ?
    Oczywiście że tak, choć aby być precyzyjnym, trzeba dopuścić pewną względność wynikającą z różnych zakresów regulacji jaskrawości. Wszak punkt czerni ciągnie się proporcjonalnie.

Proszę jeszcze zdefiniować co to jest dużo wyższy punkt czerni (konkretna wartość/wielokrotność).
    Np 7 razy.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Oczywiście że tak, choć aby być precyzyjnym, trzeba dopuścić pewną względność wynikającą z różnych zakresów regulacji jaskrawości. Wszak punkt czerni ciągnie się proporcjonalnie.
    Mówi Pan o kontraście ... kontrast ciągnie się proporcjonalnie (podnosimy jasność lamp ... jaśniejsza staje się czerń i biel a stosunek między nimi jest praktycznie stały).

Punkt czerni (i jasność bieli) ustawiamy za pomocą lamp podświetlających.
    Np 7 razy.
    Zakładając że mierzymy jasność czerni przy identycznej jasności bieli na IPS vs. PVA to 7 krotnej różnicy jasności czerni nie będzie (np. EIZO SX2462 vs. 2461).

Domyślnie

... kontrast ciągnie się proporcjonalnie (podnosimy jasność lamp ... jaśniejsza staje się czerń i biel a stosunek między nimi jest praktycznie stały).
    Punkt czerni (i jasność bieli) ustawiamy za pomocą lamp podświetlających.
    Tak jest, choć sformułowanie "ustawianie" punktu czerni jest nieścisłe. Punkt czerni (konstrukcyjny) wychodzi sam z jaskrawości i wsp. kontrastu, w LCD nie mamy na niego wpływu. Kontrast oraz granice dynamiki są ze sobą nierozerwalnie związane. Pisząc o sprecyzowaniu chodziło mi o to że punkt minimalny czerni (czyli interesujący nas w kontekście wieczora i lampki) będzie inny na monitorach o rożnych zakresach regulacji jaskrawości.

Zakładając że mierzymy jasność czerni przy identycznej jasności bieli na IPS vs. PVA to 7 krotnej różnicy jasności czerni nie będzie (np. EIZO SX2462 vs. 2461).
    Oj wyjdzie. Punkty czerni rzeczonych monitorów przy jaskrawości 80 nitów to 0,3-0,6 do 0,07-0,15. Różnica 2 do 8 razy. Statystycznie niemal zawsze mi wychodziło około 7 razy.

Domyślnie

Oj wyjdzie. Punkty czerni rzeczonych monitorów przy jaskrawości 80 nitów to 0,3-0,6 do 0,07-0,15. Różnica 2 do 8 razy. Statystycznie niemal zawsze mi wychodziło około 7 razy.
    0,3 przy 80 ? ... toż to kontrast ~267:1 - nie możliwe by na EIZO SX2462 było aż tak kiepsko.

Domyślnie

0,3 przy 80 ? ... toż to kontrast ~267:1 - nie możliwe by na EIZO SX2462 było aż tak kiepsko.
    Możliwe. Mierzyłem monitory na tym samym typie wyświetlacza, które schodziły do 180:1. To jest faktycznie bez zapasu, choć dramatu nie ma. Kontrastowość Eizo jest jak najbardziej optymalna. Kluczowa jest w tym przypadku liniowość w najciemniejszym zakresie, gdyż pełny zakres dynamiki jest użyteczny. Proszę takiego samego numeru spróbować na HP czy DELL. Myśli Pan, że dlaczego konstruktorzy blokują regulację punktu bieli na 120 nitach?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-02-2010 o 01:04

Domyślnie

Ja nie wiem jak Pan to mierzy, ale wszędzie gdzie ludzie robią pomiary to wychodzi +/- 800:1 dla IPS. Chodzi mi o taki "normalny" kontrast monitora wyjętego prosto z pudła bez kalibrowania do jakiś nastaw, przez co pewnie jest "ucinane" co nieco.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    Ja nie wiem jak Pan to mierzy, ale wszędzie gdzie ludzie robią pomiary to wychodzi +/- 800:1 dla IPS. Chodzi mi o taki "normalny" kontrast monitora wyjętego prosto z pudła bez kalibrowania do jakiś nastaw, przez co pewnie jest "ucinane" co nieco.
    Prawda jest niestety smutna. Ludzi którzy bawią się w testy najczęściej nie mają zielonego pojęcia o czym piszą. Same testy są też zmanipulowane, bo jak autor źle opisze jakiś produkt, to mu sponsor innego nie wypożyczy do zabawy. Stąd trend w uzyskiwaniu "odpowiednich" wyników. Przyznam Panu że mam wiele propozycji opisywania monitorów dla różnych wydawnictw, ale ze względu na tego typu nieformalne "wymogi" stoi to w sprzeczności z moimi fundamentalnymi zasadami etyki.

Poniżej realne zrzuty z bacICColor Display 4 z pomiarów takiego właśnie monitora, egzemplarz przypadkowy:

PS. Pomiary monitora "prosto z pudła" nie mają najmniejszego uzasadnienia.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-02-2010 o 01:47

grekov
    Gość

Domyślnie

Mam pytanie. Posiadam świeżo skalibrowany monitor(crt), wiem że po kalibracji nie powinno sie grzebac w menu monitora, ale czy mogę przerzucać między fabrycznymi trybami: Picture,Movie,Tekst? Mam wrażenie, że różnią sie ona tylko jasnością. Czy przerzucanie tymi trybami, moze wpłynac nagatywnie na kalibrację?

Strona 314 z 846 PierwszyPierwszy ... 214264304312313314315316324364414814 ... OstatniOstatni