Close

Strona 6 z 41 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 405

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Oczywiście zakładacie, że skoro to puszka dla zawodowców to jego cena (i co istotniejsze - cena optyki) nie ma znaczenia. A ja sądzę, że jednak ma.
    Ale przecież o to chodzi że ma być tani a i szkła nie są drogie (np. 150/2.8 kosztuje niespełna 700$) więc bardziej się opłaci pentaxowi za 3-4 lata odświeżyć korpus i ponownie zarobić a przy tym nie dać możliwość zarobku innej firmie produkującej wymienne plecy. Jeśli średnio co rok lub dwa lata pojawiaja sie nowe, lepsze puszki reporterskie i dobrze się sprzedają to czemu z 645 nie ma być podobnie?

Domyślnie

tani? Z cyfrową ścianką?
    Pentax od kilku lat wypuszcza tego MF, a ty sadzisz, że będzie potrafił zaproponowac nowy model co 3-4 lata? Nikon swoje modele jednocyfrowe wypuszcza w takim tempie. A pentaxa stac na równoległą produkcję 2 modeli małoobrazowych. Nie ma za dużego potencjału. Jak z tego widać nowe body nie będą szybko miały następców. Dlaczego nie dali więc opcji odświeżania sprzetu przez wymianę samej ścianki na nowocześniejszą? Nie wiem.
    To, że nie dopuści innych producentów do tego, by robili do niego ścianki może mu wyjść bokiem. Zreszta na pewno idzie tak zrobić te konstrukcję, by szło tam podczepić tylko swoje ścianki. Do haseli serii H chyba nie idzie podpinac nic innego.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

tani? Z cyfrową ścianką?
    Pentax od kilku lat wypuszcza tego MF, a ty sadzisz, że będzie potrafił zaproponowac nowy model co 3-4 lata? Nikon swoje modele jednocyfrowe wypuszcza w takim tempie. A pentaxa stac na równoległą produkcję 2 modeli małoobrazowych. Nie ma za dużego potencjału. Jak z tego widać nowe body nie będą szybko miały następców. Dlaczego nie dali więc opcji odświeżania sprzetu przez wymianę samej ścianki na nowocześniejszą? Nie wiem.
    To, że nie dopuści innych producentów do tego, by robili do niego ścianki może mu wyjść bokiem. Zreszta na pewno idzie tak zrobić te konstrukcję, by szło tam podczepić tylko swoje ścianki. Do haseli serii H chyba nie idzie podpinac nic innego.
    4 lata to nie mało, puszka jest więc co to będzie za problem wsadzić w tą samą skrzynkę nowszą matrycę jak to zrobili w k20. W ogóle proroków jest pełno i takie gdybanie jest bez sensu. Zbadali rynek, są potrzeby, jest produkt. Dodam że zbadali go na pewno dokładnie w Japonii bo info prasowe głosiło, że nie będzie dostępny na rynku w USA. Japonia to inny świat, czy tego nie bierzesz pod uwagę? Nie sądzisz chyba że hoya utopi w błocie górę pieniędzy? Jak już napisałem ten projekt wniesie wiele w dziale rozwoju pentaxa. Masz żal do pentaxa o to że źle (wg Ciebie) postępuje? Ja się cieszę bo jest wesoło, tak jestem egoistą i g... mnie obchodzi co ktoś tam potrzebuje albo co mu się marzy.

Domyślnie

No i tym się różnimy, bo ja chciałbym mieć jakiś cyfrowy MF (analogowy mam). Puszke małoobrazkową jest w miare łatwo wybrac pod siebie, jest kilku producentów, wiele modeli. Z MF tak dobrze nie ma, produktów jaki by sie chciało mieć jest niewiele, bo nie wszystkie "pasują" (ja np odrzucam migawkę szczelinową i własnie brak odczepianej dupki). Efekt jest taki: mała konkurencyjność i wysokie ceny Hasela.

Z tego co pamiętam ta informacja prasowa była bardzo dziwna, bo podawała jako powód tego, że nie dadzą puchy do USA to, że będzie mała produkcja i aparat będzie ... za drogi ! jak na USA.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wiem, że ma AF, ale ja pisałem o jego prędkości. Skoro krytykuje sie przydatność AFu canona 5D to co pisać o AF-ie aparatów średnioformatowych?
    Hehe, wierz mi, nie jest aż tak wolny Obstawiam, że w cyfrze będzie ten sam układ AF

Domyślnie

Ale AF piatki (centralny punkt) z szybkim szkiełkiem (nie 85L) nie jest wolny. Tylko ludzie narzekają, bo sa szybsze modele (np kilka nikonów ). Dlatego cięzko uważać jakikolwiek MF za reporterski aparat, bo ci co robią na D3 to jak wezmą średnioformatowca w rękę to będą obsługiwac jak manuala , nie jak AF.
    Zreszta na manualu idzie robić reporterkę - weźmy taką leicę. Nawet na mojej RZ nie ma zakazu robienia takich zdjęć, choć sobie tego nie wyobrażam . Ale kiedyś bywało, że robiono czyms takim śluby.

Domyślnie

Ale AF piatki (centralny punkt) z szybkim szkiełkiem (nie 85L) nie jest wolny. Tylko ludzie narzekają, bo sa szybsze modele (np kilka nikonów ). Dlatego cięzko uważać jakikolwiek MF za reporterski aparat, bo ci co robią na D3 to jak wezmą średnioformatowca w rękę to będą obsługiwac jak manuala , nie jak AF.
    Zreszta na manualu idzie robić reporterkę - weźmy taką leicę. Nawet na mojej RZ nie ma zakazu robienia takich zdjęć, choć sobie tego nie wyobrażam . Ale kiedyś bywało, że robiono czyms takim śluby.
    Tylko ten Pentax ze szkiełkiem np. 80-160 w manualu to mordęga jak nie wiem co

Domyślnie

Dlaczego nie dali więc opcji odświeżania sprzetu przez wymianę samej ścianki na nowocześniejszą? Nie wiem.
    Aleś ty uparty.
    Pytam ponownie - a dlaczego w najdroższych FF Nikona i Canona nie ma wymiennej matrycy? Przecież fajniej byłoby za trzy-cztery lata, jak sprzęt się zestarzeje, wymienić tylko matrycę, a nie całą puszkę!
    645D ma kosztować około 6500$, czyli odczuwalnie mniej niż d3x, a mniej więcej tyle co 1DMIV oraz d3s. Skoro więc ludzie kupują d3s i d3x, licząc się z tym, że nie da się w tym sprzęcie wymienić matrycy, dlaczego Pentax ma nie pójść tą samą drogą?

Pentax pewnie ma powody, żeby produkować MF bez odczepianej dupki. Może dzięki temu puszka będzie tańsza, bardziej ergonomiczna, gabarytowo mniejsza, mniej podatna na uszkodzenia w trudniejszych warunkach, łatwiejsza do uszczelnienia (bo będzie uszczelniana, podobnie jak dołączony do niej, nowy standardowy obiektyw z SDM)? Kto wie?

Analogowe 645 były bardzo często stosowane przez fotografów krajobrazu i przyrody, szwędajacych się po bagnach, górach, pustyniach. Myślę że 645D celuje głównie w tę grupę profesjonalnych fotografów. A oni powinni łatwo dostrzec wyższość kompaktowej wielkości sprzętu - który posiada wszystkie atuty aparatów MF - nad wielkościowo porównywalnymi flagowcami FF Nikona i Canona.

I na koniec jeszcze jedna sprawa - 645D za sprawą swojej ceny pozwoli wszystkim tym, którzy chcieli korzystać z MF, a nie było ich stać na Hasselblady, Mamiye itd. kupić aparat spełniający ich rzeczywiste oczekiwania. Bo wszyscy o tym wiemy, że bardzo często studyjni fotografowie inwestowali w FF nie z wyboru, ale z powodu tragicznie wysokich cen sprzętu MF. Lustrzanki FF bardzo często były po prostu kompromisem pomiędzy zasobnością portfela, a potrzebami. OK - nie twierdzę, że taki 645D będzie równie uniwersalny jak d3s, ale dla kogoś, kto zajmuje się studyjną fotografią, 13 klatek na sekundę, czy używalne ISO 25600 będzie kompletnie zbyteczne.
    Czekam więc na 645D, życząc mu wszystkiego najlepszego.
    Podobnie jak nam wszystkim.
    Ostatnio edytowane przez Benek-Piast ; 14-02-2010 o 23:01

Domyślnie

1. Nie popełniaj błędu upodabniania MF do małego obrazka, to zupełnie co innego. Inna filozofia podejścia do fotografii, obsługi itd. Konstrukcje nikona czy canona mają sie do tego nijak. Przy okazji - wiele osób wyrażało pragnienia by w prostym body jak nikon FM były wymienne cyfrowe matryce.

2. Bierz pod uwagę nie tylko cenę body, ale i optyki. I poczekaj az poznasz prawdziwą cenę, a nie to co podają w spekulacjach. Ja te cenę wkładam między bajki, a ty budujesz na tym całą sensowność tej konstrukcji.

3. Wymienna ścianke bym chciał, by sobie czasami podpiąć kasetę z filmem analogowym. To jeden z powodów, nie najistotniejszy, a juz nie do przeskoczenia.

4. piszesz, że dzięki takiej konstrukcji aparat będzie tańszy. Ale argumentu, że będzie taniej wymieniać samą ściankę zamiast całego body juz nie trawisz.

5. używałem wielu aparatów średnioformatowych i LF: Pentacon, kiev, mamiya RB, RZ (mam nadal), 645, Linhof technika, bawiłem się haselem, sprawdzałem Pentaxa 6x7, mamiye press 6x9. Powtarzam - to inna filozofia w podejściu do fotografowania. Podobnie jak inaczej robi sie zdjęcia dalmierzową leiką. Naśladowanie nikona czy canona to nie jest dobry pomysł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Benek-Piast Zobacz posta
    Aleś ty uparty.
    Pytam ponownie - a dlaczego w najdroższych FF Nikona i Canona nie ma wymiennej matrycy? Przecież fajniej byłoby za trzy-cztery lata, jak sprzęt się zestarzeje, wymienić tylko matrycę, a nie całą puszkę!
    Dlatego, że taki aparat byłby większy, cięższy, w systemach z stabilizacją musiałbyś wymieniać i ją, a na sam koniec wprowadzenie uniwersalności skutkowałoby gorszymi osiągami. Aktualnie aparat i matryca tworzą nierozłączną parę, przygotowaną na bardzo mocne obciążenie i szybką transmisję. Zauważ, że te cechy nie są wyznacznikami dla średniaków - ani są szybkie, ani małe, ani też szczególnie zintegrowane w jeden klocek. Tu spodziewasz się, że możesz sobie wymienić pryzmat, ściankę czy coś tam jeszcze.
    Zresztą pewne podejście do tematu wymiennych matryc zrobił jeden z producentów, ale wszyscy potraktowali pomysł jako ciekawostkę, a nie realnie rozsądne dzisiaj rozwiązanie. Za kilka lat okaże się, że któraś część blokuje którąś i cały system zakończy swoje istnienie. To jak z procesorami w komputerze - niby masz podstawkę, niby możesz sobie wymieniać, ale... za dwa trzy lata i tak czeka Cię nowy chip o nowa płyta i najczęściej wtedy wsteczna kompatybilność jest jest bezsensowna, bo nawet jak już dorwiesz komponenty, to nawet te najszybsze do tego co masz, będą gorsze niż budżetowe do aktualne.

645D ma kosztować około 6500$, czyli odczuwalnie mniej niż d3x, a mniej więcej tyle co 1DMIV oraz d3s. Skoro więc ludzie kupują d3s i d3x, licząc się z tym, że nie da się w tym sprzęcie wymienić matrycy, dlaczego Pentax ma nie pójść tą samą drogą?
    Nie dziel skóry na niedźwiedziu.

Nawet jeśli - co to znaczy dla Ciebie? Kupisz za tyle takie body i optykę do niego jeszcze? Co to zmieni dla Ciebie?

Pentax pewnie ma powody, żeby produkować MF bez odczepianej dupki. Może dzięki temu puszka będzie tańsza, bardziej ergonomiczna, gabarytowo mniejsza, mniej podatna na uszkodzenia w trudniejszych warunkach, łatwiejsza do uszczelnienia (bo będzie uszczelniana, podobnie jak dołączony do niej, nowy standardowy obiektyw z SDM)? Kto wie?
    Wyznacznikiem takiego aparatu raczej powinna być odczepialność dupki, ale tylko jeśli będą do wyboru niezłe ścianki - np kolorowa i b&w.
    Uszczelnienia czy praca w trudnych warunkach to najmniej akurat istotne.
    Dalej udzielasz się optymizmem, a nie faktami. Co to pentaks tyle usmiercany nie zrobi Piszesz jak byś conajmniej zaraz poleciał do sklepu po 645. Zrobisz to?

Analogowe 645 były bardzo często stosowane przez fotografów krajobrazu i przyrody, szwędajacych się po bagnach, górach, pustyniach. Myślę że 645D celuje głównie w tę grupę profesjonalnych fotografów. A oni powinni łatwo dostrzec wyższość kompaktowej wielkości sprzętu - który posiada wszystkie atuty aparatów MF - nad wielkościowo porównywalnymi flagowcami FF Nikona i Canona.
    Dawniej rzeczywiście się tacy znaleźliby, ale powodem była o wiele lepsza jakość od 35mm. Dzisiaj ta sytuacja się zmienia, bo jakości jest aż nadto w pełnoklatkowcach. Dodatkowo nie brakuje urządzeń do panoramowania i możesz mieć tą metodą nawet kilka giga pikseli. Przy panoramie bez najmniejszego wysiłku.

I na koniec jeszcze jedna sprawa - 645D za sprawą swojej ceny pozwoli wszystkim tym, którzy chcieli korzystać z MF, a nie było ich stać na Hasselblady, Mamiye itd. kupić aparat spełniający ich rzeczywiste oczekiwania. Bo wszyscy o tym wiemy, że bardzo często studyjni fotografowie inwestowali w FF nie z wyboru, ale z powodu tragicznie wysokich cen sprzętu MF.
    To pewnie, w końcu wszyscy jesteśmy takimi fotografami

Lustrzanki FF bardzo często były po prostu kompromisem pomiędzy zasobnością portfela, a potrzebami. OK - nie twierdzę, że taki 645D będzie równie uniwersalny jak d3s, ale dla kogoś, kto zajmuje się studyjną fotografią, 13 klatek na sekundę, czy używalne ISO 25600 będzie kompletnie zbyteczne.
    Czekam więc na 645D, życząc mu wszystkiego najlepszego.
    Podobnie jak nam wszystkim.
    Właśnie, dobrze by było poczekać na coś konkretnie urodzonego, na konkretną cenę, dostępność i jakieś testy. Może się okazać coś całkiem przeciwnego niż sobie wymarzyłeś. I tak większość nie kupi tego aparatu jakkolwiek by darzyła sympatią pentaksa. To nie jest sprzęt dla wszystkich, nawet dla bardzo ambitnych amatorów których by było stać - po prostu średniak to inne podejście i dzisiaj się musi mocno specjalizować żeby mieć jakąkolwiek szansę w stosunku do 35mm.

BTW: ktoś mógłby zmienić tytuł tego wątku, nieco mylący w kontekście ostatnich newsów

Strona 6 z 41 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów