Close

Strona 5 z 41 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 405

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Juz wtedy nie podobało się to rozwiązanie sporemu gronu fotografów. Ale powiedzmy, że zrobienie 15 zdjęc i wymiana filmu to nie problem. Teraz niestety matryce sie ma w tym body dożywotnio. Wg mnie to bardzo zły pomysł.
    zważając na cenę (plotki niosą że porównywalna z d3x) gdzie upatrujesz tego złego pomysłu? ale jak zawsze, jeszcze go nie ma, nikt z Was go nawet nie dotknie a już jest zły. typowe. co do komentarzy na optyczne.pl i porównanie do d3x, jeśli cena będzie podobna to czemu go nie porównać choćby w studio? ten 645 wcale nie wygląda na taki weeelki. wcale sie nie zdziwię jeśli wagowo 645+szerokie szkło będzie podobnie do d3x + 14-24

Domyślnie

Teraz niestety matryce sie ma w tym body dożywotnio. Wg mnie to bardzo zły pomysł.
    Przepraszam, a w D3x, czy w twoim d700 matrycę się wymienia? Canonowskie marki też mają wymienne ścianki? Ot, myślenie stereotypami.

Domyślnie

o ile w tradycyjnym średnim formacie na błonę wymienna dupka miała jakiś tam sens to w cyfrowej jakoś tego nie chwytam

Domyślnie

Juz wtedy nie podobało się to rozwiązanie sporemu gronu fotografów. Ale powiedzmy, że zrobienie 15 zdjęc i wymiana filmu to nie problem. Teraz niestety matryce sie ma w tym body dożywotnio. Wg mnie to bardzo zły pomysł.
    Jacku, może dlatego, że oni naprawdę zakładali, że to sprzęt do reporterki, chociaż w sumie ilość miejsca z tyłu jest wystarczająca, aby matrycę z wyświetlaczem zrobić jako część w dużym stopniu autonomiczną.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piters1986 Zobacz posta
    o ile w tradycyjnym średnim formacie na błonę wymienna dupka miała jakiś tam sens to w cyfrowej jakoś tego nie chwytam
    A nie chciałbyś za jakiś czas wymienić sobie dupki na dupkę z lepszą matrycą?

zważając na cenę (plotki niosą że porównywalna z d3x) gdzie upatrujesz tego złego pomysłu? ale jak zawsze, jeszcze go nie ma, nikt z Was go nawet nie dotknie a już jest zły.
    Tak jak napisałem wyżej, ogromną zaletą większości aparatów średnioformatowych była modularna budowa. Ma to tym większe znaczenie w przypadku fotografii cyfrowej gdzie matryce szybko się starzeją.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-02-2010 o 00:40
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

zważając na cenę (plotki niosą że porównywalna z d3x) gdzie upatrujesz tego złego pomysłu? ale jak zawsze, jeszcze go nie ma, nikt z Was go nawet nie dotknie a już jest zły.
    Zły pomysł upatruję w braku wymiennej dupki. Nie piszę, że to zły aparat. Na dziś. A za kilka lat? Za ile go odsprzedasz? Nie twój problem, rozumiem.
    .... co do .. porównanie do d3x, jeśli cena będzie podobna to czemu go nie porównać choćby w studio? ten 645 wcale nie wygląda na taki weeelki. wcale sie nie zdziwię jeśli wagowo 645+szerokie szkło będzie podobnie do d3x + 14-24
    W studiu sie raczej nie pracuje na szerokich kątach, ale to nie o to chodzi. Oczywiście że jak najbardziej mozna zestawiac studyjne puszki, takie jak D3x i tego pentaxa czy podobne. Choć na pewno D3x będzie uniwersalniejszy, z wielu powodów (szybkośc, ISO, wybór optyki, teleobiektywy itd itp)

Cytat Zamieszczone przez Benek-Piast Zobacz posta
    Przepraszam, a w D3x, czy w twoim d700 matrycę się wymienia? Canonowskie marki też mają wymienne ścianki? Ot, myślenie stereotypami.
    Jakoś dziwnie stereotypami myslą sobie firmy takie jak hasselblad. No ale oni się nie znają na średnim formacie ....

ma co najmniej taki sam, (nie chodzi o inny film, a o modułową budowę)
    Oczywiście zakładacie, że skoro to puszka dla zawodowców to jego cena (i co istotniejsze - cena optyki) nie ma znaczenia. A ja sądzę, że jednak ma.

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Jacku, może dlatego, że oni naprawdę zakładali, że to sprzęt do reporterki, chociaż w sumie ilość miejsca z tyłu jest wystarczająca, aby matrycę z wyświetlaczem zrobić jako część w dużym stopniu autonomiczną.
    Do reporterki MF ? Z taką prędkością AFa, z taką ilością FPS, z taką dostępnościa teleobiektywów? On może być nieco lepszy w tej dziedzinie od innych MF, ale i tak zostanie w tyle np w stosunku do D3x.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-02-2010 o 00:43
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Do reporterki MF ? Z taką prędkością AFa, z taką ilością FPS, z taką dostępnościa teleobiektywów? On może być nieco lepszy w tej dziedzinie od innych MF, ale i tak zostanie w tyle np w stosunku do D3x.
    Ale 645N jest z AF Może nie jest to mistrzostwo świata, ale robiłem tym koncerty, duże eventy i sporo prasówki na szerokich slajdach dla zagranicznych gazet. Fakt, że trochę dziwnie się tym pracuje, bo moment obrotowy silnika od AF, kręcący obiektywem było wyraźnie czuć z każdym szkłem Czego by jednak o nim nie mówić, to sprzęt był niezawodny i oferował doskonałą jakość. Praca z lampą błyskową 540 FTZ też była bajeczna. Aparat miał prymitywny pomiar światła, ale trzaskanie lampą błyskową na wprost dawało niesamowite rezultaty. Zresztą w przyszłym tygodniu odkurzę staruszka i wrzucę Realę 120 (kilka rolek tego i PRO400H się ostało ).

Domyślnie

Chyba się nie rozumiemy. Chodzi mi o to, że ceny cyfrowych "dupek" są na poziomie domniemanej ceny tego pentaxa więc czy zmienisz matrycę czy cały korpus jakie to ma znaczenie? Po drugie. Ciągle większość myśli kategoriami "tak robią najlepsi więc tak jest si". Wcale tak być nie musi. To samo z narzekaniem że pentax nie ma tzw FF. Inni mają to pentax też powinien a w ogóle to zbankrutują bo nie robią tego co canon, nikon i sony. Bardzo dobrze że nie robią bo było by nudno a tak jest wybór. Chcesz FF kup 5d, d700, a900/850. Chcesz szybki niskoszumiący sprzęt masz d300, 7d. Chcesz wielki korpus masz wybór. Chcesz małe zaawansowane body i małe stałki na wycieczkę to masz k-7 i limitedy. Chcesz solidny sprzęt na każdą pogodę masz e-3 i zuiko. Chcesz sprzęt do studia masz wybór niemały. Pentax daje inną drogę i bardzo dobrze. Nie tylko profesjonaliści będą zainteresowani tym pentaxem bo jest spore grono ludzi posiadających 645 pentaxa. Zatem jeśli cena okaże się w miarę niska jak na MF to nie widzę żadnych przeszkód w niewymiennej matrycy. Zresztą pierwotnie miała być wymienna kto wie czy nie będzie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Ale 645N jest z AF Może nie jest to mistrzostwo świata,.
    Wiem, że ma AF, ale ja pisałem o jego prędkości. Skoro krytykuje sie przydatność AFu canona 5D to co pisać o AF-ie aparatów średnioformatowych?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Przecież nikt nie będzie tego kupował do żwawej reporterki ludzie opanujcie sie trochę. Na pewno taki projekt dużo wniesie w rózwój puszek pentaxa i to też nie jest bez znaczenia. Jak pamiętam w wywiadzie przedstawiciela firmy hoya padło stwierdzenie że "najpierw 645" a później rozważą fulfrejma. Plotki niosą że mają sie pojawić dwie nowe stałki *DFA20/2 i *DFA28/2 więc możliwe że w planach jest efef. Patrząc z perspektywy czasu to taki mały gracz jak pentax gna do przodu i goni największych.

Strona 5 z 41 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów