Szukaj
A jednak będzie? Ned Bunnell o Pentaxie 645D
Hoya doda ci skrzyydeeł...Sześć miesięcy (temu? ) postanowiliśmy ponownie rozważyć kwestię projektu średnioformatówki 645D. Odstąpiliśmy od niego, gdy Pentax został przejęty przez Hoyę - i tak, jak podaliśmy do wiadomości publicznej w Japonii, skupialiśmy się raczej na 'wypuszczaniu' nowych modeli na rynek, czyli K-7 i K-x. Z biznesowego punktu widzenia sprawa ustabilizowania strategii firmy ukierunkowanej na wykorzystywanie matryc APS-C była dla nas o wiele ważniejsza. Skutkiem takiej działalności sektor małego formatu aparatów Pentaxa został uzupełniony, a następnym krokiem jest właśnie 645D, którego premiera nastąpi w roku 2010.![]()
Ostatnio edytowane przez woytec60 ; 06-10-2009 o 16:36
pozdrawiam, Wojtek
Myślałem że Pentax to taki ostatni samuraj i jeszcze pokaże klasę - tak jak za czasów świetności. Pożegnajmy go raz a dobrze. O nieboszczykach się nie rozmawia.
instagram.com/darkroomnightlife
A 645D wyjdzie na wiosnę i wtedy wszyscy bardzo się zdziwią, że można zrobić świetny jakościowo, poręczny i niedrogi MF.
Ale po chwili wszyscy się otrząsną, poprawią koszule i znowu zacznie się kolejny odcinek serialu pt. "Rychła jest śmierć Pentaxa"...
Nudne się to robi.
Ostatnio edytowane przez Benek-Piast ; 06-10-2009 o 21:42
http://www.optyczne.pl/2669-nowo%C5%...C_w_marcu.html podobno.
Oni go zrobili bez wymiennej ścianki ???![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
No wziąwszy pod uwagę, jak był skonstruowany jego analogowy poprzednik, to całkiem logiczne. 645N nie miał kasetek z szyberkiem, tylko wkłady, na które zakładało się film. W związku z tym wymiana filmu kolor/BW podczas pracy była w zasadzie niemożliwa (oczywiście wykluczam sytuację zwinięcia jednego i założenia drugiego). Jak tak patrzę na niego z frontu, to tylko mały face-lifting widzę. Powiększyli jedynie górny wyświetlacz LCDNo i wychodzi na to, że ci, którzy zatrzymali sobie 645N, a przynajmniej świetną optykę, będą teraz szczęśliwi
![]()
Najlepsze są komentarza na optycznych do tego newsa(część to wkręty, ale część to chyba na poważnie głupoty wypisuje).
Dziwnie wygląda też porównywanie przez niektóre osoby tam, tego 645D do D3x.... Zawsze mi się wydawało, że średni format ma ciut inne zastosowanie niż taka pucha jaką jest D3x.. Ale może się nie znam i muszę "doczytać"...
chyba nie myślisz, że 99% osób piszących w komentarzach wie, o czym pisze?![]()
Naucz się czytać
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami