Close

Strona 305 z 846 PierwszyPierwszy ... 205255295303304305306307315355405805 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 041 do 3 050 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazca Zobacz posta
    Wynikająca z wielkości pixela dyskwalifikującego niestety ten model.
    Dlatego w serii S jest wybór: (...) Dla mnie wielkość plamki w S2433W zdyskwalifikowała go.
    "Dla Pana" zapewne tak, ale z mojej praktyki wynika, że jest b.duża grupa użytkowników, powiedziałbym nawet że przeważająca, dla której wielkość plamki jest optymalna. Jest też grupa o liczebności podobnej do Pańskiej ale o odwróconych o 180 st preferencjach, tzn plamka jest dużo za mała. Wymagania wszystkich pogodziłby monitor o ultramałej plamce, powiedzmy 10 krotnie mniejszej niż obecne standardy i możliwości komfortowego skalowania interfejsu systemu i programów. Niestety taki, mam nadzieję na razie, nie istnieje.

Rozumiem argument z transportem - aczkolwiek zdarzenie do którego się odnosiłem było wyraźnie opisane i jasno z opisu wynikało, że nikt u Pana nie oglądał tego monitora, a miał być selekcjonowany.
    Pamiętam w przeciągu ostatnich 2 lat 3 takie przypadki na około 300-400 monitorów. Przy czym jeden z tych przypadków dotyczył zakupu natychmiastowego, tzn monitor został zamówiony i 2 godz później już był na ciężarówce spedytora. Nie było umowy ani możliwości sprawdzenia, tylko umowa z odbiorcą i gwarancja że jeśli coś*byłoby nie tak, wymiana na mój koszt. Z niewiadomych mi powodów ów ktoś obsmarował mnie publicznie za to. Co do pozostałych niestety wpadki się zdarzają. Nie przewidziałem wszystkiego. Od tej pory monitory selekcjonowane przechodzą wyłącznie przez moje ręce przy etapie końcowej kontroli jakości i pomiarów. Skoro mam za nie świecić oczami to ja je muszę oglądać. Mam przez to wyższe koszty, znacznie krótszą dobę, ale na nikogo nie mogę zwalić winy i mam pewność co do każdej sztuki.

A właśnie, jak to jest z tymi martwymi pixelami w EIZO.
    W gwarancji Alstora jest napisane, że gwarancja na martwe pixele jest jednoznaczna z jakąś tam normą - która zapewne dopuszcza jakąś ilość bad pixeli.
    Normalnie światowa gwarancja Eizo jest zbieżna z ISO13406-2: http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=54 Polska gwarancja rozszerza możliwość reklamacji przy jednym na środku ekranu. Monitory selekcjonowane mają gwarancje braku całkowitego przez pierwszy okres pracy ok 2 tygodnie. W tym okresie ujawni się praktycznie wszystko co mogłoby. Później obowiązuje gwarancja fabryczna. Słyszałem o przypadku ujawnienia się piksela po miesiącu lub dłużej, ale bez wsparcia producenta nie jestem w stanie nic zrobić. Nie jestem w stanie pokryć kosztów wymiany takich monitorów. Swoja droga jak ktoś coś takiego trafi na Eizo to może grać w Lotto.

To chyba mamy drobne nieścisłości.
    Wiele razy dobitnie Pan pisze, że seria S to jest seria uniwersalna w zasadzie domowa, bardzo amatorska, a teraz nagle "niewiele różni się od zawodowych".
    To jest dobra seria amatorska-uniwersalna. Na tyle dobra, że komfortowa w przedmiotowym użytkowaniu i nadająca się do wielu różnorakich zastosowań, w tym takich do których nie jest projektowana. Nie można jednak obligatoryjnie wymagać od nich walorów monitorów zawodowych bo one jednak się różnią. Szczyt możliwości S jest na "dzień dobry" w CG.

W teorii wynikającej z technologii, dla fachowca może i tak.
    W praktyce dla użytkownika ta teoria ma dużo mniejsze znaczenie niż wielkość pixela będąca RZECZYWISTYM wrażeniem ostrości lub jej braku.
    Dlatego tym ważniejszy jest etap doboru. Fachowiec doradzający powinien przewidzieć takie sprawy i postarać się je uprzedzić, a w tym przypadku najwidoczniej coś zawiodło. Nie można oczywiście zwalać winy tylko na sprzedawcę, czasem dokłada się nadmierny optymizm nabywcy i masa innych czynników.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-02-2010 o 14:12
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Zastanawiałem sie nad HP właśnie na IPS, tanie(ok 2tys) a chwalony. Pomyślałem jednak, że Ezio da mi więcej swobody i lepsze odwzorowanie koloru(i brak różnic na odbitkach i tym co widzę na monitorze.
    Czyżbym jednak teraz się mylił?
    W czym tak naprawdę Eizo na PVA góruje nad dobrym IPSem?
    Nie wiem który model HP masz na myśli ( 2475W? ). Jeżeli ten, to raczej nie polecałbym go, chyba że tylko do zabawy w domu. Miałem ten monitor jakiś czas, ma przebicie dopalacza ( invert ghosting ), lekki zafarb, o liniowości pisał już Pan Tomek w poście wyżej. Ogólnie monitor na dobrej matrycy, ale nic więcej. Do rozrywki owszem, do pracy absolutnie nie.

Cytat Zamieszczone przez Lesiu83 Zobacz posta
    Posiadam ten monitor i u mnie takie szopki nie występują bądź ich nie widzę :] Włączałem po ciemku cały czarny ekran i nawet na rogach nie widac różnicy no chyba , że mam wadę wzroku :] Jak dla mnie warto kupic ten monitor , jedyne zastrzeżenie to (nieostra , nie wiem jak to nazwac czcionka).
    Możesz podać link do postu gdzie to opisywałeś?

Wydaje mi się, że co do nieostrości czcionki na PVA to chodzi prawdopodobnie o kształt budowy piksela. Są osoby, którym to przeszkadza i mogą mieć problem ze "złapaniem" ostrości czytanego tekstu. Sam miałem podobny problem przy S2231W, na białym tle mogłem czytać godzinami, na szarym, fioletowym moje oczy męczyły się bardzo szybko, tekst też wydawał mi się nieostry. Uprzedzając kwestie, nie, nie była to kwestia zbyt jasnego/ciemnego obrazu lub złych warunków w pomieszczeniu.

Więcej info:
    - S2231W;
    - PVA;
    - HD 2441W;

Myślę, że tyle wystarczy, żeby nakreślić tą kwestię. Polecam zapoznać się z tym, bo żadna recenzja, tego nie uwzględnia, a ja dopiero po kupieniu "doszedłem" o co biega z tym moim problemem.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Dziękuję za robienie reklamy. Każdy monitor "robiony" przeze mnie ma wykonane pomiary i dołączone wyniki które można zweryfikować. A nawet bez czujnika jest to możliwe po wydruku wzorcowym. Pomijam już fakt, że sprawdzane monitory maja gwarancję na wady pikseli których nie udało się sprowokować w serwisie i są na to procedury. Wymieniam takie średnio dwa razy do roku. Kurierzy nie obchodzą się z paczkami zbyt delikatnie, w wyniku wstrząsów może coś "wyjść".
    Kolega @nazca chyba pomylił kwestię, bo do samej selekcji chyba nie dołącza Pan żadnych papierów, tak? Dopiero jak jest selekcja + kalibracja to wtedy jest odpowiednia dokumentacja. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Tak jak pisałem, będę na dniach zamawiał to życie zweryfikuje wszystkie teorie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    Kolega @nazca chyba pomylił kwestię, bo do samej selekcji chyba nie dołącza Pan żadnych papierów, tak? Dopiero jak jest selekcja + kalibracja to wtedy jest odpowiednia dokumentacja. Przynajmniej tak mi się wydaje.
    Jeśli ktoś prosi o sprawdzenie, monitor jest włączany, pracuje lub siedzi w podgrzewanej izolowanej szafce lub zamkniętym worku, sprawdzany ekran, pakowany i jedzie.

Jeśli monitor ma zamówiona płatną selekcję i kalibrację, najpierw jest wygrzewany ekran podobnie jak przy selekcji, ale minimum 100h, potem sprawdzany, mierzony, regulowany na miejscu u odbiorcy lub u mnie na bazie wywiadu co do warunków docelowych. Do tego oczywiście zrzuty z nastaw gdyby ktoś wsadził ręce w menu, wyniki kalibracji, plik i wydruk wzorcowy z Epsona Pro, dzięki któremu można zweryfikować poprawność całej roboty.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Intryguje mnie ta sprawa nieostrości S2433W. Czyli rozumiem, że kwestia sygnału analogowego, słabej karty grafiki, uszkodzonego kabla, silnego pola magnetycznego oddziałującego na kabel czy jakikolwiek inny czynnik został wykluczony? Też mnie zastanawia, że informacja o problemie z ostrością pochodzi wyłącznie od jednej osoby stąd pytanie czy wykluczony został czynnik ludzki.

Do tej pory miałem do czynienia z ips więc widzę, że jednak będę musiał się do Alstora wybrać co nie jest takie proste z powodu dystansu. Być może warto jednak zakupić w tej sytuacji SX? Choć różnica cenowa jest spora.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyplomata Zobacz posta
    Intryguje mnie ta sprawa nieostrości S2433W. (...) Też mnie zastanawia, że informacja o problemie z ostrością pochodzi wyłącznie od jednej osoby stąd pytanie czy wykluczony został czynnik ludzki.
    Jest to połączenie dużej plamki z punktu widzenia tego konkretnego użytkownika połączony ze słabej jakości sygnałem w torze analogowym.

SX kupuje się aby uzyskać lepszą liniowość niż w serii S i stabilizację ekranu.

Domyślnie

SX kupuje się aby uzyskać lepszą liniowość niż w serii S i stabilizację ekranu.
    Między S a SX jest jeszcze różnica zastosowanego panelu, która też w pewien sposób determinuje przeznaczenie takiego monitora.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyplomata Zobacz posta
    Intryguje mnie ta sprawa nieostrości S2433W. Czyli rozumiem, że kwestia sygnału analogowego, słabej karty grafiki, uszkodzonego kabla, silnego pola magnetycznego oddziałującego na kabel czy jakikolwiek inny czynnik został wykluczony? Też mnie zastanawia, że informacja o problemie z ostrością pochodzi wyłącznie od jednej osoby stąd pytanie czy wykluczony został czynnik ludzki.
    Może inaczej powinno się do tematu podchodzić.
    To nie jest tak, że EIZO S2433W jest nieostry.
    Wszystkie 24" z rozdzielczością 1920x1200 mają taką cechę, bo wynika ona z wielkości plamki.
    Jeśli dla kogoś [np. dla mnie] taka plamka będzie za duża - obraz może wydawać się nieostry.
    Dla innego będzie ok.
    Najlepiej samemu sprawdzić organoleptycznie.

Chciałem kupić S2433W, poszedłem do Cortlandu, popatrzyłem na CG241W [ta sama przekątna i rozdzielczość] i stwierdziłem, że to nie dla mnie - właśnie ze względu na "nieostrość".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    Między S a SX jest jeszcze różnica zastosowanego panelu, która też w pewien sposób determinuje przeznaczenie takiego monitora.
    Nie ma reguły. W SX2461W panel jest identyczny jak w CG241W, w SX2462W jak w CG243W, w SX3031W jak w CG301W. SX2761W nie ma odpowiednika w innych seriach. W SX2262W wyjątek, panel jest nie z CG a z S2243W ale muszę to potwierdzić bo pewności nie mam. Różnica jest zawsze w zastosowanej "elektronice" i/lub możliwościach regulacyjnych.

Wszystkie 24" z rozdzielczością 1920x1200 mają taką cechę, bo wynika ona z wielkości plamki.
    U kol. Lesiu83 chodzi dodatkowo na analogu. Na elektrodzie są zdjęcia, ewidentnie nieostry tekst wynika z kiepskiej karty graficznej. Konkretnie filtrów pasmowych na wyjściu toru video.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-02-2010 o 21:42

Domyślnie

W SX2262W wyjątek, panel jest nie z CG a z S2243W ale muszę to potwierdzić bo pewności nie mam. Różnica jest zawsze w zastosowanej "elektronice" i/lub możliwościach regulacyjnych.
    W sumie sugeruje to nawet cena.
    Taki SX2462W jest droższy sporo od S2433W, a SX2262W już nie tak wiele droższy od S2243W.

Domyślnie

W sumie sugeruje to nawet cena.
    Taki SX2462W jest droższy sporo od S2433W, a SX2262W już nie tak wiele droższy od S2243W.
    Właściwie to należy patrzeć na cenę SX2462W w kontekście "pełnej wersji" czyli CG243W. SX2262W i CG222W podobnie, tylko myląca jest różna rozdzielczość.

Strona 305 z 846 PierwszyPierwszy ... 205255295303304305306307315355405805 ... OstatniOstatni