"Dla Pana" zapewne tak, ale z mojej praktyki wynika, że jest b.duża grupa użytkowników, powiedziałbym nawet że przeważająca, dla której wielkość plamki jest optymalna. Jest też grupa o liczebności podobnej do Pańskiej ale o odwróconych o 180 st preferencjach, tzn plamka jest dużo za mała. Wymagania wszystkich pogodziłby monitor o ultramałej plamce, powiedzmy 10 krotnie mniejszej niż obecne standardy i możliwości komfortowego skalowania interfejsu systemu i programów. Niestety taki, mam nadzieję na razie, nie istnieje.
Pamiętam w przeciągu ostatnich 2 lat 3 takie przypadki na około 300-400 monitorów. Przy czym jeden z tych przypadków dotyczył zakupu natychmiastowego, tzn monitor został zamówiony i 2 godz później już był na ciężarówce spedytora. Nie było umowy ani możliwości sprawdzenia, tylko umowa z odbiorcą i gwarancja że jeśli coś*byłoby nie tak, wymiana na mój koszt. Z niewiadomych mi powodów ów ktoś obsmarował mnie publicznie za to. Co do pozostałych niestety wpadki się zdarzają. Nie przewidziałem wszystkiego. Od tej pory monitory selekcjonowane przechodzą wyłącznie przez moje ręce przy etapie końcowej kontroli jakości i pomiarów. Skoro mam za nie świecić oczami to ja je muszę oglądać. Mam przez to wyższe koszty, znacznie krótszą dobę, ale na nikogo nie mogę zwalić winy i mam pewność co do każdej sztuki.
Normalnie światowa gwarancja Eizo jest zbieżna z ISO13406-2: http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=54 Polska gwarancja rozszerza możliwość reklamacji przy jednym na środku ekranu. Monitory selekcjonowane mają gwarancje braku całkowitego przez pierwszy okres pracy ok 2 tygodnie. W tym okresie ujawni się praktycznie wszystko co mogłoby. Później obowiązuje gwarancja fabryczna. Słyszałem o przypadku ujawnienia się piksela po miesiącu lub dłużej, ale bez wsparcia producenta nie jestem w stanie nic zrobić. Nie jestem w stanie pokryć kosztów wymiany takich monitorów. Swoja droga jak ktoś coś takiego trafi na Eizo to może grać w Lotto.
To jest dobra seria amatorska-uniwersalna. Na tyle dobra, że komfortowa w przedmiotowym użytkowaniu i nadająca się do wielu różnorakich zastosowań, w tym takich do których nie jest projektowana. Nie można jednak obligatoryjnie wymagać od nich walorów monitorów zawodowych bo one jednak się różnią. Szczyt możliwości S jest na "dzień dobry" w CG.
Dlatego tym ważniejszy jest etap doboru. Fachowiec doradzający powinien przewidzieć takie sprawy i postarać się je uprzedzić, a w tym przypadku najwidoczniej coś zawiodło. Nie można oczywiście zwalać winy tylko na sprzedawcę, czasem dokłada się nadmierny optymizm nabywcy i masa innych czynników.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami