Close

Strona 304 z 846 PierwszyPierwszy ... 204254294302303304305306314354404804 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 031 do 3 040 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazca Zobacz posta
    Teraz pytanie na ile DUE jest panaceum na tę przypadłość.
    Ciężko jest mi sobie wyobrazić, że DUE redukuje nierównomierność do zera
    Oczywiście że nie redukuje do zera. Producent deklaruje maksymalną nierówność dE < 3.

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    u mnie wygląda to w ten sposób, że widzę zdjęcie i ma ono zielonkawą dominantę po lewej stronie, chcę go skompensować, ale się powstrzymuję, bo wiem, że taka dominanta nie występuje na zdj, tylko jest wyświetlana przez monitor-więc to nie jest wada, którą nie należy sie przejmować bo wyraźnie przeszkadza w pracy
    Ciężko cokolwiek powiedzieć bo nie widzimy tej wady. Najlepiej gdyby skonsultował to Pan z serwisem. Polecam porozmawiać z Tomaszem Obłuskim. Tel do Alstora znajdzie Pan na firmowych stronach.

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    niestety to tylko mżonki, jak takie kryteria przyjmuje firma, która ma ambicje być czymś więcej niż tylko "kundelkiem"
    Zdecydowanie Pan się zagalopował. Eizo jest jednym z liderów tego segmentu i jest bardzo niewiele firm mających w ofercie konkurencyjny jakościowo sprzęt. Jak napisałem, nie widząc, nie sposób zawyrokować jaka jest przyczyna. Możliwa jest zarówno wada jak i właściwość monitora, która dyskwalifikuje ten akurat model/egzemplarz w Pana zastosowaniu. Proszę też pamiętać że ma Pan przedstawiciela najtańszej serii domowo-uniwersalnej. Od Nikona Coolpix nie może Pan wymagać jakości D3 kosztującego o jedno zero więcej, prawda? Być może oczekuje Pan od niego zbyt wiele. Może Pana próg wymagań leży znacznie wyżej i nie można go satysfakcjonująco spełnić tą klasą monitorów. Możliwe jest też również że widzi Pan niedoskonałości charakterystyki kątowej. Zdarza się że ludzie prawooczni widzą obraz na LCD z lewej zielony z prawej różowy a lewooczni odwrotnie. Proszę to sprawdzić siadając na wprost przed felernym obszarem. Powyższy efekt może być powodowany lub potęgowany przez otoczenie z przeważającym kolorem przeciwstawnym, np ściany w kolorach ciepłych pomaranczów, czerwieni.

PS. Kryteria które Pan podał pochodzą wprost z normy ISO13406-2, którą stosują wszystkie firmy produkujące monitory. Różnią się między sobą tolerancją, tak jak P Marcin wspomniał.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-02-2010 o 23:16
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ciężko cokolwiek powiedzieć bo nie widzimy tej wady. Najlepiej gdyby skonsultował to Pan z serwisem. Polecam porozmawiać z Tomaszem Obłuskim. Tel do Alstora znajdzie Pan na firmowych stronach.
    może spróbuje, ale przewidywany efekt będzie taki, że zaproponuje mi wysłanie monitora do ekspertyzy z zaznaczeniem, że jak wg.nich będzie wszystko zgodnie z normą, to mi każą zapłacić koszty przesyłki i ekspertyzy (ok.150zl)

Zdecydowanie Pan się zagalopował. Eizo jest jednym z liderów tego segmentu i jest bardzo niewiele firm mających w ofercie konkurencyjny jakościowo sprzęt. Jak napisałem, nie widząc, nie sposób zawyrokować jaka jest przyczyna. Możliwa jest zarówno wada jak i właściwość monitora, która dyskwalifikuje ten akurat model/egzemplarz w Pana zastosowaniu. Proszę też pamiętać że ma Pan przedstawiciela najtańszej serii domowo-uniwersalnej. Od Nikona Coolpix nie może Pan wymagać jakości D3 kosztującego o jedno zero więcej, prawda? Być może oczekuje Pan od niego zbyt wiele. Może Pana próg wymagań leży znacznie wyżej i nie można go satysfakcjonująco spełnić tą klasą monitorów. Możliwe jest też również że widzi Pan niedoskonałości charakterystyki kątowej. Zdarza się że ludzie prawooczni widzą obraz na LCD z lewej zielony z prawej różowy a lewooczni odwrotnie. Proszę to sprawdzić siadając na wprost przed felernym obszarem. Powyższy efekt może być powodowany lub potęgowany przez otoczenie z przeważającym kolorem przeciwstawnym, np ściany w kolorach ciepłych pomaranczów, czerwieni.

PS. Kryteria które Pan podał pochodzą wprost z normy ISO13406-2, którą stosują wszystkie firmy produkujące monitory. Różnią się między sobą tolerancją, tak jak P Marcin wspomniał.
    lider, liderem - jakoś tego nie widzę, mam w domu dwa laptopy i obraz na nich jest bardziej równomiernie podświetlony
    mówi Pan o serii domowo-uniwersalnej - zgadza się i coraz częściej dochodze do wniosku, że nie ma rozwiązań pośrednich, są albo tanie LCD za kilka stówek, albo profi od 5 tysięcy w górę, pośrodku- szkoda kasy
    powyższą wadę, widze nie tylko ja i występuje zarówno w ciemności, jak i po zaswieceniu światła

Domyślnie

Ja zamierzam kupić FlexScan S2433W.
    Mam nadzieję, że nie będę miał takich zastrzeżeń...
    5DII+15mm+24L+35L+851.8+135L+580II

Domyślnie

No ja jak będę zamawiał, to u Pana Tomka, selekcja z kalibracją. Ciekawe co wybiorą, oczywiście podzielę się opinią na forum.
    Obu nie dali "ciała".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyplomata Zobacz posta
    Właśnie o to mi chodziło. Ogólnie czytając o szerokogamutowcach zrozumiałem to tak, że taki monitor to w zasadzie sporawy problem stąd trochę mnie to ruszyło gdyż jestem ukierunkowany na S2433w i nie widzę za bardzo alternatywy, choć przyzwyczajony jestem do ips. Zapewne wcześniej czy później uda mi się to "skalibrować" ale mieszkam na podkarpaciu tutaj mam mniejsze możliwości dorwać kogoś z kalibratorem, a zwłaszcza ze spektrofotometrem. Panorama o tych proporcjach była by super sprawą głównie ze względu na narzędzia nie włażące na obszar roboczy, do tej pory gniotłem się na standardowym monitorze na ips.
    Zastanawiałem sie nad HP właśnie na IPS, tanie(ok 2tys) a chwalony. Pomyślałem jednak, że Ezio da mi więcej swobody i lepsze odwzorowanie koloru(i brak różnic na odbitkach i tym co widzę na monitorze.
    Czyżbym jednak teraz się mylił?
    W czym tak naprawdę Eizo na PVA góruje nad dobrym IPSem?
    5DII+15mm+24L+35L+851.8+135L+580II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    No ja jak będę zamawiał, to u Pana Tomka, selekcja z kalibracją. Ciekawe co wybiorą, oczywiście podzielę się opinią na forum.
    Obu nie dali "ciała".
    Jeśli cechą danego modelu [bez DUE] jest większa tolerancja nierównomierności, to nic tutaj nie pomoże selekcja&kalibracja. Lepiej dopłacić do takiego z DUE.
    Pomijam już fakt, że ktoś u Pana Tomka kupił selekcjonowany z martym pixelem, który wcale nawet otwarty nie był... Ale każdy wydaje swoje pieniądze na co uważa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Ja zamierzam kupić FlexScan S2433W.
    Mam nadzieję, że nie będę miał takich zastrzeżeń...
    Posiadam ten monitor i u mnie takie szopki nie występują bądź ich nie widzę :] Włączałem po ciemku cały czarny ekran i nawet na rogach nie widac różnicy no chyba , że mam wadę wzroku :] Jak dla mnie warto kupic ten monitor , jedyne zastrzeżenie to (nieostra , nie wiem jak to nazwac czcionka).
    Fx

Domyślnie

Ja zamierzam kupić FlexScan S2433W. Mam nadzieję, że nie będę miał takich zastrzeżeń...
    S2433W to najlepiej rozświetlony monitor z tej serii. Porównać go można tylko do stabilizowanych elektronicznie.

Zastanawiałem sie nad HP właśnie na IPS, tanie(ok 2tys) a chwalony. Pomyślałem jednak, że Ezio da mi więcej swobody i lepsze odwzorowanie koloru(i brak różnic na odbitkach i tym co widzę na monitorze.
    Czyżbym jednak teraz się mylił? W czym tak naprawdę Eizo na PVA góruje nad dobrym IPSem?
    Mierzyłem kilka egzemplarzy HP w tym IPS-owych. Problemem w tych monitorach jest kiepska linearyzacja fabryczna i mała regulacja. Jest to świetna alternatywa dla budżetowych Samsungów i spółki, ale do monitorów średniej klasy za wysokie progi.

To nie jest tak że Eizo góruje nad dobrym IPS-em. Tym bardziej że korporacyjne HP/DELL/NEC serii poza 90 to nie są "dobre" IPS-y. Średnia półka Eizo z PVA ma wsadzone do środka (dosłownie) 10 kilo elektroniki która z amatorskiego wyświetlacza robi monitor który niewiele różni się od zawodowych. IPS-owe Eizo to jest już High-End.

Cytat Zamieszczone przez nazca Zobacz posta
    Jeśli cechą danego modelu [bez DUE] jest większa tolerancja nierównomierności, to nic tutaj nie pomoże selekcja&kalibracja. Lepiej dopłacić do takiego z DUE.
    Pomijam już fakt, że ktoś u Pana Tomka kupił selekcjonowany z martym pixelem, który wcale nawet otwarty nie był... Ale każdy wydaje swoje pieniądze na co uważa.
    Dziękuję za robienie reklamy. Każdy monitor "robiony" przeze mnie ma wykonane pomiary i dołączone wyniki które można zweryfikować. A nawet bez czujnika jest to możliwe po wydruku wzorcowym. Pomijam już fakt, że sprawdzane monitory maja gwarancję na wady pikseli których nie udało się sprowokować w serwisie i są na to procedury. Wymieniam takie średnio dwa razy do roku. Kurierzy nie obchodzą się z paczkami zbyt delikatnie, w wyniku wstrząsów może coś "wyjść".

Cytat Zamieszczone przez Lesiu83 Zobacz posta
    Posiadam ten monitor i u mnie takie szopki nie występują bądź ich nie widzę :] Włączałem po ciemku cały czarny ekran i nawet na rogach nie widac różnicy no chyba , że mam wadę wzroku :] Jak dla mnie warto kupic ten monitor , jedyne zastrzeżenie to (nieostra , nie wiem jak to nazwac czcionka).
    Pańską "nieostrość" już omawialiśmy. Każdy monitor LCD, z zasady działania, jest IDEALNIE ostry.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesiu83 Zobacz posta
    Jak dla mnie warto kupic ten monitor , jedyne zastrzeżenie to (nieostra , nie wiem jak to nazwac czcionka).
    Wynikająca z wielkości pixela dyskwalifikującego niestety ten model.
    Dlatego w serii S jest wybór:

S2243W
    ostrzejszy [większa rozdzielczość] ale mniej równomiernie podświetlony
    lub
    S2433W
    bardziej równomiernie podświetlony ale mniej ostry [ta sama rozdzielczość co na mniejszym S2243W, czyli większa plamka].

Dla mnie wielkość plamki w S2433W zdyskwalifikowała go.

Domyślnie

To nie jest tak że Eizo góruje nad dobrym IPS-em. Tym bardziej że korporacyjne HP/DELL/NEC serii poza 90 to nie są "dobre" IPS-y. Średnia półka Eizo z PVA ma wsadzone do środka (dosłownie) 10 kilo elektroniki która z amatorskiego wyświetlacza robi monitor który niewiele różni się od zawodowych. IPS-owe Eizo to jest już High-End.
    To chyba mamy drobne nieścisłości.
    Wiele razy dobitnie Pan pisze, że seria S to jest seria uniwersalna w zasadzie domowa, bardzo amatorska, a teraz nagle "niewiele różni się od zawodowych".

Dziękuję za robienie reklamy. Każdy monitor "robiony" przeze mnie ma wykonane pomiary i dołączone wyniki które można zweryfikować. A nawet bez czujnika jest to możliwe po wydruku wzorcowym. Pomijam już fakt, że sprawdzane monitory maja gwarancję na wady pikseli których nie udało się sprowokować w serwisie i są na to procedury. Wymieniam takie średnio dwa razy do roku. Kurierzy nie obchodzą się z paczkami zbyt delikatnie, w wyniku wstrząsów może coś "wyjść".
    Rozumiem argument z transportem - aczkolwiek zdarzenie do którego się odnosiłem było wyraźnie opisane i jasno z opisu wynikało, że nikt u Pana nie oglądał tego monitora, a miał być selekcjonowany.
    A właśnie, jak to jest z tymi martwymi pixelami w EIZO.
    W gwarancji Alstora jest napisane, że gwarancja na martwe pixele jest jednoznaczna z jakąś tam normą - która zapewne dopuszcza jakąś ilość bad pixeli.

Pańską "nieostrość" już omawialiśmy. Każdy monitor LCD, z zasady działania, jest IDEALNIE ostry.
    W teorii wynikającej z technologii, dla fachowca może i tak.
    W praktyce dla użytkownika ta teoria ma dużo mniejsze znaczenie niż wielkość pixela będąca RZECZYWISTYM wrażeniem ostrości lub jej braku.
    Ostatnio edytowane przez nazca ; 14-02-2010 o 13:51

Strona 304 z 846 PierwszyPierwszy ... 204254294302303304305306314354404804 ... OstatniOstatni