Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Domyślnie Jakie szklo do D40?

Witam serdecznie,

Nosze sie z zamiarem zakupu D40. Sprzet ma byc prezentem dla rodzicow pod choinke i bedzie ich pierwsza lustrzanka cyfrowa (poprzednio prosty kompakt Sony). D40 wybralem glownie z powodu (jak mniemam) prostoty uzytkowania i dobrej ceny. Nurtuje mnie jednak kwestia doboru odpowiedniego szkla - kitowy zoom to chyba nie jest rewelacja wiec zastanawiam sie nad Nikkorem AFS 18-70. Moje pytanie brzmi wiec - czy warto? Sprzet bedzie wykorzystywany typowo amatorsko i, prawdopodobnie wiekszosc czasu spedzi w trybie "zielonym".

pzdr.

Domyślnie

ee no jak szalec to szalec... ja bym dokrecil do niego 28-70 f2.8 AFS...

Domyślnie

Myślę że warto dołożyć. 18-70 to całkiem niezłe szkło
    Poza tym masz od razu większy i bardziej przydatny zakres ogniskowych

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enzo Zobacz posta
    Witam serdecznie,

Nosze sie z zamiarem zakupu D40. Sprzet ma byc prezentem dla rodzicow pod choinke i bedzie ich pierwsza lustrzanka cyfrowa (poprzednio prosty kompakt Sony). D40 wybralem glownie z powodu (jak mniemam) prostoty uzytkowania i dobrej ceny. Nurtuje mnie jednak kwestia doboru odpowiedniego szkla - kitowy zoom to chyba nie jest rewelacja wiec zastanawiam sie nad Nikkorem AFS 18-70. Moje pytanie brzmi wiec - czy warto? Sprzet bedzie wykorzystywany typowo amatorsko i, prawdopodobnie wiekszosc czasu spedzi w trybie "zielonym".

pzdr.
    Sigma 30mm 1.4 EX HSM.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enzo Zobacz posta
    Witam serdecznie,

Nosze sie z zamiarem zakupu D40. Sprzet ma byc prezentem dla rodzicow pod choinke i bedzie ich pierwsza lustrzanka cyfrowa (poprzednio prosty kompakt Sony).
    Witaj,
    nie chciałbym wchodzić (z butami) w Twoje życie osobiste, ale... czy napewno przemyślałeś sprawę do końca?
    Czy stosunkowo duża i ciężka (w porównaniu z kompaktem) lustrzanka, w której trzeba jeszcze będzie wymieniać obiektywy - to rzeczywiście najlepszy prezent dla Twych Rodziców, który ich uszczęsliwi?
    Nie znam ich oczywiście, ale szczerze wątpię. Większość ludzi oczekuje od aparatu prostoty, funkcjonalności, małej wagi i gabarytów i (stosunkowo) miłych dla oka efektów. Nie interesuje ich "szeroki wachlarz możliwości rozbudowy systemu, specyficznych ustawień etc.". A w zaawansowanych kompaktach oferta jest też godna uwagi, zastanów sie nad tym.
    Kup im przykładowo Panasonica LUMIXA FZ-50, najmniejszy nie jest, ale jego możliwości zadowolą ich na pewno.
    No, chyba, że się mylę... . Art
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art44 Zobacz posta
    Kup im przykładowo Panasonica LUMIXA FZ-50, najmniejszy nie jest, ale jego możliwości zadowolą ich na pewno.
    zgadzam sie ! Tu masz jeden dobry obiektyw o duzym zakresie ogniskowych, macro ipt itd wszysko w jednym. Warto o tym pomyslec - jako prezent dla rodzicow jest okej (zakladam ze nie beda uzywali wiekszych czulosci bez lampy - lustrzanki bija na glowe pod tym wzgledem kompakty, hybrydy...). Do tego masz aparat groznie wygladajacy i na pewno prostszy w uzywaniu - astawiasz na auto albo temat jakis i jedziesz i nie martwisz sie o obiektywy... a to jest problem... mily problem ale jest
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

Kup d40 kita i TYLE. Nie ma sensu wymienianie kitowego szkla na inne ponizej 2000zl. A tyle chyba nie chcesz dolozyc. D40 to wspanialy aparat, kitowy obiektyw jest rowniez ok. Nie sluchaj forumowiczow, ktorzy spuscili go w szalecie zanim sie jeszcze pojawil. Za miesiac Ci sami beda go wychwalac. Tak bylo juz z D70, D50.
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Zakup D40, tym bardziej teraz, gdy można jeszcze kupić D50, to czyste szaleństwo. Po co body, do którego można podpinać tylko niektóre, z reguły najdroższe, szkła nikona? Nawet poczciwa 50ka nie będzie śmigać ;(
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta
    Kup d40 kita i TYLE. Nie ma sensu wymienianie kitowego szkla na inne ponizej 2000zl. A tyle chyba nie chcesz dolozyc. D40 to wspanialy aparat, kitowy obiektyw jest rowniez ok. Nie sluchaj forumowiczow, ktorzy spuscili go w szalecie zanim sie jeszcze pojawil. Za miesiac Ci sami beda go wychwalac. Tak bylo juz z D70, D50.
    Nie chodzi bynajmniej o to, że D40 jest złym aparatem, tylko czy kupno go dla Rodziców jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Moim skromnym zdaniem lepiej kupić wypasiony kompakt, dużo lżejszy i prostszy w użytkowaniu, a efekty jakie się nim uzyska, będą bardziej niż zadowalające.

Dam przykład: moja Żona, którą kocham i poważam (...zgadza się na różne moje szaleństwa ) na aparatach się zbytnio nie zna, ale powiedziała mi razu pewnego: "dość mam dźwigania tego Twojego ciężkiego truchła i wysłuchiwania: nie tak, nie stąd, zmień lepiej obiektyw etc. Chcę mieć SWÓJ WŁASNY APARAT: lekki, żeby się mieścił do odpowiedniej torebki, ładny ma być i robić dobre zdjęcia". I ja jej życzenie spełniłem: kupiłem jej sprzęt, nie powiem jaki, wyświetlacz smuży, że na wymioty zbiera, ostrość jest jaka jest, ale Ona jest bardzo zadowolona... - a wybredna przecież jest, bo ma mnie za męża - i powiem szczerze: do zastosowań rodzinno-towarzyskich jest jak znalazł, naprawdę!

I tylko ja, jako złośliwiec zawołany powiem czasem, że aparat to jest mój, a jej to aparak, a najwyżej aparal,
    co ona przyjmuje z pobłażliwym uśmiechem i zrozumieniem.
    Tyle, Art
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 11-12-2006 o 15:23
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TJD Zobacz posta
    Zakup D40, tym bardziej teraz, gdy można jeszcze kupić D50, to czyste szaleństwo. Po co body, do którego można podpinać tylko niektóre, z reguły najdroższe, szkła nikona? Nawet poczciwa 50ka nie będzie śmigać ;(
    Ano po to, ze jest mniejszy, ma wiekszy wysiwetlacz, lepszy soft, mniej szumi, ma WB tuning (!), jest zoptymalizowany pod katem poczatkujacego amatora, itp. A Babcia czy Dziadek bez jasnych stalek sie obejda
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów