-pierwsze kroki z nowym Nikonem
Szukaj
-pierwsze kroki z nowym Nikonem
Nikon D90 l 18-105 VR l N50/1.8 D l Metz 48 AF-1 l Velbon Maxi 347GB l
Chyba już nic więcej z tej fotki nie wycisnę
Moim zdaniem zdjęcie jest zakatowane nieumiejętną obróbką. Może kolor?
nic już z tego nie będzie neffa brak, robiłem na jpg finekolor też niestety nie bo zdjęcie jest niedoświetlone - tak wygląda w oryginale Fota powstała przez przypadek bez lampy.
Dlaczego użyłeś priorytetu czasu?.. Ustawiłeś 1/60, małe ISO, wyłączyłeś lampę, puszka otworzyła szkło na maksa jak tylko mogła otworzyć bo światła widać mało było, a że Twoje szkło pozwoliło tylko na f5 więc tak się ustawiło i wyszła totalnie niedoświetlona kicha... Podnieś ISO, do 1600 możesz bez większego strachu w D90, i użyj priorytetu przysłony a nie czasu, wtedy pozwolisz puszce dobrać prawidłową ekspozycję, choć pewnie czas wydłuży się dramatycznie i z reguły szybkie dzieciaki wyjdą mocno poruszone... Lekarstwo - lampa (ale nie wbudowana, a jeśli nie ma innej to spróbuj mimo wszystko jakąś blaszką odbić światło żeby nie walić na wprost), albo jasne szkło, albo wyjście na dwór (za dnia).
Wiem wiem mój błąd pstryk na szybko, generalnie do kosza ale spodobało mi się to skupienie i chciałem coś z tego wyciągnąć. Wcześniej miałem tryb A - dziewczyny oglądały fotki i musiały mi przestawić. Mam aparat od 5 dni jeszcze nie leży mi w dłoni dopiero go poznaje, w porównaniu z moim poprzednim Olympusem e-510 to spora przepaść. Lampe mam w planach zakupić niebawem jak fundusze pozwolą, na razie jakoś muszę sobie radzić bo wbudowana wypada kiepsko. DZIĘKI za rady, Pozdrawiam Bartek
Ostatnio edytowane przez Gawron84 ; 08-02-2010 o 23:31
Skontaktuj się z nami