Szukaj
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Próbowałem również ale ostatecznie uznałem, że dla szybkiego pisania kombinacje z prawym cmd są w j. polskim bardziej ergonomiczne.
P.S. Poza tym na klawiaturze apple nie jest opisane z którego klawisza do polskich krzaczków korzystać...![]()
Mam kilka niejasności w związku z poszerzonym gamutem i problemami z tym związanymi.
Interesuje mnie S2433W ale prawda jest taka, że na obecną chwilę nie mam możliwości go potraktować spektrofotometrem czy innym cudem... Pojawia się często informacja o intensywności kolorów, czerwone twarze na fotografiach itp. itd. Do tego dochodzi zapewne problematyczność w przypadku projektowania na potrzeby www. Czy wystarczy załadować profil (zdaje się dostarczony z monitorem) do programów edycyjnych typu Photoshop i inne umożliwiające załadowanie profilu, do przeglądarki internetowej oraz do systemu dostarczony wraz z monitorem.
Czy to jest rozwiązaniem na poradzenie sobie z poszerzonym gamutem?
Jeżeli zrobię projekt graficzny dajmy na to strony internetowej to kolorystyka będzie prawdopodobnie zbyt blada na monitorach o normalnym gamucie. Więc co zrobić by nad tym zapanować.
Trochę przerasta mnie tematyka poszerzonego gamutu gdyż jak na razie bazuję na tym co przeczytałem, nie miałem do czynienia z monitorami o szerszym gamucie. Stąd mam wiele niejasności i pewnych obaw przy zastosowaniach typu fotografia czy materiał na potrzeby www (sRGB). Czy taki monitor da wiarygodny obraz tego co wyląduje w sieci?
I mam jeszcze jedno pytanie. Niby można sobie zamówić kalibrację monitora kupowanego lecz jaki to ma sens w przypadku monitorów, których kalibracja polega w zasadzie na oprofilowaniu ze względu na blokadę LUT jak to ma miejsce w s2433w. Do tego dochodzi z całą pewnością kwestia karty graficznej, która ma prawdopodobnie jakieś odchyłki. Zmierzam do tego, że wszelkie pomiary mające na celu kalibrację/oprofilowanie monitora najlepiej chyba wykonywać na miejscu i da to najlepsze wyniki?
Reasumując co należy zrobić nie mając na dzień dzisiejszy dostępu do żadnych urządzeń pozwalających ustawić taki monitor by można było pracować na nim przy fotografii i projektach na potrzeby internetu.
Witajcie!
Chciałbym zakupić Eizo FlexScan S2233W.
Jednak posiadam laptopa tylko ze zwykłym PC Video i karta graficzna NVIDIA GeForce 9600M GT.
Czy to problem?
D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ
Nic się nie da zrobić, a wszelkie działania doraźne są prowizorką i w żadnym wypadku nie można ufać monitorowi w zakresie koloru.
Nie ma takiego złącza jak PC Video. Jeśli chodzi o popularny interfejs VGA na złączu 15-stykowym DSUB, problem objawi się prawdopodobnie w braku ostrości, duchami, falowaniem jednolitych powierzchni.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-02-2010 o 16:28
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Kupić. Ściągnąć profil ze strony EIZO dedykowany do monitora kupionego.
Pracować w Photoshopie z zarządzaniem barwą na zdjęciach do druku w AdobeRGB, zdjęcia dla www konwertować do profilu sRGB i się nie przejmować.
Kolory dla www można też opisywać mając pod ręką próbnik PantoneBridge, zresztą... nawet jakby ten monitor nie był szerokogamutowy, to nie znaczy, że masz z czymś łatwiej. Monitor monitorowi nierówny, tak samo w laptopach, na jednym coś bardziej niebieskie, na innym żółte etc. W związku z tym nie przejmowałbym się szerokogamutowością, tym bardziej, że w programach pro do pracy masz zarządzanie barwą i nie jest tak, że nagle wszystko co było normalne na nowym monitorze jest za czerwone.
Zbyt czerwona jest u mnie ikonka od prograrmu do grzebania w html na pasku zadań ale nie zauważam zbytniej intensywności w normalnej pracy. Jest po prostu normalnie.
Kupować i nie przejmować się zbytnio.![]()
Skontaktuj się z nami