Close

Strona 301 z 846 PierwszyPierwszy ... 201251291299300301302303311351401801 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 001 do 3 010 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu_Z Zobacz posta
    A te ograniczenie to gdzie konkretnie jest zapisane ?
    W warunkach licencji.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Działa normalnie, tylko klawisze są nieco inne, m.in. dodatkowy klawisz COMMAND w miejscu gdzie tradycyjnie jest ALT i pierdzieli się strasznie przy polskich znakach.
    Dlatego warto przekonfigurować polskie litery na prawy cmd [jabłko] i wtedy mamy polskie litery tam, gdzie mieliśmy na klawiaturze pc-towej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazca Zobacz posta
    Dlatego warto przekonfigurować polskie litery na prawy cmd [jabłko] i wtedy mamy polskie litery tam, gdzie mieliśmy na klawiaturze pc-towej.
    No niby można, ale ja postanowiłem korzystać z klawiatury tak jak na niej wszystko opisane. Przyzwyczaić się. Ile razy zamiast "ż" wcisnąłem CMD-Z... tragedia.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Próbowałem również ale ostatecznie uznałem, że dla szybkiego pisania kombinacje z prawym cmd są w j. polskim bardziej ergonomiczne.

P.S. Poza tym na klawiaturze apple nie jest opisane z którego klawisza do polskich krzaczków korzystać...

Domyślnie

W warunkach licencji.
    A tak konkretnie to który fragment ? Chyba nie ten dotyczący exportu i re-exportu z US (punkt 6) mam nadzieję ?

Domyślnie

Mam kilka niejasności w związku z poszerzonym gamutem i problemami z tym związanymi.
    Interesuje mnie S2433W ale prawda jest taka, że na obecną chwilę nie mam możliwości go potraktować spektrofotometrem czy innym cudem... Pojawia się często informacja o intensywności kolorów, czerwone twarze na fotografiach itp. itd. Do tego dochodzi zapewne problematyczność w przypadku projektowania na potrzeby www. Czy wystarczy załadować profil (zdaje się dostarczony z monitorem) do programów edycyjnych typu Photoshop i inne umożliwiające załadowanie profilu, do przeglądarki internetowej oraz do systemu dostarczony wraz z monitorem.
    Czy to jest rozwiązaniem na poradzenie sobie z poszerzonym gamutem?
    Jeżeli zrobię projekt graficzny dajmy na to strony internetowej to kolorystyka będzie prawdopodobnie zbyt blada na monitorach o normalnym gamucie. Więc co zrobić by nad tym zapanować.
    Trochę przerasta mnie tematyka poszerzonego gamutu gdyż jak na razie bazuję na tym co przeczytałem, nie miałem do czynienia z monitorami o szerszym gamucie. Stąd mam wiele niejasności i pewnych obaw przy zastosowaniach typu fotografia czy materiał na potrzeby www (sRGB). Czy taki monitor da wiarygodny obraz tego co wyląduje w sieci?

I mam jeszcze jedno pytanie. Niby można sobie zamówić kalibrację monitora kupowanego lecz jaki to ma sens w przypadku monitorów, których kalibracja polega w zasadzie na oprofilowaniu ze względu na blokadę LUT jak to ma miejsce w s2433w. Do tego dochodzi z całą pewnością kwestia karty graficznej, która ma prawdopodobnie jakieś odchyłki. Zmierzam do tego, że wszelkie pomiary mające na celu kalibrację/oprofilowanie monitora najlepiej chyba wykonywać na miejscu i da to najlepsze wyniki?

Reasumując co należy zrobić nie mając na dzień dzisiejszy dostępu do żadnych urządzeń pozwalających ustawić taki monitor by można było pracować na nim przy fotografii i projektach na potrzeby internetu.

Domyślnie

Witajcie!
    Chciałbym zakupić Eizo FlexScan S2233W.
    Jednak posiadam laptopa tylko ze zwykłym PC Video i karta graficzna NVIDIA GeForce 9600M GT.

Czy to problem?
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyplomata Zobacz posta
    Reasumując co należy zrobić nie mając na dzień dzisiejszy dostępu do żadnych urządzeń pozwalających ustawić taki monitor by można było pracować na nim przy fotografii i projektach na potrzeby internetu.
    Nic się nie da zrobić, a wszelkie działania doraźne są prowizorką i w żadnym wypadku nie można ufać monitorowi w zakresie koloru.

Cytat Zamieszczone przez mihow Zobacz posta
    Witajcie!
    Chciałbym zakupić Eizo FlexScan S2233W.
    Jednak posiadam laptopa tylko ze zwykłym PC Video i karta graficzna NVIDIA GeForce 9600M GT.

Czy to problem?
    Nie ma takiego złącza jak PC Video. Jeśli chodzi o popularny interfejs VGA na złączu 15-stykowym DSUB, problem objawi się prawdopodobnie w braku ostrości, duchami, falowaniem jednolitych powierzchni.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-02-2010 o 16:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyplomata Zobacz posta
    Kupić. Ściągnąć profil ze strony EIZO dedykowany do monitora kupionego.
    Pracować w Photoshopie z zarządzaniem barwą na zdjęciach do druku w AdobeRGB, zdjęcia dla www konwertować do profilu sRGB i się nie przejmować.
    Kolory dla www można też opisywać mając pod ręką próbnik PantoneBridge, zresztą... nawet jakby ten monitor nie był szerokogamutowy, to nie znaczy, że masz z czymś łatwiej. Monitor monitorowi nierówny, tak samo w laptopach, na jednym coś bardziej niebieskie, na innym żółte etc. W związku z tym nie przejmowałbym się szerokogamutowością, tym bardziej, że w programach pro do pracy masz zarządzanie barwą i nie jest tak, że nagle wszystko co było normalne na nowym monitorze jest za czerwone.
    Zbyt czerwona jest u mnie ikonka od prograrmu do grzebania w html na pasku zadań ale nie zauważam zbytniej intensywności w normalnej pracy. Jest po prostu normalnie.
    Kupować i nie przejmować się zbytnio.

Domyślnie

Nie ma takiego złącza jak PC Video. Jeśli chodzi o popularny interfejs VGA na złączu 15-stykowym DSUB, problem objawi się prawdopodobnie w braku ostrości, duchami, falowaniem jednolitych powierzchni.
    "Prawdopodobnie" ale niekoniecznie.

Strona 301 z 846 PierwszyPierwszy ... 201251291299300301302303311351401801 ... OstatniOstatni