Szukaj
Pozdrawiam-Rajmund
Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Dyski jednak zawsze lepiej wziac dwa (a nawet 3) niz jeden duzy. Jakis maly popierdalacz w stylu Raptora (na system i programy), do tego najmniejsze co mozesz dostac z normalnych SATA 16 MB cache (na biezace dane), i cos naprawde duzego na archiwum (wtedy wlasnie mozna wziac cos z edycji green).
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Tak - mniej obciazony zasilacz mniej sie grzeje, wiec i mniej halasuje. Poza tym nie trzeba liczyc kazdego wata, tylko spokojnie mozna sobie potem dolozyc dyskow itd.
Ja mam za to pytanie, czy ma jakies sensowne wytlumaczenie na polecanie produktu zasilaczopodobnego marki Ever?
@plusfoto - obecnie zasilacze dobijaja juz do 90% (choc to droga zabawa), a 80% sprawnosci w calym zakresie to juz w zasadzie standard w produktach uznanych firm.
Nie przesadzam, bo gdybym sie tak tym sugerowal, to nigdy nie kupilbym swietnych kosci Goodrama.No nie przesadzaj... Nastawiam sie np. na plyte ASUSa P7P55D. Wchodze na strone, klikam na memory support list a tam w pliku podanych jest tyle modeli kosci, jak chyba w komputroniku.
Nie wspomne nawet o tym, ze uzywam z powodzeniem na platformie Intela kosci OCZ dedykowanych rzekomo pod AMD. I nawet niezle sie kreca![]()
Tak naprawde widze tylko jeden problem z dobraniem pamieci - napiecie pracy. U mnie jest tak, ze kosci pracuja przy 2.1V (DDR2), a plyta po resecie biosu ma standardowo ustawione 1.8V i jak sa pamieci obsadzone pod dual channel, to plyta nie zawsze wstaje. Wystarczy wyjac jedna kostke i hula bez bolu, a do duala wystarczy wejsc do biosu i ustawic co trzeba. Inna sprawa, ze ja mam DFI, a to nie sa plyty dla normalnych ludzi
EDIT:
Za sprzedawanie takich rzeczy (= budzetowy uklad z ogromna iloscia zenujaco wolnej pamieci, zeby ludziki nieoblatane w temacie lyknely to jak pelikan rybe) powinni producentow za jajka wieszac...VGA PCX GF GT 210 512MB DDR2 MSI lub podobna
Ostatnio edytowane przez costi ; 07-02-2010 o 01:56
D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600
Już nieraz słyszałem jak komuś siadała karta graficzna a jak się okazywało to zasilacz no-name lub jakiś b. tani. Mój Fortron 400W ma się dobrze. Jak klikam save na obrazek z wieloma setami i porządnym odszumianiem na procku pokaże do 65-70 stopni C. Ale poza tym nic się nie dzieje - żadnych ekranów śmierci lub nawet drgawek, przymuli i pójdzie. Procesor to P4 2,8ht a więc zabytek w dobie i5-i7, ponoć niezła grzałka.
Z tym że nefa mieli dłużej niż 1 minutę. Prędzej zrobie kawę na expresie z ręczną kolbą niż pasek pokarze 100%.
Teraz proszę o porade. Dokupiłem 2 większy dysk i zrobiłem z niego magazym. Na pierwszym C- system D- ProgramFiles kesze tempy pliki cz. używane. Z tego co tu wyczytałem powinienem wyrzucić temp i cache NXa na ten drugi X:
Powiedzcie jeszcze jak 'przenieść miniaturki', nie znalazłem tego w preferences![]()
Ostatnio edytowane przez pierote ; 07-02-2010 o 03:08
D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl
No popatrz... Ja wlasnie poprzedniego kompa skladalem na "GoodRamach". I to byl jedyny element z majdanu klamotow, ktory musialem wymienic zanim jeszcze zainstalowalem do konca system -- bo inaczej bym go po prostu nie zainstalowal.I zeby bylo smieszniej, mialem niezla przeprawe w sklepie, w ktorym je zamowilem, bo koles je sprawdzil i mowil, ze sa ok. Dobrze, ze akurat mial zamowienie na innego kompa, gdzie model pamieci nie byl okreslony i co dziwne, w innym kompie dzialaly bez problemu. Tak wiec jesli moge miec 100% pewnosci, ze nieuszkodzone fizycznie kosci "pojda" na wybranej plycie, to wole nie ryzykowac i nie losowac pamieci z calej oferty sklepu (nawet jesli szansa niekompatybilnosci to tylko 1 czy 2%).
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
1. Nie w tym rzecz podaj poprostu co polecasz w rozsądnej cenie.
2. Wiem ze dobijają ale nie chcę płacić 1000 za zasilacz
Myslę że tutaj karta to również drugorzędna sprawa bo i PS i NX obsłuży chyba karta zintegrowana i też ewentualnie podaj co polecasz
Pozdrawiam-Rajmund
Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
dysk SSD przyspiesza pracę NX2 w bardzo widoczny sposób... mogę płynnie i bez zrywów oglądać kolejne filmy w operze (youtube) w trakcie przetwarzania obrazu przez NXa, bo swap systemu jest na dysku SSD, ale poważnie to wydanie takiej kasy jak teraz jest na to potrzebna na dysk SSD w celu przyspieszenia NXa to prawie jak rozpalanie pieca banknotami 100 zł
![]()
Ostatnio edytowane przez Erie ; 07-02-2010 o 13:32
szkoda, że to już nie to samo forum...
Robiles testy, czy tak tylko "na oko"?Jesli testowales to podaj prosze wyniki... Chociaz z drugiej strony nic mi to nie da. Akurat w tym temacie, musialbym to zobaczyc na wlasne oczy, zeby uwierzyc w to "widoczne" przyspieszenie...
O dziwo -- ja takze, ale ogladanie filmow, to nie jest przyspieszenie pracy NXa.![]()
www.SALDAT.pl
Jezu, Marcin - ironii nie dostrzegasz? Nie wiem czy jest jakieś przyspieszenie - jezeli tak to rzędu niedostrzegalnego, a już na 100% nie uzsadniające wyadawania takiej kasy na dysk SSD.
no jak to nie - czas szybciej płynie jak ogladasz film a nie pasek postępu w NXieO dziwo -- ja takze, ale ogladanie filmow, to nie jest przyspieszenie pracy NXa.![]()
![]()
szkoda, że to już nie to samo forum...
Skontaktuj się z nami